The Guardian roemt Castro’s economisch beleid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

The Guardian roemt Castro’s economisch beleid

…maar gaat totaal voorbij aan feit dat de socialistische heilstaat wel nog altijd een repressieve dictatuur is.

0

Reacties (12)

#1 Joost

Heel erg repressief valt wel mee, was mijn indruk die ik kreeg toen ik er was.

Overal ging het er redelijk gemoedelijk aan toe. Politie gezellig keuvelend met vrouwen met kinderen op de arm, of zelf met die kinderen op de arm :-)

Behalve in Havana. Dat kwam, liet ik mij vertellen, omdat het regime castro-getrouwe agenten van het platteland in de stad importeerde. Geen band met de stad en de mensen, en dus een stuk minder gemoedelijk en aardig.

#2 Peter

Da’s een leuke: een “repressieve dictatuur”…

Krijg meteen reminiscenties aan de tijd dat er hier over repressieve tolerantie werd gesproken.
Je mocht bijvoorbeeld je vrijheid van meningsuiting benutten tot je een befrienhd staatshoofd beschimpte. Dan werd je met eeen paa rake klappen in de boeien geslagen en afgevoerd.

Zo bekeken zijn we er flink op vooruit gegaan en leven we inmiddels in een staat van totalitaire vrijheid.
Cuba moet welhaast een fossiel zijn, dat ze van de Nederlandse ontwikkelingen niets hebben geleerd…..

#3 Christian

@1 De repressie is niet altijd zichtbaar op straat, maar de angst zit er goed in. Probeer maar een een niet-geautoriseerde slaapplaats te vinden, of een niet-geautoriseerde taxi te nemen. De mensen hebben het geld hard nodig, maar als ze gesnapt worden, zijn ze zwaar de klos.

#4 Joost

Klopt… Ik heb in een niet-geautoriseerde taxi gezeten. In meerdere zelfs. Daar was wel wat peentjes-gezweet toen er een controle was.

Maar wat ik me afvraag: wat is “zwaar de klos”? Worden ze gemarteld? Worden ze in het gevang gegooid?

In NL is het ook verboden om illegaal een taxibedrijfje te hebben. Niet dat ik wil zeggen dat het vergelijkbaar is, maar zonder het eerste te weten kan je zo weinig zeggen over het laatste.

Vind ook niet zo heel veel op amnesty hierover.

#5 basszje

In Cuba is de dictatuur idd ‘subtiel’ net als dat de stasi in de DDR niet overal zichtbaar was maar er wel is.

Overigens wordt in het stuk dit probleem een keer of 3 genoemd dus de kwalificatie ’totaal voorbij’ kan alleen maar komen van iemand die het stuk met een half oog of een andere intentie gelezen heeft.

#6 Trianero

Gratis medische zorg? Ja, op het eerste gezicht wel. Naar de dokter gaan is gratis. Als je geholpen wilt worden zul je toch echt met wat geld of eten over de brug moeten komen voor de arts.

En export van medische kennis? Artsen hebben de keuze tussen Venezuela of de gevangenis. Wat zou jij kiezen? De olie die Cuba hiermee verdient wordt voor 80% aan de Bahama’s verkocht.

Ik heb net via een vriendin weer wat geld naar Cubaanse vrienden gezonden. Hun dorp is tijdens de orkanen verwoest en op de overheid hoeven ze niet te rekenen.

#7 Joost

“Artsen hebben de keuze tussen Venezuela of de gevangenis.”

Leg uit.

#8 Trianero

@Joost:
Cuba heeft een uitgebreid programma waar Cubaanse artsen naar – vooral – Venezuela worden uitgezonden. Dit gaat ten koste van het aantal artsen per 1000 inwoners in Cuba. Dit project is opgezet in samenwerking met Venezuela, die de uitwisseling in olie uitbetaalt aan Cuba (die dit weer doorverkoopt aan de Bahama’s). Als arts heb je NIET de vrije keuze om voor deze “eer” te bedanken. Eer staat tussen aanhalingstekens omdat je naar de armste en gevaarlijkste gedeeltes van venezuela wordt uitgezonden. Omdat het zo lucratief is voor de Cubaanse overheid, hebben artsen GEEN keuze om niet te gaan. Weigering wordt gezien als opstand tegen de revolutie en wordt bestraft met een verblijf in de gevangenis.

#9 Joost

Linkje? Dat is nieuw voor mij.

#10 Trianero

Sorry, geen link. Ik heb dit van verschillende Cubanen gehoord (hoor en wederhoor) tijdens mijn bezoek afgelopen augustus/september (inderdaad, tijdens de orkanen).

Wellicht ken je de blog van Yoani, een Cubaanse die blogt vanuit Cuba (zeldzaamheid en gevaarlijk). Wellicht staat daar wat meer info.

#11 Koos

Laatst het dagboek van Che gelezen. In de bergen van Cuba was hij bezig met de opstand tegen de rechtse dictator. Begonnen met maar tientallen mensen.

Nooit gezien hoe een communistisch regime nog steeds wordt geïsoleerd op vooral economisch terrein door kapitalistische landen, waardoor ze nooit kunnen bloeien. Want ja, je zal toch de mensen eten willen geven en willen ontwikkelen naar een socialistische heilstaat, die wel degelijk mogelijk is.

Wie hebben in de kapitalistische landen het voor het zeggen? En hoe worden de onderdrukte mensen koest gehouden? Met woorden als jullie hebben niets te klagen, want jullie hebben eten en onderdak, en een tv met ontzettend veel reclame en allemaal dingen waar de elite ook beter van wordt. De elite en bourgoisie hebben een omwenteling gemaakt naar de arbeiders, bang als ze zijn, ze weten dat ze fout bezig zijn, gelukkig voor hen zijn mensen met brood op de plank gekregen van die hypocriete lui gauw mak en tam.

#12 Christian

@4 Bij “zwaar de klos” moet je denken aan boetes ter hoogte van een jaarsalaris. Gevangen zetten is voor politieke dissidenten. Meer over dokters bij Reuters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*