Orbán wil geen ‘gemengd ras’ in zijn regio

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Hongaarse premier Viktor Orbán roept met dubieuze uitspraken heftige reacties op.

Op een door Boedapest gesponsorde Zomeruniversiteit in het Roemeense Baile Tusnad waar Hongaarse politici de Hongaarse minderheid in Roemenië toespraken zei Orbán dat migratie Europa en het Westen in tweeën heeft gesplitst. Hij meent dat landen waar Europese en niet-Europese mensen zich vermengen ‘geen naties meer zijn: ze zijn niets meer dan een conglomeraat van volkeren.’ En zo ver wil hij het in zijn regio niet laten komen. ‘In het Karpatenbekken zijn we geen gemengd ras’, zei Orbán, verwijzend naar een regio die wordt gedeeld door Roemenië en Hongarije. ‘We zijn bereid om met elkaar te mengen, maar we willen geen gemengd ras worden.’

Zijn woorden herinneren aan ‘gevaarlijke ideologieën in de geschiedenis’, zo reageerde de Centraal-Europese tak van het American Jewish Committee. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken vond Orbáns uitspraken onacceptabel en betreurde het dat dergelijke propaganda op Roemeens grondgebied plaatsvond, ‘gegeven het feit dat onze posities op dit punt verschillen’.

Het zal Orbán koud laten. Hij sprak voor ‘zijn’ Hongaren en neemt in zijn extreem-nationalisme geen blad voor de mond.

 

0

Reacties (5)

#1 beugwant

Als het DNA van de bevolking ergens een ratjetoe is, dan daar.

#1.1 Frank789 - Reactie op #1

Waar niet?

” ‘echte Nederlanders’ zijn de inwoners waarvan ook de voorouders altijd al in Nederland woonden.
Volgens deze definitie bestaat waarschijnlijk slechts 2% van de Nederlandse bevolking uit ‘echte Nederlanders’. Dat zijn ongeveer 348.000 mensen. De overige 98% van de Nederlanders heeft (ook) buitenlandse voorouders [na vijf eeuwen immigratie].”

https://www.republiekallochtonie.nl/blog/feiten/nederlanders-buitenlanders-allochtonen-de-cijfers
.
Horen de Hongaren wel in Europa?

“De Hongaren (ook: Magyaren) deden hun intrede in Europa aan het eind van de negende eeuw, toen ze als nomadenvolk vanuit de Zuid-Russische steppe over de Karpaten trokken. Onder Árpád en zijn opvolgers vestigden zij zich in het Karpatenbekken, een gebied dat veel groter is dan het huidige Hongarije.”
“Gedurende een eeuw waren ze door hun strooptochten de schrik van Europa.”

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Hongarije

#2 AltJohan

Best een grote groep Nederlanders denkt net zoals Orban. En ik ook. Nativisme.

[Red. edit]Discriminerende generalisaties staan we niet toe. Tekst weggehaald.[/Red.edit]

#3 Bismarck

“In het Karpatenbekken zijn we geen gemengd ras”
Mooi stukje revisionisme van iemand die zeer waarschijnlijk minimaal Slavische, Germaanse (Europese), Avaarse*, Turkse en Oegrische (Aziatische) voorouders heeft. De Hongaren als volk waren overigens vrij recente (destijds onwelkome) immigranten in Europa.

*Zelf ook een volk waarvan de componenten dusdanig gemengd zijn, dat niet met 100% zekerheid valt te zeggen welke volkeren daaraan allemaal hebben bijgedragen.

#4 Jos van Dijk

Update. Een adviseur van Orban die sinds 2002 met hem samenwerkt heeft haar ontslag ingediend vanwege de toespraak van de premier in Roemenië. Ze sprak van een pure nazitoespraak die Goebels zou bevallen.
https://nos.nl/l/2438441

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*