SG-café maandag 06-11-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 06-11-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (9)

#1 Maggi

“De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, gaf een nieuwe collega het boekje De Gedaanteverwisseling (die Verwandlung) van Franz Kafka. Een mooi erudiet gebaar, hoewel Kafka in de politiek zelden in positieve zin aangehaald wordt. Dat boekje sloeg op de nieuwe rol natuurlijk. Maar in het debat van afgelopen woensdag en donderdag gold die gedaanteverwisseling soms ook juist voor de kernstandpunten van regeringspartijen”

https://www.nporadio1.nl/homepage/6565-de-gedaanteverwisseling-of-much-ado-about-an-abortuspil

#2 Arjan Fernhout

(@1): Sloopkogel. Althans, dat maakt Die Zeit ervan: Politik mit der Abrissbirne. Figuren als Wilders en Baudet gebruiken als katalysator om het idee van Europese republiek te realiseren. Over het boek: “Der neue Bürgerkrieg” van Ulrike Guérot:

Man könne, glaubt die Professorin für Demokratieforschung Ulrike Guérot, den rechten Populisten fast schon dankbar sein. Denn sie verrichteten eine Mammutaufgabe: die “Abrissarbeit” am verfaulten Europa, in dem fatalerweise noch immer Nationen das Sagen hätten. Kommission, Rat und Parlament seien nicht demokratisch strukturiert, es mangele an Gewaltenteilung, das Parlament entspreche nicht dem Prinzip “one person, one vote”. Wir benötigten eine europäische Arbeitslosenversicherung, eine gemeinsame soziale Grundsicherung und eine Fiskalunion, so Ulrike Guérot. Europa dürfe nicht lediglich einem gemeinsamen Markt und einer gemeinsamen Währung, sondern müsse endlich auch einer gemeinsamen Demokratie verpflichtet sein. Der Nationalstaat habe sich überlebt.

http://www.zeit.de/2017/19/der-neue-buergerkrieg-essay-ulrike-guerot

#3 Bismarck

@2: Klinkt als wensdenken. De rechtspopulisten willen veelal juist de andere kant op; Niks geen Europese solidariteit of democratie, maar juist de oude nationale grenzen (met douanehokjes) terug!

#4 Arjan Fernhout

@3: Hmm … Klaver stelde al dat Rutte het rechtspopulisme bevordert. Pechtold liet niet zo lang geleden weten dat hij wil dat Rutte in Den Haag hetzelfde verhaal houdt als in Brussel. Über-Europeaan Jurgen Habermas heeft Wolfgang Streeck uiteindelijk gelijk gegeven dat het qua democratie mis gaat in Europa. Over

Industriearbeitsplätze gingen in Europa aufgrund von Sparpolitik und deutschem Lohndumping zugrunde.

kan ik meepraten in hoeverre dat slecht is voor de binnenlandse markt (Michel schreef daar al een goed stuk over). Trichet meldde in NRC al de noodzaak voor de stijgen van de lonen in DLD en NL in tegenstelling tot een halve zool als Rob de Wijk die kennelijk alleen in termen van oorlog kan denken toen deze in Trouw stelde: “Je moet uit Europa halen wat er in zit.”

Tegenover het mercantilisme van RdW (die zich uiteraard achter Rutte en Merkel verschuilt met een veel te groot accent op export), het Wilhelmus van Buma tegen teveel ‘individualisme,’ om ondertussen goed te keuren dat er 1,4 miljard naar gokkers op de financiële markt gaat i.p.v. naar onderwijzers; de zio-neurotische Wilders (nuff said), het nationalistische ’toepen’ van Baudet, en tegen menige andere doelen van mijn pijlen … is een (linkse) agenda nodig die de burgers datgene betaalt waar ze voor werken en meer democratie vanuit de regio waarin deze zich thuis voelen. Dat is geen wensdenken, maar absolute noodzaak.

#5 Bismarck

@4: Dat die agenda nodig is ben ik met je eens, maar ik zou niet zo jubelen om die rechtspopulisten als Ulrike Guérot, want die sturen Europa toch echt een heel andere kant uit.

#6 Arjan Fernhout

@5: Kwestie van vechten voor een ‘geestelijke horizon’ voor de ‘gewone burger.’ Als strateeg heeft Guérot er geen problemen mee om rechtspopulisten te gebruiken daar waar het in Europa aan democratie ontbreekt. “Der Nationalstaat habe sich überlebt,” geeft Die Zeit de gedachten van Guérot verder weer. Overigens, als ik jouw avatar sterk vergroot, staat Bismarck daar met een peuk in zijn mond.

#7 Bismarck
#8 Le Redoutable

@2 Voorlopig is de trend 180 graden de andere kant op, het liefst wil men zelfs binnen de natiestaat uit elkaar. Brexit, Noord Italië, Vlaanderen, Catalonië, links en rechts door elkaar willen juist meer lokale democratie i.p.v. 1 gigantische Europese republiek, waar uiteindelijk Frankrijk en Duitsland de dienst uitmaken.

#9 Arjan Fernhout

@7: Zet het scherm even op 500% bij elke reactie die je plaatst en je ziet iets wits aan de lippen van Bismarck. Beetje flauw van me in @6, maar wel met een bedoeling.
@8: Dat is nu precies wat Guérot probeert te voorkomen c.q. te verhinderen: dus via een Europese republiek van 50 regio’s (m.i. te weinig; naar mijn industriële/etc. ervaring zo’n 100 regio’s) die economisch/cultureel/politiek vanuit de eigen dynamiek recht hebben op zelfbeschikking c.q. die Europese republiek schragen, zonder dominantie van grote jongens.

Nog maar een keer over Ulrike Guérot: vanaf 29:55:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/eurotopia.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*