Gerechtshof wil strafrechtelijke vervolging Ministerie van Financiën

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus het NRC:

Het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden heeft aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën. Volgens het hof heeft het ministerie getuigen beïnvloed en dreigt voor de verantwoordelijken strafrechtelijke vervolging. Dit kunnen ook bewindslieden zijn zoals minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes. […]

De aanklacht heeft te maken met een zaak uit 2009. Een tipgever had een lijst met zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Het ging hier om meer dan vierhonderd mensen die geld in Europese belastingparadijzen hadden gestald. […]

Een aantal vermeende zwartspaarders eiste echter dat de identiteit van de tipgever alsnog werd geopenbaard om te verifiëren of de informatie wel betrouwbaar was. […]

De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat de identiteit van de man bekend moest worden gemaakt. Het ministerie ging hier niet tegen in beroep, maar gaf ook geen gehoor aan het verzoek.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Toko Senang

Het lijkt er weer op dat mensen met veel geld en de juiste advocaat de dans ontspringen, en dat de doorsnee jan-l** de rekening betaalt. Is dit niet waar Pikety over ging. Rijken blijven rijk en zo, ditmaal gefaciliteerd door het OM

#2 Emile M

De wetgever heeft niet gewild dat ambtenaren een verschoningsrecht hebben. Als er een kamermeerderheid voor bestaat kunnen ze dat invoeren. Ik zou het niet willen. Het OM heeft in deze geen rol.

#3 Bolke

@1: Ook de overheid moet zich aan de wet houden.

#4 Bismarck

Wel een beetje opvallend dat de rechter nou juist in deze zaak problemen heeft met anonieme tipgevers, waar die in andere zaken toch vaak geen probleem vormen.

#5 Emile M

@4: In de link gaat het over strafrecht. De procedure waar het in het artikel om gaat is bestuursrecht. Daar gelden andere regels.

#7 Bismarck

@5: Het strafrecht is niet van toepassing op belastingfraude?

#8 Emile M

@5 : Alleen als de Belastingdienst aangifte doet. Dat doen ze niet vaak, omdat ze zelf reeds beschikken over een efficiente mogelijkheid om boetes op te leggen voor vergrijpen als deze.

#9 Bismarck

@8: Dus anderen kunnen onmogelijk belastingfraudeurs achter tralies krijgen en de belastingdienst wil het niet? Dat is nogal min.

#10 Emile M

@9 Kamerleden kunnen de minister / staatssecretaris bij motie vragen het beleid te veranderen. Ik zou daar niet voor zijn. Het boetesysteem functioneert goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*