Formatie in eindfase

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Formatie in eindfase

Alleen CDA kan nog roet in eten gooien.

0

Reacties (10)

#1 Teun

Zo… Maij Weggen ziet het ook niet zitten. Zo’n beetje de enige oud-bewindspersoon die ik zich nog niet negatief over de PVV heb uit horen spreken is Brinkman. En Lubber houdt z’n mond sinds’ie informateur werd.

Die CDA-senator verwoordt het sentiment wel goed, denk ik:

“CDA-senator Rob van de Beeten toont zich in een brief aan het partijbestuur ongelukkig met het idee het eindoordeel in handen van het congres te leggen. De Tweede Kamerfractie beslist dat, en de leden moeten dat respecteren, vindt hij. Ook noemt Van de Beeten de afspraak van het CDA om de opvattingen van de PVV over de islam te accepteren ?politiek en moreel een volstrekt ondeugdelijke basis? voor een regeerakkoord. “

Hiermee kan’ie wel z’n plek op de kandidaten lijst voor maart shaken, denk ik. Het CDA zal geen enkele twijfelaar meer kunnen dulden.

Kortom: ‘Nu we toch op dit punt aanbeland zijn, moeten we maar doorpakken’. En zo is Maxim Verhagen weer eens kampioen Voldongen Feiten. Maar dat gedogen en respecteren van… uuhhmm opkomen voor – oh nee: accepteren van elkaars standpunten; dat wordt nog vuurwerk!

#2 Jonas

@1. Ik denk dat Brinkman weinig tot geen problemen ziet gezien zijn functie bij Bouwfonds. Bij veel CDA-ers zal nog liever geregeerd worden met de PVV dan allerlei enge linkse partijtjes.

#3 Bismarck

@1: Al teveel kan de (centrale) CDA-leiding zich toch niet permitteren in de kieslijsten van de Provinciale Staten of EK. Het zijn straks de Provinciale Staten die de EK-leden gaan kiezen. Als je die te zeer tegen de haren in gaat strijken, kun je nog wel eens veel vreemdere resultaten krijgen bij de EK verkiezingen (of nog gekker, al aparte lijsten van geweerde CDA-kopstukken bij de Provinciale Verkiezingen, met als gevolg een extra fractie in de EK). Vergeet niet dat het CDA traditioneel relatief veel zetels op pikt in de Provinciale Staten.

#4 Teun

@3 Weet jij hoe dat gaat? Stemmen de PS op een persoon of op een lijst, of allebei, zoals het volk dat ook doet bij de TK-verkiezingen?

Misschien dat Zeeland en Friesland dan nog ‘dissidenten’ de EK in stemmen, net als met Klaas de Vries destijds bij de PvdA – al ging dat via het congres.

We’ll see.

#5 Bismarck

@4: EK verkiezingen zijn net als de TK verkiezingen, alleen zijn er minder kiezers (de PS-leden) en hebben niet alle kiezers een even zware stem. Er wordt op persoon gestemd met kieslijsten (zo zijn er wel eerder “verkeerde” personen de EK in gekomen, vorige keer nog bij de SP geloof ik).

Dus het CDA stelt een kieslijst op, maar ze doen er verstandig aan daarbij rekening te houden met wat er in de provincies leeft, anders kan een willekeurige dissidente CDA’er zo ook een kieslijst indienen. CDA’ers uit de PS zouden trouwens (op zijn minst in theorie, maar in de praktijk zie je zoiets ook wel eens gebeuren) ook op andere lijsten kunnen stemmen (zonder consequenties, de verkiezingen zijn immers geheim).

Daarnaast kan al eerder, bij de PS verkiezingen sprake zijn van afsplitsingen. Op gemeentelijk niveau is dat recent al gebeurd (in Maastricht heeft zich een raadslid afgescheiden van de CDA en bij de laatste verkiezingen als CVP meegedaan en een zetel gewonnen). Als zulke afsplitslijsten maar genoeg PS-zetels winnen, kunnen ze zelf natuurlijk ook mensen de EK in stemmen. Dat bedoelde ik met de centrale CDA kan beter niet teveel zich gaan bemoeien met de PS en/of EK lijsten, want dan werken ze een scheuring in de partij heel erg in de hand.

#6 Bismarck

Overigens kunnen “verkeerde” stemmen, tot op zekere hoogte wel herleid worden naar de provincie(s) waar ze mathematisch gezien uit afkomstig moeten zijn, door de stemgewichten. Maar gezien het feit dat het CDA in alle provincies gewoonlijk behoorlijk wat PS-leden levert, is het dan nog niet zo makkelijk de “schuldige(n)” aan te wijzen. Voor bv. potentiële SGP-dissidenten is het stemgeheim een stuk brozer.

#7 Erik

@5 ter aanvulling: Dan heb je natuurlijk ook nog de gewoonte dat partijen onderling stemmen uitwisselen tussen provincies om net die ene kandidaat meer in de kamer te krijgen. Wat ook wel ’s fout gaat trouwens.

#8 Bismarck

NB. Omdat de EK-verkiezingen normaalgesproken (als er geen dissidenten zijn) enorm voorspelbaar zijn, kun je ook om tactische reden niet op je eigen partij stemmen. Er kan namelijk vooruit al berekend worden wie welke restzetel gaat krijgen. Als dat niet de eigen partij is, zou je bv. je overschot aan stemmen kunnen laten stemmen op een derde partij, om te voorkomen dat een bepaalde partij (die je het minder gunt) de restzetel oppikt. Dit vereist uiteraard wel discipline en coördinatie van de verschillende PS.

#9 Teun

@5&6 Bedankt voor de uitleg, maar dan is nog steeds de vraag: hoe machtsbelust* zijn de CDA-ers? En wordt het een scheuring, blijft het bij een paar weglopers, of gaan er een paar afdelingen rellen en de EK-verkiezing (bij het congres of bij de stemming zelf) beinvloeden?

*) Al zullen ze het wel verkopen als “handelen in het landsbelang”.

Retecool heeft trouwens een mooi overzichtje

#10 Bismarck

@9: In de PS in Limburg zitten iig. genoeg leden die het landsbelang weinig kan bommen en die puur op Provincie/eigen belang kijken. Niet dat ik daarmee dissidentie verwacht, maar van de andere kant kán het landelijke CDA hen niet negeren (of anders gezegd, het landelijke CDA zal de PS kieslijst van hen moeten overnemen), want anders zijn ze simpelweg de hele fractie kwijt (die macht heeft een klein clubje hier).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*