Wikileaks: Speculatie toch reden oliezeepbel van 2008

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 JSK

Well, thanks to Wikileaks, we now know that when the Bush administration reached out to the Saudis in the summer of ’08 to ask them to increase oil production to lower prices, the Saudis responded by saying they were having a hard time finding buyers for their oil as it was, and instead asked the Bush administration to rein in Wall Street speculators.

Nou, de Saudies hebben natuurlijk een sterke prikkel om te zeggen dat ze niet meer kunnen verkopen. Misschien even afwachten op feitelijke informatie, Steeph.

#2 Martijn ter Haar

Ik snap niet helemaal hoe dat moet werken. De prijs opdrijven kan op twee manieren: het aanbod afknijpen (dat is wat de OPEC doet) of de vraag opdrijven. Het artikel suggereert het laatste: er werd massaal long gegaan op olie, dat is nu (eventueel nog op te pompen) olie kopen om die straks tegen een hogere prijs door te verkopen. Maar dat klopt niet met het feit dat Aramco olie te koop had die niemand wilde hebben.

#3 Bontenbal

We are seeing the same phenomenon this year.”

Daar zijn we mooi klaar mee, als speelballetje van het grootkapitaal.

#4 KJ

En wat is dan de reden van de oliezeepbel nu ?

#5 Peter Polder

slechte vertaling; er staat ‘ hielp mee aan hoge olieprijs. En ja speculatie speelt en rol, maar heeft alleen een kans op een krappe markt. De sinds 2006 dalende productie van makkelijk raffineerbare en goedkope conventionele olie veroorzaakt die krapte. Er is geen behoefte aan Saudische olie omdat die er ‘Sour’ is, en veel raffinaderijen daar niet mee overweg kunnen. S.A heeft afgelopen maand overigens de productie met 800.000 vaten terug geschroefd.

#6 NoName

Ik dacht dat dat toch algemeen bekend was, een Pump and Dump?

Korte termijn olie futures kan je namelijk niet onbeperkt doorrollen, op een gegeven moment zal die olie toch ergens afgeleverd moeten gaan worden en als dan langzaam alle opslagcapaciteit vol loopt moet de stoelendans wel stoppen.


via

Uitleg over de speculatie, Oil Speculation & Market Manipulation

#7 Martijn ter Haar

@6: Ik snap wel dat je zo een markt manipuleert, maar je moet dan een behoorlijk deel van de wereldolieproductie kunnen opkopen en opslaan. Voor platina of koper lukt dat nog wel, maar de oliemarkt is enorm en wordt bovendien grotendeels beheerst door staatsbedrijven.

#8 NoName

@7: Een groot deel van de futures handel is papieren handel, de olie word niet noodzakelijkerwijs afgenomen/geleverd, maar voor het beste resultaat help het wel als je een deel in opslag kan zetten (deze kan je natuurlijk ook weer ten alle tijde doorverkopen).

Op de top van de olieprijs hoorde ik verhalen van volle tankschepen en opslagtanks die gevuld waren tot max capaciteit en vond het vraag/aanbod verhaal al erg dubieus, er was geen exploderde vraag naar olie vanuit de ontwikkelende landen die de idioot hoge olieprijs kon rechtvaardigen.

Volgen mij hebben ze er bij TheOildrum wel het een en ander over geschreven.

Hier leggen ze het beter uit: Oil price Q&A

*mijn bovenstaande comment over doorrollen van futures en levering lijkt tegenstrijdig met de cash settlement optie maar het ligt aan het contract, toen het op begon te vallen dat de vraag stabiel was maar de opslag vol begonnen ze in de politiek (lastige) vragen te stellen Oil speculation: What Congress wants.

#9 knelistonie

Als de banken hun kredietkranen open hadden gezet dan hadden we nu een dijk van een olieprijs gehad.

#10 Sikbock

De zich immer actualiserende actualiteit.. toch niet peak oil * pinkt traantje weg *

#11 Hans Verbeek

@5 Peter Polder: precies, we hebben die zoete olie uit Libië en de Noordzee nodig.

Saoedi-Arabië kan wel wat extra inkomsten gebruiken. Om de bevolking rustig te houden (in deze Arabische Lente) zijn er stimuleringspaketten van miljarden opgestart.
De graanproduktie in Saoedi-Arabië daalt heel snel (het water is op). Om graan in het buitenland te kopen heb je ook meer inkomsten nodig.

#12 Peter Polder

Saudi Arabie heeft nu een prijs van 80 dollar per vat nodig voor het dekken van de staatsbegroting. Ze voert binnen de OPEC een lobby voor productieverhoging om de prijs te dempen (want hoge prijs lijdt tot recessie en daarmee tot instorten vraag). Dat zelfde land schroefde een maand geleden de eigen productie met 800.000 bd terug
@ hans; Noordzee productie is over zijn piek en zakt met ongeveer 10% per jaar. Libie gaat voorlopig niet rustig worden. Weer terug brengen van productie na vrede kost ook tijd.
oftewel, schaarste op de markt, en dat maakt speculatie makkelijk.
Als we geen recessie willen moeten we afkicken van onze olieverslaving.

#13 Hans Verbeek

@12 Peter: “Als we geen recessie willen”
Die recessie komt er of we willen of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*