SG-café dinsdag 27-11-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 27-11-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (75)

#1 Hans Verbeek

Interessant verhaal over diesel op Cassandra’s Legacy (het blog van Ugo Bardi). Is peak-diesel de kanarie in de peakoil-kolenmijn?
https://cassandralegacy.blogspot.com/2018/11/for-whom-peak-oil-is-coming-if-you-own.html
Is het toeval dat juist de hoge prijs van diesel leidt tot protesten in België en Frankrijk?

#2 rongvk

@1 Geen idee of peak-diesel eraan zit te komen, maar ja, dat is toeval. Net zoals het toeval was dat de Arabische lente begon nadat iemand klappen kreeg van de politie in Tunis. Massale protesten waren voorzien het moment dat de hervormer Macron was verkozen. Dit is gewoon de laatste onpopulaire maatregel die wordt aangegrepen, het had ook een milieuheffing op electriciteit kunnen zijn.

#3 Joop

Snap nog dat veel Nederlanders dat vinden, maar Trump, dacht ik zou zich toch meer bezig houden met eigen land.

Ik denk juist dat het goed te verdedigen is nu veel te investeren. Want je ontwikkelt technieken die je later kan gebruiken, ook voor export voor landen die achter lopen zoals hij China noemt.

Kont nog bij dag staten als Californië zich weinig zullen aantrekken van dit standpunt.

https://www.nu.nl/klimaat/5595980/trump-trekt-klimaatrapport-eigen-regering-in-twijfel.html

#4 6822

Pauw-haters alhier zouden toch eens de Pauw van gisteren moeten kijken, met “meest minderwaardige levensvorm van de week winnaar” Haga.
Pauw: Uw heeft toch wel een beetje politieke realiteitszin? Niet heel veel, maar toch wel een beetje?”
Haha….

#5 Lutine

Ik moet zeggen dat ik Haga niet zo goed kende. Zo vaak komt hij niet in beeld. Maar ik vind hem best wel sympathiek. Dat vind ik altijd het merkwaardige aan VVD’ers. Het zijn vaak mensen waar je best een biertje mee zou kunnen drinken. Heel anders dan schuimbekkende PVV’ers of SP’ers. Gerrit Zalm? Die kan je best wel hebben op een feestje. (Let alleen goed op je portemonnee, grapje)

Zelfs Dijkhoff vind ik sympathiek ondanks zijn rechtsstaat ondermijnende uitspraken. Toch moet je wel uitkijken om ze als vriend te hebben, met te veel VVD’ers als vriend gaat er zo veel tijd zitten in gevangenisbezoek;-) Hoe zou het toch met Robin Linschoten zijn?

#6 Le Redoutable

Groot CNN onderzoek toont groeiend antisemitisme aan in Europa:

https://edition.cnn.com/interactive/2018/11/europe/antisemitism-poll-2018-intl/

“More than a quarter of French people have a somewhat or significantly unfavorable impression of Jews as a result of the Israeli-Palestinian issue. This impression is by no means limited to Muslims. Across the continent, many Jews we interviewed spoke of anti-Semitism coming from the left, which is often strongly critical of Israel.”

Dat laatste wisten we natuurlijk al:
https://edition.cnn.com/2018/08/02/opinions/anti-semitism-is-creeping-into-european-politics-opinion-intl/index.html

Het idee achter het nationaal socialisme is terug van nooit weggeweest, een uiterst zorgwekkende uitkomst.

#7 JANC

@6: historisch verward?

#8 Bismarck

@3: Dat is toch zich bezig houden met zijn eigen land? Het bekritiseren van milieurapporten is één van de belangrijkste punten (naast immigratie en wapenbezit) waarop hij goedkoop voor eigen publiek kan scoren. Op dat gebied alle wetenschap negeren en geen maatregelen nemen kost (op korte termijn) niets en Redneckistan smult van holle retoriek op dat gebied. Het zou me niets verbazen als hij opzettelijk de publicatie niet heeft voorkomen, om hem weer iets te geven waar ie media-aandacht op kan scoren.

#9 Joop

@8.

Zou zomaar kunnen, laat ze maar verder gaan met meer oppompen olie, benzine daardoor hier ook goedkoper. Fijn als ik met mijn slee bij de pomp staat. ?

#10 Bismarck

@9: “Fijn als ik met mijn slee bij de pomp staat”
Ik zag dit weekend een aflevering van Flodder, moet daar nu zomaar ineens aan terugdenken.

#11 Frank789

@5: De verklaring daarvoor is dat rechts gewonnen heeft en altijd weer wint. Links is de underdog en altijd de verliezer dus veel zuurder.

We leven nu eenmaal in een kapitalistische maatschappij waarin het kapitaal altijd wint. Dus rechts zit altijd comfortabel of ze nu in de oppositie of in de regering zit.
Hoofdtaak is het knabbelen van de socialen aan de kapitalistische maatschappij een beetje in toom te houden.

#12 Lutine

@11

Op sociaal vlak ben ik een tevreden mens, immers het bezit van mijn medemens is geen maatstaf voor mijn eigen tevredenheid. Het is dus wel degelijk mogelijk om niet te verzuren in een kapitalistische maatschappij. De dikke auto van de VVD’er interesseert me niet, noch zijn allernieuwste speeltjes als televisies of weet ik veel wat. Driemaal p.j. op vakantie? Ik ben al blij met een dagje uit met vrienden.

Volgens mij komt de linkse verzuring dan ook voort uit afgunst. Niet iedereen over één kam scheren natuurlijk, er zijn ook linkse mensen die wel vrolijk kunnen zijn.

#13 Frank789

@12: [ Het is dus wel degelijk mogelijk om niet te verzuren in een kapitalistische maatschappij. ]
Jij bent niet de maatstaf, probeer je eens in anderen in te denken.

Er zijn genoeg mensen die wél kwaad (en zuur) worden als ze zien dat de verzorgingsmaatschappij wordt afgebroken terwijl het geld tegen de plinten klotst, dat de productiviteitsstijging al decennialang in de zakken van de werkgevers en aandeelhouders verdwijnt, dat de grote jongens hun winsten wegsluizen en werknemers tot ZZP-er degraderen. Moeten we nog Afrika noemen of climate change?

#14 beugwant

@12: Dus degene die geen invloed heeft op de verdeling of anderszins pech heeft en daardoor het kortste strootje trekt is daarom afgunstig?

#15 Bismarck

@12: ” Driemaal p.j. op vakantie? Ik ben al blij met een dagje uit met vrienden.”
Maar wat als die drie maal per jaar op vakantie gaan ten koste van jouw dagje uit met vrienden? Uiteindelijk is de dikker belegde boterham van je baas altijd betaald uit jouw salarismatiging.

“Volgens mij komt de linkse verzuring dan ook voort uit afgunst.”
Dat is een smoes die je op rechts maar al te vaak hoort om de problemen onder de minima (en andere oorzaken van “linkse verzuring”) maar verder te kunnen negeren. Feit is dat het kapitalisme voorlopig “heeft gewonnen”, met als gevolg dat voor de meeste mensen things will get worse before they get better.

#16 Frank789

@14: [ de verdeling ]
Ik zelf wordt inderdaad zuur als ik tijd en geld investeer in bijscholing en ook op zondag ga werken en de meeropbrengsten van dat alles voor 100% in de zakken van de werkgever en aandeelhouders verdwijnt.

#17 Bismarck

Binnenkort weer een nieuw rondje Mueller-zwartmakerij op komst.

#19 Henk van S tot S

@15:
Volgend jaar is het 230 jaar geleden dat de Bastille werd bestormd:

Wie weet komt er een “passende herdenking”.

;-)

#20 Co Stuifbergen

@12:

er zijn ook linkse mensen die wel vrolijk kunnen zijn.

Daar reken ik mij toe. Maar ik heb geen financiële zorgen, en heb geen medische verzorging nodig.

Overigens zijn niet alle rechtse mensen gezellig: er zijn ook rechtse mensen die mopperen dat de regering niks tegen de files doet, terwijl die een grote economische schadepost zijn, en ze hardstikke veel wegenbelasting betalen, en het parkeren ook nog eens hardstikke duur is.

#21 Lutine

@14

Yep, gecultiveerd slachtofferschap. Het slachtoffer wat zich vergelijkt met de beter gestelde. Ik weiger mijzelf in welke slachtofferrol dan ook te drukken. Juist dát maakt mij tot een tevreden mens.

@15

Een dagje uit kan zelfs gratis. Het gezelschap van vrienden, de toevallige ontmoetingen, allemaal voor niks.

sub2 Geen smoes, de linkse verzuring is een egoïstische stellingname. Het voortdurende vergelijken met de “welgestelden” zorgt er voor dat het subject zichzelf in een mindere positie gedrongen voelt. Uiteraard vergelijken de verzuurden zich nooit met mensen van 100 jaar terug of met mensen in -laten we zeggen- Syrië. Een gotspe in het welvarende Nederland.

#22 Bismarck

@20: Ach het ligt ook aan je definitie van gezellig. Je ziet nogal eens dat klagers over de benzineprijs of de hoogte van de winstbelasting onder “mensen waar je best een biertje mee zou kunnen drinken” geschaard worden, terwijl klagen over verdrinkende dobbernegers, gaarkeukens in Nederland, of milieurampen dan weer niet biertjewaardig is. Het zegt misschien ook wel wat over de mensen die de beoordeling maken.

@21: “de linkse verzuring is een egoïstische stellingname.”
Leugen. Het is zelfs het tegenovergestelde. Het bagatelliseren door deze smoes daarentegen is wel egoïsme.

#23 Lutine

@19

Diezelfde bestorming waarbij 98 aanvallers werden gedood en slechts 1 (zegge een) verdediger?

Uhm ja, zo gaan revoluties meestal.

;-)

Bij de weg, in diezelfde Bastille zat niets van belang. De historische lol bestaat uit de 98 aanvallers die in hun eigen zwaard vielen. Wie met het zwaard omgaat, zal door het zwaard vergaan. (Even vergeten door wie deze belangrijke uitspraak is gedaan.)

#24 Lutine

@20

Je doelt op extreemrechtse mensen van de PVV of FvD. Die kom ik ook wel eens tegen. Dan moet ik al spoedig ‘naar het toilet’ en zoek beter gezelschap op.

#25 Henk van S tot S

@23:
Beetje krentenpikkerij om toch vooral een weerwoord te hebben.

Er is daarna nog wat gebeurt. ;-) .

#26 beugwant

@21: Oh, jij had dus geen moeder die haar kinderen dwong om haar prak geheel naar binnen te werken onder vergelijking met die kindertjes in Afrika? Bofkont, dat je bent.
Ik ben even weg, moet nu een potje afgunstig zitten zijn. Die bigotte onderdanigheid à la ‘wees blij met wat je krijgt’ is niet aan mij besteed.
verder Bismarck @22 sub 2

#27 Lutine

@25

Het staat notabene in je eigen link:

Napoleon profiteerde als legerofficier van de chaos in Frankrijk in de jaren 1789-1799. De Franse Revolutie en daarna het Terreurbewind, het Directoire, een dreigende burgeroorlog en hyperinflatie, dreven het land richting de rand van de afgrond. In deze chaos stond Napoleon als leider op. Tijdens zijn regering als Frans consul en keizer voerde Napoleon continu oorlogen, tegen met name Groot-Brittannië, Pruisen, Oostenrijk en Rusland.

Terreur, oorlogen, ja daar zit een mens als ik op te wachten.
Toen Napoleon eindelijk afgevoerd was na vele doden het congres van Wenen waar de overwinnaars de dienst uitmaakten. Let daarbij vooral op Pruisen en Oostenrijk (Overwinnaars), want die komen we een eeuw later ook weer tegen.

#28 Joop

@10.

Leuke vergelijking, inderdaad, ik geniet van het leven zoals in Flodder en heb scheit ook aan van alles.

#29 Joop

Wat een domme gans die Knops. Denkt ook even popijopie te kunnen spelen. Vernontwaardiging. Over dit kabinet ja. Stelletje amateurs.

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/knops-vindt-uitlating-halsema-ongepast.9602215.lynkx

#30 Hans Custers

@Lutine,

Ik stel voor dat je je eigen reacties nog eens naleest. Als het al geen egoïsme is, dan is het toch zeker egocentrisme dat er vanaf druipt: jij bent niet kritisch, want jij bent tevreden over je eigen leven. Dat egocentrisme projecteer je vervolgens op mensen die wel kritisch naar de maatschappij kijken: die zijn zuur, of ontevreden met wat ze hebben, of egoïstisch.

Ik heb een pesthekel aan cynisme. En ik vind niet dat ik reden heb om ontevreden te zijn over hoe de maatschappij mij behandelt. Dus als het om mijn eigen leven gaat heb ik geen enkele reden om kritisch te zijn. Maar dat betekent nog niet dat ik me niet betrokken zou kunnen voelen bij mensen die het minder hebben. Of om te zien dat er best nog ruimte is voor verbeteringen. Iemand die zich daarvoor inzet zie ik juist als optimistisch en niet als verzuurd of cynisch. Want verzuurde mensen doen geen moeite meer om iets te veranderen.

Je kreten over linkse verzuring of egoïsme zijn niet meer dan platte retoriek. Retoriek die het niveau van populisme niet of nauwelijks overstijgt.

#31 Joop

@30.

Oeps, nu noem je populisme. Dat bestaat uit holle retoriek, valse tegenstellingen creëeren, haatzaaien en meer feitenvrije kritiek. Doet ons Lutje dat ook?

#32 beugwant

@31: Het niveau van populisme is niet het populisme zelf. Noch is het een pars pro totem toto. ;)

#33 Joop

@32

Het gedrag wat er bij hoort wel. En zeker bij Lutje vind ik dat grappig, die heeft het over niets anders.

#34 Joop

@23.

De bestorming was het symbool van de revolutie, want het oude systeem moest afgeschaft worden. De bourgeoisie kreeg het voor het zeggen. En daarbij werden de gedachten vanuit de Verlichting concreet vorm gegeven.

Jij hebt een hekel aan revolutie. Als er nooit revolutie was geweest, had je nog in een hol gewoond. Aartsconservatief. Eng.

#35 Lutine

@30

Ik ben tevreden. Er staat nergens dat ik tevreden ben over mijn eigen leven. Merk ook op dat het woord ‘vrede’ in tevreden zit. Ik vergelijk mijzelf niet met anderen. Daar komt die vrede uit voort. Degenen die zichzelf vergelijken met anderen creëren daarmee een ego en daarmee egoïsme. En ook egocentrisme, het is immers het ego wat zichzelf centraal stelt in die vergelijking.

#36 Henk van S tot S

@27:
Ja na 10 jaar kwam de volgende machtswellusteling aan de macht.
En dat was niet de laatste.

En verder:

Wentel jezelf maar lekker in je eigen tevredenheid met je karige bestaan en het etaleren ervan op het internet en trek je vooral niets aan van mensen, die het moeten doen met een bank waar de regering geen cent aan bijdraagt; t.w. de voedselbank.

#37 Lutine

@36

Dan zijn we het eens. Revoluties eindigen in de volgende machtswellusteling. Verder laat ik alle vooroordelen bij jou, Henk. Wat zou ik er mee moeten?

#38 analist

Je bent “best tevreden” met je leven en je krijgt een storm van kritiek. Only op sargasso. Wil de laatste zure linksert het licht uit doen.

Kijk een PvdD doet bijvoorbeeld dit:
https://www.ad.nl/politiek/partij-voor-de-dieren-doet-aangifte-tegen-milieuvervuiler-klaas-dijkhoff~a02998a3/

niet: ellelange aanklachten tegen de VVD als grote satan of jankerige verhandelingen over de permanent in afbraak zijnde verzorgingsstaat. wel: het maatschappelijk klimaat goed aanvullen en op ludieke wijze ombuigen naar jouw politieke standpunt.

#39 analist

@36: oh wat zielig weer :'(

#40 Bismarck

@38: Kijk maar alvast in de toekomst als de Lutine’s tevreden blijven met steeds minder krijgen.

Overigens wordt Lutine niet aangevallen omdat hij tevreden is, maar omdat hij mensen die voor minderbedeelden opkomen uitmaakt voor egoïsten.

#41 Joop

@40.

Dat gaat Lutje niet meer meemaken, hij is al op leeftijd. Dus hem maakt het helemaal niets uit, hij is al binnen.

#42 Joop

Je bent “best tevreden” met je leven en je krijgt een storm van kritiek. Only op sargasso. Wil de laatste zure linksert het licht uit doen.

Wat doe je hier nog, analist??? Net zoals Lutje allemaal etiketjes plakken op mensen die hem niet aanstaan. Inhoudelijk kan ie niet discussiëren, want dat interesseert hem niet. Goed dat jij hem steunt met die maffe uitlatingen van jou.

#43 analist

@40: Kijk maar alvast in de toekomst als de Lutine’s tevreden blijven met steeds minder krijgen.

je kijkt wel erg neer op de zielige mensen waarvoor je op zegt te komen. is dat jouw manier om Lutine te straffen voor een jouw onwelgevallige mening? “dit ben jij als je het niet met mij eens bent HAHAHA”.

ik draai het om: noch links noch rechts kan ijzer met de handen breken. alsof we met een PvdA kabinet de gebraden kippen in de mond vliegen en wij allemaal met 50 jaar met pensioen kunnen.

#44 analist

@40: wacht. dit gaat over 5000 kilometer verderop. boeiend hoor.

#45 Lutine

@40

Ik heb een gouden tip voor je: Lutine leeft op 27-11-18 en niet in een denkbeeldige toekomst. Al die denkbeeldigheid kan alleen maar tot ideologische verdwazing lijden (geen typo).

@38

Dat is het probleem met de PvdD, ze hebben best sympathieke standpunten. Maar met zo’n actie lijken ze weer heel erg op Baudet die aangifte deed tegen Ollongren. Zo hoef ik ook niet meer te bewijzen dat PvdD populistisch is.

Mijn sympathie gaat dan ook meer uit naar mensen die woordloos zwerfafval opruimen……

#46 Lutine

https://jalta.nl/binnenland/het-nieuwe-fascisme-hult-zich-in-gele-hesjes/

Identitair Nederland heeft de gele hesjes al geclaimd.
Waarom verbaast mij dat niet?

Sybrand Buma lijkt wel gelijk te krijgen, de groene omwenteling zal zich vertalen in nog meer boosburgers. En ik geef Buma niet graag gelijk.

#47 Joop

@46.

Hoe kom je ineens vanaf de gele hesjes naar de groen omwenteling en nog meer boosburgers? Kan je misschien wat linkjes er bij zetten, zodat andere mensen dat ook begrijpen.

#48 Bismarck

@43: “dit ben jij als je het niet met mij eens bent “
Beetje vreemde redenering. Dit is gewoon onze* toekomst als mensen als Lutine redeneren (zie ook zijn opmerkingen aan het adres van de vakbonden).

“alsof we met een PvdA kabinet de gebraden kippen in de mond vliegen en wij allemaal met 50 jaar met pensioen kunnen.”
De PvdA heeft gewoon meegewerkt aan de afbraak van de verzorgingsstaat. Het “nivelleringsfeest” duurde ook maar een paar weken tot de VVD-achterban er geen zin in bleek te hebben en toen was de PvdA in een zucht ook om. Wat dat betreft is de PvdA niet links, alleen maar iets minder rechts; De afbraak van vangnetten gaat iets trager met de PvdA in de regering dan zonder, maar de richting blijft dezelfde.

*ons als in iedereen op de paar lui na die de winst van de goedkope arbeid gaan opstrijken.

#49 Bismarck

Wat een slapstick aan gene zijde van de plas: Trump begint handelsoorlog, handelsoorlog keldert de auto-industrie in de VS, auto-industrie moet fabrieken in de VS sluiten, Trump is boos.

#50 analist

@48: Dit is gewoon onze* toekomst als mensen als Lutine redeneren (zie ook zijn opmerkingen aan het adres van de vakbonden).

Dus zonder vakbonden zouden we a la V.S.: effectief geen minimumloon hebben? Een zorgverzekeringsstelsel dat grotendeels met een winstoogmerk werkt en daarom weinig dekt en veel kost? Scholen die gefinancieerd zijn vanuit de OZB waardoor rijk automatisch veel beter onderwijs geniet dan arm? etc etc. Of zijn dit politieke beslissingen die verder los staan van de eisen van een vergrijsde vakbeweging?

Ik zelf ben voor een sociaal vangnet, goeie scholen, zorg en infrastructuur – dus tegen het Amerikaanse systeem. Maar dat staat wat mij betreft los van het opblazen van de AOW, het leegeten van de pensioenfondsen of een zes urige werkdag voor ambtenaren. Verschil tussen het algemeen belang en de deelbelangen waar de vakbeweging tegenwoordig voor opkomt.

#51 Joop

@50.

Complimenten analist, eindelijk argumenten. In plaats van hekel aan de vakbonden vanwege een kleine groep die het maar zou vertegenwoordigen. Enzovoort.

#52 Bismarck

@50: “Of zijn dit politieke beslissingen die verder los staan van de eisen van een vergrijsde vakbeweging?”
Ik denk eerder dat de Nederlandse situatie grotendeels is afgedwongen door de organisatie van arbeid. In de VS is dat altijd een stuk meer gefrustreerd, waardoor het één en ander er nooit van de grond is gekomen.

“Ik zelf ben voor een sociaal vangnet, goeie scholen, zorg en infrastructuur”
Dus eigenlijk ben je maar wat blij met het werk van de vakbonden en linkse partijen?

#53 Lutine

De vakbonden frustreren momenteel aantoonbaar het sociaal vangnet. Het kabinet was bereid 6-7 miljard uit te trekken voor 67 jarigen. Deze kunnen dan eerder stoppen met werken dan in de huidige plannen. Maar het nadeel is dan wel dat je jezelf overbodig maakt, je hebt dan immers iets bereikt…..

#54 Joop

@53.

Aantoonbaar… Omdat Rutte dat zegt? Jij bent wel erg goedgelovig volgens mij.

De verhoging van de AOW leeftijd is aantoonbaar een rechtse ingreep in de sociale kas. Zoals toen met Rutte I het VVD met CDA, en zusje van deVVD, de PVV is afgesproken. En dan nu wordt er wat gesleuteld omdat de ouderen een belangrijke kiezersgroep is.

En je hebt gelijk de zestig plussers zouden eerder moeten kunnen stoppen met werk. Want veel van hun komen niet meer aan werk met werkeloosheid, ze kunnen veel zaken niet bijbenen, zijn vaker ziek dan gemiddeld, en kosten de werkgever gewoon daardoor meer geld. Dan zou ik als werkgever zeggen, stop die oudjes maar bij moedertje staat. Neem ik wel jongeren aan die van alle hedendaagse vernieuwingen wat sneller de dingetjes opgepikt hebben, of nog kunnen oppikken.

#55 Lutine

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/27/kabinet-laat-tragere-stijging-aow-leeftijd-onderzoeken-a2756762

@54

Volgens de huidige regels stijgt de AOW-leeftijd mee met de levensverwachting: voor elk jaar dat de gemiddelde levensverwachting stijgt, moet er een jaar langer gewerkt worden. De laatste jaren is er discussie ontstaan, onder meer onder demografen, of dat niet te snel gaat. Want een extra jaar dat iemand langer leeft, wordt misschien niet altijd in goede gezondheid doorgebracht.

Ik heb meer vertrouwen in Koolmees en het kabinet dan in die vakbonden van jou. Het kabinet beweegt, is bereid tot discussie en onderzoek. Dat kun je van die versteende vakbonden niet zeggen.

En dat is ook het probleem met ideologisch verdwaasden: de verstarring. Ik zie hier wel de VS gebruikt worden als boeman. (Dat deed pastoor vroeger met de duivel en de hel) Nooit zie ik op Sargasso iemand dreigen met socialistische heilstaten.

#56 Joop

@54.

dan in die vakbonden van jou

Ik wil gewoon argumenten van jou, in plaats van die holle kreten. Met de vakbonden heb ik zelf ook ruzie gehad, dat ging over flexwerk, maar dat laat ik niet merken zoals jou.

Dat het kabinet laat onderzoeken kan ook een zoethoudertje zijn, want de ontmanteling van de sociale verzorgingsstaat is een ontzettend traag proces. Je kan niet zomaar van de gebaande weg afwijken. Dat bedoel ik met jouw goedgelovigheid.

¨En dat is ook het probleem met ideologisch verdwaasden: de verstarring. Ik zie hier wel de VS gebruikt worden als boeman.`

Dat is weer een term. Zoals Bismarck en anderen al eerder opmerkten, is opkomen voor de sociaal zwakkeren als bij jou fout. En dan ook nog ideologisch verdwaasd.

En vergelijkingen met de VS als boeman is helemaal niet zo als jij dat ziet is ook onzin. De sociale omstandigheden zijn daar anders, de vakbonden hebben vanouds minder macht, en de werkgevers worden nog meer gepleased. Daarom zijn de werkomstandigheden daar niet een mooi voorbeeld voor ons in NL. En het kan dat dat hier naar toekomt.

#57 analist

@52: Dus eigenlijk ben je maar wat blij met het werk van de vakbonden en linkse partijen?

Tsja, dat vind ik teveel eer voor links. Ten eerste hebben vrijwel alle politieke partijen (muv extreem rechts) “sociale rechtvaardigheid” als kernprincipe. Lees bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma van de VVD in uit 1959 (!)

Jaren lang zijn de verhoudingen zo geweest, dat het overheidsingrijpen ter
bescherming van het zwakke, dat weerloos stond tegenover het economisch
machtige, in alle opzichten op de voorgrond had te staan. De sociale
rechtvaardigheid vorderde toen, dat de overheid optrad om menige misstand tegen
te gaan.
De moderne sociale politiek heeft dan ook in liberale kring in toenemende mate
steun ondervonden en menigmaal zijn liberalen hier pioniers geweest. Thans
verheugt ons volk zich in een samenstel van sociale maatregelen, dat een kostbare
verworvenheid is, waaraan de V.V.D. niet gaarne geraakt zou zien

Daarnaast is de afschaffing van de kinderarbeid, de invoering van het minimumloon, de ziektewet, etc niet door linkse (socialistische) regeringen tot stand gebracht. Sterker nog: na de revolutiepoging in 1918 was de SDAP zo erg in diskrediet geraakt dat ze tot 1945 aan geen enkele regering deelnam. Mijn beeld van Nederlands links is dat er een pragmatische vleugel is (“kapitalisme met een menselijk gezicht”) maar ook een ideologische – en bij vlagen totalitaire -vleugel. Voor beleid gericht op sociale rechtvaardigheid en individuele vrijheid hoef je niet perse bij links te zijn, terwijl je wel de klassenstrijd er gratis bij krijgt.

Ik denk eerder dat de Nederlandse situatie grotendeels is afgedwongen door de organisatie van arbeid.

Heeft zeker een rol gespeeld, maar de vakbonden in Nederland waren nooit zo dominant als in Duitsland of Zweden. En veel progressieve wetgeving van na de oorlog kwam uit de hoek van de KVP en ARP, die niks van de vakbeweging moesten hebben. Daarnaast: de vakbeweging van nu is niet de vakbeweging van 100 jaar geleden.

#58 Joop

@57.

Mooi verhaal alleen vergeet je nogal wat. Juist over de sdap en PvdA na de oorlog. En de linkse en conservatieve liberalen voor 1900. En dag VVD weer uit PvdA komt, en deels tegen sociale wetgeving stemde.

#59 Henk van S tot S

@55:
Heb je er al rekening mee gehouden dat door de robotisering de totale werkgelegenheid gigantisch gaat afnemen?
En dan hebben we dus een heleboel nog niet gepensioneerden werklozen.

#60 beugwant

@59: In de jaren tachtig werd ons al voorgehouden dat de automatisering ons zeeën van vrije tijd zou geven. Totdat iemand bedacht dat je die automatisering ook zou kunnen administreren. Als ik alleen al kijk wat voor humbug er bij ITIL kan komen kijken.

#61 Lutine

@59

Ik hoor mijn hele leven al verhalen dat door automatisering de werkgelegenheid gaat afnemen. (inderdaad @60 al sinds de jaren 80)

Maar anno 2018 zitten veel sectoren te springen om mensen en werken er honderdduizenden MOE landers in ons land.

Sinds de jaren 80 is mijn goedgelovigheid dan ook drastisch afgenomen. En zelfs in de jaren 80 zag ik al dat Nederland demografisch zou veranderen in de nieuwe eeuw. Net zoals iedereen de komende vergrijzing en ontgroening al decennia lang aan kan zien komen.

#62 Henk van S tot S

@60: en @61:
Zodra de echte experts klaar zijn (dus niet de “hoogopgeleide” toetsenbord- bokken/geiten), gaat het m.i. met een ijltempo .
Tenzij er coöperatieve leefgroepen worden opgericht, zijn “we” (de meesten onder ons) over pakweg 35 jaar slaven van het kapitalisme en grotendeels overgeleverd aan de bedelstaf.

Vele egotrippers zullen zeggen, het zal mijn tijd wel uitdienen.
;-)

#63 Lutine

@62

Coöperatieve leefgroepen met gelijkgestemden hebben wel mijn interesse. In de verzorgingsstaat geloof ik niet zo. We zullen elkaar moeten verzorgen in de toekomst. De menselijkheid zal weer terug moeten, dezelfde menselijkheid die door de socialisten is gedelegeerd naar de overheid. Dat vergt nog wel een cultuuromslag zo her en der;-)

#64 Joop

@63.

Helemaal juist de staat is zich al aan het terugtrekken. Een zorgbehoeftige krijgt bezoek, en eerst wordt gevraagd wie van familie ook handen kan uitsteken.

Wel blijft het dat mensen met flink wat geld daar gemakkelijker mee om kunnen gaan dan de eenzame mindervermogenden.

De demente moeder van mijn baas zit bijvoorbeeld in een privaat verpleegtehuis. Dat is stukken makkelijker, en zie je weer dat liberalisering en van zorg (maar ook onderwijs) altijd verbonden zijn met geld.

Ik zie dat nog wel gebeuren dat we net zoals in de VS ziekenhuizen krijgen voor mensen met geld, als je dat minder hebt kom je in een uitgerangeerd staatsziekenhuis.

#65 JANC

@59: Robots gaan bijvoorbeeld electriciens en loodgieters niet overbodig maken….

#66 analist

@65: laat staan horecapersoneel, schoonmakers en verplegers. zeg maar precies diensten waarvan de gepensioneerden veel gebruik van maken.

#67 Henk van S tot S

@65:
In menige fabriek zoals autofabrieken barst het al van de lasrobots.
Hier staan ook leuke apparaten.
Er worden links en recht nog wel programmeurs voor die dingen gevraagd, maar dat wordt ook steeds vaker geautomatiseerd.
@66:
Hier zou ik niet te stellig over zijn

#68 analist

@67: In menige fabriek zoals autofabrieken barst het al van de lasrobots.

ben je net terug uit 1980?

#69 Henk van S tot S

@68:
Bekijk de links even goed de eerste was toen je keek misschien nog niet in orde; net gecorrigeerd.

#70 JANC

@67: heeft wat precies met loodgieters te maken?

#71 Henk van S tot S

@67:
Wat vind je van de links?
Met wat zoeken kun je zelf nog wel wat vinden ook.

Bepaalde vaklieden zoals een allround loodgieter zullen best wat langer standhouden, maar de trend is duidelijk gezet over een x aantal jaren komt ook wel een, een eerst instantie op afstand bestuurbare, klusjesrobot.

#72 analist

@71: wat het is met automatisering/robotisering/digitalisering: het maakt specifieke goederen en diensten goedkoop of zelfs gratis (muziek bijvoorbeeld). Hierdoor is er meer budget over voor overige goederen/diensten (zorg bijvoorbeeld), en zal de vraag navenant stijgen. Automatisering, etc lost eigenlijk niks op: behoeften zijn eindeloos dus er zal altijd schaarste zijn.

#73 Lutine

@71

Kunnen die op afstand bestuurbare klusjesrobotten ook warmtepompinstallaties aan leggen? Of een aardwarmte installatie maken. Een warmterotonde aan leggen?

Ik noem zomaar wat op hoor;-) En verder vast nog wel meer dingen waar we nu niet eens over nadenken. Energietransitie was 20 jaar terug ook geen onderwerp in de actualiteit.

#74 JANC

@71: Er wordt wel eens geschreven en gezegd dat automatische piloten een vliegtuig zelf kunnen besturen. Dat kunnen ze niet. Maar dat willen de vliegtuigbouwers ook niet, omdat computers niet goed op onverwachte omstandigheden kunnen reageren. Die creativiteit is waarom mensen nodig blijven. Zie bijvoorbeeld de Lion Air crash, waar de computer door foutieve gegevens iets anders wou doen als de piloot.

#75 Henk van S tot S

@74:
Hoe men het ook went of keert, de automatisering schrijdt voort.
Dat niet bij alle industrie- en diensten-onderdelen even snel gaan is niet verwonderlijk.
Maar ik blijf erbij dat wat ik in #62 schreef op termijn plaats zal vinden.

Men hoeft het niet met mij eens te zijn

Verder: over en uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*