[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.[/i]
Het is wetenschappers van de Lund universiteit in Zweden gelukt om de bewegingen van een elektron vast te leggen. De wetenschappers gebruiken hiervoor een laser die pulsen afgeeft van een attoseconde. Met deze korte pulsen maken de wetenschappers een soort stroboscoopeffect waardoor het mogelijk werd om de elektron vast te leggen op film. Meer uitleg en een filmpje staat op de site van de universiteit.
De wetenschappers hebben nog geen praktische toepassing bedacht voor de techniek, voorlopig willen ze alleen kijken wat ze er nog meer mee kunnen filmen.
Reacties (6)
Zie ik het goed? Hangt dat ding vooral een beetje onderaan te bungelen?
Benieuwd hoe dit staat in verhouding tot het Onzekerheids principe van Heisenberg. Zou daar daadwerkelijk iets van te merken zijn?
Waarom moet er weer meteen een praktische toepassing voor zijn.
@3: A. Van particles deeltjes, weet men globaal de beweging en de positie, maar nooit allebei exact. Dat is ook onmogelijk. Dit is volgens het Onzekerheids principe, zie mijn vorige linkje. Dit is weer gerelateerd aan de relativiteitstheorie. Deze en andere principen proberen wetenschappers al jaren te verenigen in een Grand Unification Theory (GUT). Wie dat klaarspeelt… roem, rijkdom, aanzien.
B. Omdat de investeerder na verloop van tijd wel iets wil zien voor het gespendeerde geld. Een vermelding of een publicatie op zijn minst. Een vervolgonderzoek leidt immers altijd terug naar de befaamde eerste stappen van…
Ja maar packet storm wil een een attoseconde pulslaser in zijn Ipod om indruk op de vrouwtjes te maken denk ik.
@5: Leuk om bh-bandjes mee weg te stralen of bierflessen mee te openen.