‘No-deal’ brexit kost Nederland komende jaren € 2,3 miljard

De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht hoe het kabinet zich voorbereidt op de mogelijke gevolgen en scenario’s van een brexit.

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat en het akkoord dat daarover klaar ligt niet aanvaardt, kost dat Nederland de komende twee jaar € 1,6 miljard. Bij een ‘no-deal’ brexit bedragen de extra uitgaven voor de rijksoverheid nog eens bijna € 700 miljoen, in totaal dus € 2,3 miljard tot en met 2023.

Ook Nederland zal dan immers moeten bijdragen aan onder andere de compensatie van de wegvallende afdracht van het VK aan de EU. Op langere termijn stijgen de Nederlandse EU-afdrachten ook zonder een brexit maar die toename wordt groter als gevolg van brexit. De afdracht van Nederland aan de EU zal in 2021 nog eens € 1,25 miljard hoger uitvallen en vanaf 2026 draagt Nederland ongeveer € 2,5 tot € 3 miljard per jaar extra bij in het geval van brexit. Als het VK de Europese Unie door middel van een akkoord verlaat dan valt het genoemde bedrag voor 2021 per saldo € 0,5 miljard lager uit.

Uit het onderzoek blijk dat de Douane op 29 maart 2019 niet volledig klaar kan zijn voor een ‘no-deal’ brexit. Dat betekent dat de Douane prioriteiten moet stellen met de beschikbare capaciteit en dus keuzes moet maken in de handhaving. Bij een ‘no-deal’ brexit heeft de Douane 928 fte extra nodig. De Algemene Rekenkamer stelde bij de afronding van haar onderzoek vast dat de Douane op 29 maart 2019 300 extra fte verwacht te hebben aangenomen. Een aantal daarvan moet dan nog wel de opleiding afronden. De werving en selectie van nieuwe douanemedewerkers heeft vertraging opgelopen. Daarnaast is er een gebrek aan docenten om de medewerkers op te leiden. En de Douane werkt nog aan de benodigde huisvesting, IT-aanpassingen en aanschaf van middelen zoals scan-apparatuur om na een ‘no-deal’ brexit de extra werkzaamheden te kunnen verrichten.

[Persbericht Rekenkamer]

Open waanlink

 1. 1

  Niet echt verbazingwekkend. De EU levert geld op omdat handel gemakkelijker verloopt. Maar omdat het zo slecht zichtbaar is in een functionerende EU, wordt het pas inzichtelijk als een lidstaat de unie verlaat. En dan verlaat ons ook nog eens een netto betaler zoals GB, ondanks Margaret’s handtasje.

  En daar die miljarden ergens betaald dienen te worden weet ik wel waar de rekening komt te liggen: mede bij de klagende boosburger. Die dan nog meer reden tot klagen heeft, denk aan de Franse gele hesjes. (Fr. is ook netto betaler)

  Een no deal is de slechtste denkbare deal, maar we moeten die pijn maar nemen indien noodzakelijk. Het is het Britse populistische volksdeel wat tot zinnen dient te komen. Zij zullen ook lijden onder een no deal. De belastingen een beetje omhoog en dat is dat.

 2. 2

  Ook Nederland zal dan immers moeten bijdragen aan onder andere de compensatie van de wegvallende afdracht van het VK aan de EU.

  wat ik “gek” vind: door het uittreden van het VK zou het EU budget toch moeten slinken? De EU wordt economisch een stuk kleiner en heeft minder te doen (qua landbouw, douane, etc). Ik snap dat vanwege “solidariteit” het vetrek van een rijk lid (VK) andere rijke leden (wij) meer gaan betalen. Maar zoveel meer?

 3. 3

  @2: “heeft minder te doen (qua landbouw, douane, etc)”
  Qua douane valt maar te bezien. Het VK handelt momenteel evenveel met de EU als met niet-EU partners en Nederland is daarbij één van de grootste partners (dus Nederland zal disproportioneel veel meer import/export met “buiten-EU” erbij krijgen bij een harde Brexit, tenzij de handel tussen VK en EU instort). Daar zit trouwens ook nog een inkomstendingetje aan; Bij een harde Brexit zal op import vanuit het VK importbelasting betaald moeten worden.

  Overigens heeft het VK zijn douanetaken jegens de EU niet zo best vervuld.

 4. 4

  @3: dus Nederland zal disproportioneel veel meer import/export met “buiten-EU” erbij krijgen bij een harde Brexit

  klopt, ik had het dan ook over de afdracht van Nederland aan de EU. ik geloof wel dat Nederland meer te doen krijgt.

 5. 5

  Spoedoverleg Brits kabinet. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat het Europees Hof van Justitie geoordeeld heeft dat GB zich eenzijdig kan terugtrekken uit de verlating van de EU. Wat de vraag opwerpt WIE gerechtigd is om die terugtrekking aan te vragen. Als de Britse regering die aanvraag heeft gedaan, dan is zij ook gerechtigd om die weer in te trekken. Per slot van rekening was het referendum slechts raadgevend en May kan zeggen dat na 2 jaar is gebleken dat het slechte raad was. Dan is de hele brexit achteraf niet meer dan een grote grap.

  We wachten af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren