Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.
Aardappel/pastinaakpuree met spruitjes en hazelnoot
Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
400 g kruimige aardappel, geschild
400 g pastinaak, geschild en in kleine stukjes
5 el boter
500 g spruitjes, schoongemaakt
100 g hazelnoot
2 eieren, losgeklopt
Kook de aardappel en pastinaak samen in een pan waarin ze net onder water staan met zout naar smaak in 20-25 minuten zeer gaar en zacht. Verhit de helft van de boter in een wok en roerbak hierin de spruitjes 5 minuten op halfhoog vuur, draai het vuur laag, bedek de pan en laat de spruitjes nog 8-10 minuten garen. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en laat op een bordje afkoelen, stamp of schaaf de noten daarna fijner. Verwarm de rest van de boter tot de boter lichtbruin wordt. Giet het kookwater van de aardappel en pastinaak af, voeg de eieren erbij en stamp het geheel tot een smeuige puree. Serveer de puree met de gebruinde boter, de spruitjes en de hazelnoot.
Reacties (27)
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36527/turkse_kinderen_werken_voor_onze_hazelnoten
is ook extreem lekker met tamme kastanjes
Natuurlijk is er ook altijd de keuze voor hazelnoten uit de natuurvoedingswinkel die onder eerlijke omstandigheden zijn geproduceerd. Wel wat duurder, maar je weet dan wel dat het niet door uitbuiting tot stand is gekomen.
In dit geval hebben Nederlandse kinderen voor de hazelnoten gewerkt. Mijn neef Floris en nicht Anna hebben ze geraapt in de tuin van mijn oom in Overloon, Limburg.
Da’s mooi, maar kunnen al die mensen die dit gerecht vervolgens gaan maken ze ook even in Overloon bestellen?
Seriously folks, dit is precies de hypocrisie die mij zo verbaast.
Een verlichtend verleggend en weet ik niet wat weblog presteert het om twee keer achter elkaar een recept met hazelnoten aan te prijzen en tegelijkertijd geen enkele aandacht te besteden aan de onlangs opgelaaide discussie over de manier waarop de oogst plaatsvindt; je reinste kinderarbeid.
Als je daar op wijst beginnen mede-reaguurders over chocolade en koffie. Als je wijst op de problematische winning van coltan en de relatie tussen de oorlog in Congo en de populariteit van smartphones krijg je smart-ass reacties.
Maar vanuit een tentje gratuit roepen dat kapitalisme en democratie gaan scheiden is dan wel weer interessant genoeg voor een paar posts per week.
Eigenlijk kun je overal over discussiëren op Sargasso, zo lang je de eigen levensstijl maar niet ter discussie stelt.
Bullie, ik zou zeggen, kijk omhoog en om je heen, genoeg hazelnoten te vinden…zou niet weten waarom je hazelnoten uit Turkije in moet laten vliegen als je er hier in Nederland over struikelt.
Weet je wat: als jij hier nou gewoon de zeiksnor blijft spelen en zeurt over hazelnoten en alles wat met kinderhandjes gekweekt en geplukt is, dan kan Fiona zich richten op de recepten.
en voor wie hierna nog steeds honger heeft: http://www.eatgreen.nl/recepten
Hey Bullie – wie weet heb je wel gelijk — zeg dan es effe heel snel hoe het dan wel moet?
Ga jij die Godwinlijst opstellen en ook gelijk afdwingen van waar wel en niet mag over gediscussieerd worden?
Punt één heb je al: HAZELNOTEN.
Iedereen gezien? Niets meer over hazelnoten want die zijn fout.
Verder ook meteen UIT de eigen leefwereld stappen graag, en de wellicht moeilijke oefening doen om te gaan spreken vanuit NIET de eigen levensstijl.
Je mag bij deze al je reacties, opmerkingen èn recepten bij Bullie laten keuren. Die heeft de morele stok vast.
Laat ik dan beginnen met het bericht dat het dit jaar een zeer goed hazelnootjaar is…
Bravo Crachàt, hoe je meteen het punt van Bullie onderstreept. Geen kritiek op Sargasso, want alleen zij mogen anderen de maatstaf nemen. Bullie heeft de morele stok niet vast, die heb jij stevig in je knuistjes.
Dit klinkt als een gerecht dat nog lekkerder is met spekjes erbij.
Hahaha, inderdaad!
Zowat elk gerecht is lekker met spekjes erbij.
Zelf dacht ik aan een dikke karbonade.
Overigens: Spruitjes, das dan weer heel erg CDA en dus ook fout. Ik gruw al bij de gedachte aan die smerige walm die er van die groene dingen afkomt.
Flexitarisch eten is eten zonder dogma: indelen in goed en fout past daar niet bij. Spruitjeslucht ontstaat wanneer je ze in water kookt, zodra je spruitjes in boter of olie gaart lossen de geur -de aromamoleculen- op in het vet en heb je daar geen last van.
@Kyra
Stel Sargasso had wél een topic gewijd aan de wijdverbreide inzet van kinderarbeid bij de oogst van Turkse hazelnoten. Dan zou het toch raar geweest zijn om daarna meteen twee recepten met hazelnoten te presenteren? In ieder geval was de discussie dan vast anders geweest.
@Carand’âche
Wat mij betreft houdt eenieder zijn eigen morele maatstaf aan; het is dan wel van belang om evenwichtig geïnformeerd te worden.
Dat betekent bijvoorbeeld dat Sargasso naast aandacht voor het verscheiden van Steve Jobs ook aandacht voor de verwoestende impact die het gebruik van de mede door hem geïntroduceerde gadgets heeft op het milieu en de samenleving in Congo zou moeten hebben.
Dát evenwicht mis ik soms toch hier.
@Kok inderdaad, als je dat bekritiseert word je meteen in de hoek van morele beterweter gedrukt. Jammer hoor.
Het is ook goed om het allemaal te benoemen, maar naar mijn idee bega je een fout door te verwachten dat iedereen die publiceert op dit weblog per definitie alles langs de meetlat van het milieu, gezondheid en rechten dient te leggen. Mensen mogen van mij gerust recepten publiceren vanuit hun flexitarische visie en vervolgens is het meer dan welkom dat een reaguurder even aanstipt dat je bijvoorbeeld bij hazelnoten het beste even kan oppassen waar je ze vandaan tovert.
@17
Ook in dat geval zou Fiona met hazelnootrecepten mogen komen. Dit is een kookrubriek, een poging om ons aan te zetten tot het eten van minder vlees. Wat mij betreft mag er wel over de ingrediënten gediscussiëerd worden, Sargasso is een discussieblog. Maar het heeft geen zin om de schrijfster twee keer achter elkaar hetzelfde te verwijten.
Is het de bedoeling ons aan te zetten tot het eten van MINDER dierlijke producten? Nou heb ik in vijf recepten al haring, eieren, boter, boter, boter, crème fraîche, runderbouillon, kippenbouillon en honing langs zien komen.
In een gemiddeld kookboekrecept daarentegen kom je natuurlijk veel minder dierlijke producten tegen…
Ik kan niet tegen noten. Wat nu?
Overigens zijn spruitjes heerlijk om te roerbakken, ik maak het met enige regelmaat. Het is wel beter om de spruitjes eerst een paar minuten te koken. Grote spruiten halveren.
Lekker met rijst (ook meebakken), rode paprika en spekjes (oeps). Flink kruiden, vooral kerrie, zwarte peper en cayennepeper.
Boel njam njam.
Dan laat je de noten toch weg? Iemand gaf de suggestie met gepofte tamme kastanjes, dat lijkt me een goed idee.
http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-pastinaak
http://www.brusselnieuws.be/eten-drinken/culinair-ontdekt-hazelnoten
… maar Trachet schreef zo te zien nog niets over spruitjes.
Hey is het nu echt te veel gevraagd om consequent te taggen? Bv. hier ontbreekt de “Flexitariër” tag ?!? Ceterum censeo vorige site veel gebruiksvriendelijker.