DATA -
Op deze plek verschijnt elke dinsdag, of vaker als we iets leuks tegenkomen, een ‘cijferbrij’. Interessante data die het net niet tot een verhaal gehaald hebben, leuke feiten en opvallende statistieken passeren hierin de revue. Waarom? Omdat cijfers ook best leuk kunnen zijn.
‘525 faillissementen’ kopte het CBS afgelopen vrijdag in een webartikel. Elke maand publiceert het CBS cijfers over uitgesproken faillissementen (eenmanszaken uitgesloten). Best interessant, maar is 525 nou veel? Het is crisistijd, de faillissementen zullen maand over maand wel toenemen, dacht ik.
Hieronder staan de faillissementscijfers van de afgelopen twee jaar op een rijtje. In die tijd fluctueerden de faillissementen nogal, maar schrikbarende toenames zijn er niet. Er lijkt eerder een afname in de lijn te zitten.
Leuke conclusie, maar het CBS tovert een interessante ‘maar’ uit de hoge hoed: het aantal faillissementen van oktober mag dan wel ongeveer even hoog zijn als het aantal van september, maar dit zegt niets over het aantal faillissementen. Huh? Wat zegt het dan? Nou, het aantal faillissementen hangt meer af van het aantal zittingsdagen van de rechtbank dan van het aantal bedrijven dat over de kop gaat. ,,Eigenlijk kun je dus beter kwartaalcijfers bekijken.”
Cijfers, zelfs die van het CBS, vertellen vaak een heel ander verhaal dan op het eerste gezicht het geval lijkt.
Overigens schommelt het aantal faillissementen rond de 500 sinds eind 2008. Voor die tijd schommelde het maandelijkse aantal tussen 300 en 400 faillissementen. Eind 2008 steeg dit aantal naar 500 faillissementen, waar het redelijk steady rond blijft hangen. De crisis van 2008 hakte dus er dus bestwel in, maar de nieuwe crisis waar velen nu over preken heeft nog niet extra veel bedrijfsmatige slachtoffers gemaakt.
Reacties (17)
Mijn conclusie op basis van deze cijfers is dat de crisis die begon in 2008 nog steeds niet is afgelopen. Voorheen 900 a 1200 bedrijven over de kop per kwartaal, nu 1500. Een forse en structurele procentuele stijging.
Ja dat zie ik er ook in, ik had het misschien beter kunnen fomuleren als ‘de crisis die in 2008 begon’, maar de extra crisis hier bovenop die nu beginnend is, heeft nog geen extra slachtoffers gemaakt.
Als versoepeling van het ontslagrecht goed is voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, dan lijkt een flink aantal failliesementen me ook nodig voor het functioneren van de vrije markt.
Eco is in derde kwart gekrompen met 0,3% aldus het CBS. We krimpen ons de winter door.
Wat me dan ook interesseert is:
1) hoeveel bedrijven beginnen er (dus het aantal starters tov het aantal faillissementen?)
2) hoe oud waren die bedrijven (stratificatie van faillissementen naar leeftijd van het bedrijf)
Absolute cijfers zeggen inderdaad niet alles.
Cijfers zonder context nog minder.
Maar inderdaad een leuke rubriek want zo kijk je (kijken we) weer eens anders tegen de zaken aan en krijgen jullie wellicht nieuwe ideeën voor weer andere invalshoeken.
Edit: en eigenlijk is een langere reeks ook wel aardig.
Grote(re) bedrijven zijn nou niet bepaald het slachtoffer van de crisis.
Hier de grafiek in kwartalen, vanaf 2001, met uitsplitsing naar vennootschappen en eenmanszaken. Daaruit blijkt dat het niveau in 2011 ongeveer ligt op dat van 2004-2005.
In jaren kan ook, dan kun je de x-as tenminste lezen. Mis je alleen natuurlijk de 525 van dit kwartaal, omdat 2011 nog niet is afgelopen.
En omdat ik toch bezig ben, hier een grafiek met de oprichtingen. Wel frappant, er worden zo gemiddeld over meer dan tien jaar bekeken ongeveer 6 keer zoveel bedrijven opgericht als er failliet gaan.
Een bedrijfsbeëindiging hoeft geen faillissement te zijn natuurlijk. En een gewone beëindiging kan wel degelijk ook veroorzaakt worden door de crisis.
Dank trouwens voor de leuke serie reacties.
Ik ben wat wijzer :)
Ik heb niet echt verstand van bedrijven (of economie), maar denk ik verkeerd als ik ervan uitga dat een bedrijf dat niet failliet gaat geen (chronisch) verlies heeft gedraaid? Ik neem aan dat een andere beëindiging (behalve een overname) niet mogelijk is als een bedrijf een negatief balanstotaal heeft?
Ik denk dat je verkeerd denkt. Ik ben ook ooit eens gestopt met mijn bedrijf omdat ik aan zag komen dat als ik doorging het niet goed zou gaan. Maar ik heb nooit verlies gedraaid en iedereen zal zich af hebben gevraagd waarom ik in ’s hemelsnaam stopte terwijl het zo goed ging. Ik bleek overigens gelijk te hebben gehad, het ging de jaren erna zeer slecht in mijn tak van sport al bewijst dat natuurlijk niet dat ik het niet had gered :)
Maar dat bedrijf is niet failliet verklaard neem ik aan?
Overigens @Bismarck, krijg ik de indruk dat JSK#6 niet helemaal gelijk heeft. Joiu grafiek uit #7 lijkt toch in tegensporaak met zijn bewering al gaat dat niet echt over de grootte van de bedrijven.
Als je #7 en #9 vergelijkt, mag je in ieder geval de conclusie trekken dat een eenmanszaak vrijwel nooit (meer) failliet gaat. De verhouding faillissementen:oprichtingen is in ieder geval in het afgelopen decennium van ongeveer 1:10 naar nog geen 1:100 gezakt.
Ik dacht meer aan ZZP’ers en andere “flexibele arbeid” die hun uren hebben zien afnemen.
Zie mijn #15