Lokale munteenheid bezig met opmars

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1 Bismarck

Ik vermoed dat de belangrijkste reden erachter zit in de belastingontduiking die ermee gemoeid is, omdat het vooral gaat om ruilhandelsystemen.

#2 okto

@1: Dat is niet zo. De reden die er achter zit is enerzijds experimenteren met andere geldvormen – dat is een principe dat zijn wortels heeft in de vrijgeldbeweging. Zie o.m. hier: https://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/

Daarnaast zit er achter dat men de sociale cohesie in locale gebieden wil bevorderen (een belangrijke motivatie achter de LETS kringen), en dat men wil experimenteren met kredietsystemen waarbij met niet afhankelijk is van de bank.

Belastingontduiking is onzin, want volgens de belastingwet worden verdiensten belast naar de waarde in het normale economische verkeer. Handel in een ruilsysteem is dus wel degelijk belastingplichtig.

#3 Bismarck

@2: “Handel in een ruilsysteem is dus wel degelijk belastingplichtig.”

Daarom spreek ik ook van belastingontduiking, want omdat het geldverkeer buiten banken omloopt is het voor de fiscus bijna ontraceerbaar en ik durf wel een wedje aan dat het dus niet wordt aangegeven. Bij de meeste systemen (LETS, Dijkjes, Noppes) zie je ook terug dat er een soort mythe rondgaat dat er 3000/jaar belastingvrij zijn (en blijkbaar is de ervaring dat de belastingdienst niet eens probeert om onder die grens te innen).

#4 Bolke

@3:

en blijkbaar is de ervaring dat de belastingdienst niet eens probeert om onder die grens te innen

De belastingdienst gaat zelfs achter parttime marktplaats handelaartjes aan, dus als ze het zouden kunnen dan gaan ze ook hier achter aan.

#5 Bismarck

@4: Laten we hopen dat ze ermee aan de slag gaan.

@0: Uit het artikel zelf blijkt van enige opmars niet zoveel:
“In vier maanden tijd heb ik ongeveer honderd transacties in Dam gehad. Ik had een koffieleverancier die Dam accepteerde, maar nu niet meer. Ik kan mijn Dammen dus niet meer uitgeven. De cirkel moet weer rond worden. Maar ik heb het idee dat het animo weer wat is ingezakt”

Het zou mij niets verbazen als dit artikel stiekem een advertorial is:
De Utrechtse stichting STRO faciliteert met haar software wereldwijd meer dan duizend lokale ruilhandelsystemen. “We dachten: laten we ook effe in Nederland beginnen”, zegt directeur Henk van Arkel, die verder bijna het halve artikel vult.

#6 Hans Verbeek

@1: ruilhandel is toch niet wettelijk verboden.
Als ik in ruil voor werkzaamheden een deel van de oogst uit de buurtmoestuin krijg, moet ik daar dan belasting over betalen?

Heel lang geleden moesten boeren een deel van hun oogst afstaan aan de kasteelheer. Degenen, die zich aan die belasting onttrokken werden zwaar gestraft.

#7 Bolke

@6:

Als ik in ruil voor werkzaamheden een deel van de oogst uit de buurtmoestuin krijg, moet ik daar dan belasting over betalen?

Officieel wel ja, het zijn inkomsten (in natura) en die dien je op te geven aan de belasting, niemand doet dat, maar het moet wel.

Er zijn wel meer zaken die ‘vreemd’ zijn, als jij 3 of meer auto’s op naam hebt staan dan ben je volgens de wet een handelaar en dan komt de belastingdienst ook bij je langs.

#8 zazkia

EZ is voorstander van al die lokale munten, dus zo erg kan het toch niet zijn. NB banken doen ook zoiets met zgn. “rentepunten”.
Als je eens ziet wat ik daar al aan waarde heb opgebouwd, man man man. T is dat ik niet dood gevonden wil worden in center parks maar ik kan daar wel héél vaak heen.
Bovendien, een VVD kabinet dus die mogen zich niet druk maken om een belastinginkomstje minder.
En als dat dan toch zo´n ramp is. Schaf eerst de hypotheekrenteaftrek maar eens af en los de kantorenbel eens op. Anders hebben we straks alléén nog maar brievenbusmaatschappijen en lege kantoorpanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*