WRR: schaf ontslagvergoeding af

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

vacaturesOnzinnig voorstel alert, dit keer van de Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid. Waarom besluiten overheden toch constant wat goed voor ons is? In plaats van een ontslagvergoeding moet de ontslagen werknemer straks “leerrechten” krijgen. Nou, fantastisch idee!

De meeste mensen worden ontslagen als gevolg van reorganisaties of door disfunctioneren. In het eerste geval ben je capabel genoeg voor je baan, in het tweede geval ben je waarschijnlijk ongeschikt voor de meeste banen. In beide gevallen heeft een bijscholing mijns inziens niet zoveel zin.

Wat een ontslagen medewerker vooral nodig heeft is een financiële buffer om de tijd tussen ontslag en het vinden van een nieuwe baan door te komen. Op het moment dat dat niet lukt, ja dan heeft een omscholingscursus misschien zin.

En wat als je al wat ouder bent? Geen cursus helpt je aan een baan.

Reacties (6)

#1 jan

Niks meer aan doen aan dit stukje. Ik ben het er volledig mee eens.

  • Volgende discussie
#2 Arnoud

Je geeft in je stukje zelf het argument om het juist eens te kunnen zijn met het WRR-advies: op dit moment hebben mensen zelf inderdaad geen eigen invloed op hun positie. Met leerrechten hebben ze dat wel, als het goed werkt al ver voorafgaand aan het moment van ontslagdreiging.

Of voor het invoeren van leerrechten de ontslagvergoeding in het geheel moet sneuvelen ben ik overigens ook niet overtuigd. Als een werkgever je niet of onvoldoende leerrechten geeft, zou je een boete kunnen opleggen die dan dient als een soort van ontslagvergoeding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Misschien kan die veregoeding wel afgeschaft worden en plaats maken voor een bonus aan de werkgever die alles uit de kast heeft gehaald om zijn werknemers te behouden. Van leertrajecten tot bijscholing en educatieve verloven. Van serieuze mogelijkheden op loopbaanontwikkeling tot serieuze ondersteuning bij het vinden van ander werk binnen of buiten het bedrijf. Van gezonde werkplekken tot een fatsoenlijke salaris.
Heetf de werkgever ook maar één puntje gemist, dan kan-ie fluiten naar de bonus en krijgy een boete wegens onbehoorlijk werkgeversschap. Daarvan worden dan de kosten vergoed die de ontslagen werknemer nodig heeft voor het verkrijgen van een nieuwe baan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Ik denk dat de groep mensen die na een reorganisatie niet meer aan een baan komen voor het overgrote deel ouderen zijn.

De gemiddelde werknemer zit niet te wachten op bijscholingscursussen. Ik zie zelf niet in welke cursussen ik zou moeten volgen om een betere kans te maken op nieuwe een baan in mijn sector.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Ik had het erover dat er werk van genmaakt wordt om mensen niet te ontslaan. Natuurlijk moeten die bijscholingskursussen dan wel wat aardigs te bieden hebben. Niet de doorsnee bedrijfsveiligheidskursus. Maar meer het soort waar je je eigen vakmanschap verder kan ontwikkelen of dat uitzicht biedt op een andere functie binnen het bedrijf.
Ik ben vreselijk naïef, maar geloof nog wel dat een tevreden werknemer goed is voor zichzelf en de zaak. Het soort scholingen dat ik bedoel zorgt ervoor dat je blijft leren en niet vastroest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arnoud

@ 4: de vraag is of het reëel is op de middellange termijn of mensen in hun eigen sector blijven werken. Dit is historisch gezien natuurlijk ook niet logisch.

Tegelijkertijd is het inderdaad bij ouderen problematisch om weer werk te vinden. Werkgevers zijn op dit moment niet bepaald happig om dat te doen. Dat is mede ook een imagoprobleem van oudere werknemers. Dat de gemiddelde werknemer niet op bijscholingscursussen zit te wachten helpt dan niet echt natuurlijk om dat verhelpen…

  • Vorige discussie