Foto’s van mutaties fruit en groente streek rondom Fukushima

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een selectie van foto’s uit de streek rondom Fukushima geeft een verontrustend beeld van de effecten van straling aldaar.
Let op: het bleek niet mogelijk te verifiëren of alle foto’s daadwerkelijk uit die streek komen.

Update: Herstel, dat bleek wel mogelijk. Het antwoord is ‘nee’. Zie verder reacties..

Open artikel

Reacties (12)

#1 Bolke

Die mutaties van die dubbele groenten (mais) en koolsoorten die heel groot worden kunnen wel eens nuttige mutaties zijn, dat zouden ze moeten onderzoeken of ze veilig op een andere plek gekweekt kunnen worden.
Dubbele mais / kool opbrengst lijkt me geen slechte ontwikkeling.

#2 Bolke
#3 Daan

“Let op: het bleek niet mogelijk te verifiëren of alle foto’s daadwerkelijk uit die streek komen.”

Nou dat viel nogal mee:
http://urbanlegends.about.com/b/2013/07/23/fukushima-mutant-vegetables-debunked.htm

#4 zmc

Zijn dit genetische mutaties of gewoon mislukte groentes? Hoe uitzonderlijk zijn die? In welke mate zien we hier gewone natuur? In welke mate is de situatie beinvloed door de (tijdelijke?) afwezigheid van chemicaliensproeiende beheerders?

Vooralsnog zie ik enkel fotos van mislukte planten. Ik ben niet overtuigd van een link met de kernramp in Fukushima daiichi genshiryoku hatsudensho jiko. Sterker nog, ik zie geen enkele aanleiding om van een verband te spreken.

Anecdote: Ik had in mijn tuintje nogal last van riet. Na jaren van handmatig ploeteren begon ik me zorgen te maken over eventuele schade in aangrenzende percelen en hem na veel wikken en wegen de stap heb gezet om e.e.a. met glysofaat te vermoorden. Dat werkte wonderwel, maar een aantal planten die in de buurt stonden en de natuurramp overleefd hebben vertonen afwijkingen die me buitengewoon sterk doen denken aan de zaken die ik op deze fotos zie.

#5 Aardappel

Ik heb ook weleens een gemuteerde tomaat in de tuin gehad. Komen dit soort afwijkingen niet gewoon van nature voor bij eens in de zoveel planten?

#6 Bolke

@5: Yup, ik geloof dat ene Darwin daar eens een theorie over had, maar ik kan me vergissen hoor.

#7 Anoniem

Iedereen die zelf wel eens wat groenten heeft laten groeien weet dat er vaak genoeg rare exemplaren tussen zitten, alleen als je al je fruit en groente in de supermarkt koopt dan kom je die nooit tegen, omdat alles dat er niet perfect uitziet gelijk vernietigt wordt.

(maar goed, was al debunked verder, mss even verwijderen uit de waanlinksectie?)

#8 Anoniem

Nouja in de supermarkt kom je wel eens paprika’s tegen met een babypaprikaatje aan de binnenkant :)

#9 okto

hm, ik herken enkele van de effecten eenvoudigweg als het effect van onkruidbestrijdingsmiddel. Bij voorbeeld die paardebloemen.

#10 Olav

@9: Mutaties en misvormingen kunnen dan ook op heel veel verschillende manieren tot stand komen, straling is als oorzaak heus niet uniek.

#11 okto

@10: Misschien. Een klasse aan onkruidbestrijdingsmiddel is gewoon groeimiddel. De plant groeit dan tegen de klippen op en zichzelf dood. Dat heeft verder niets met mutaties te maken. Het gaat er om of er hier gevaarlijk veel mutaties optreden als gevolg van die kernramp. Ik denk dat dat heel erg meevalt. Hoe korter een soort leeft, hoe minder last het doorgaans heeft van straling. Dus ik verwacht helemaal niet zo snel dergelijke ‘mutaties’ als gevolg van straling.

Overigens kun je ook betogen dat die kernramp een zegen is voor de natuur in de naaste omgeving. Er is een plaatselijk visverbod. Laat nou visserij er voor zorgen dat 60 tot 90% van de individuen in vispopulaties sterven – dit afhankelijk van de locatie waar je zit. Japan kennende zal dit eerder aan de bovenkant van die range zitten. Hoe dan ook zijn dat sterftepercentages waar je met zelfs de vetste radioactieve besmetting nooit aan toe komt.

Je kunt dan ook rustig stellen: hoe meer radioaktive besmetting van de natuur daar optreedt, hoe ’n grotere zege dat is voor de natuur.
Iets wat ook geldt voor b.v. Tsjernobyl.

#12 Anton

@2: Wat zeur je nou toch over feiten? In de bang-maak industrie gaat het om wat je mensen kunt laten geloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*