KORT | Toekomst?

Foto: Kort - illustratie Sargasso
Serie:

Schaliegas en illegalen zijn op dit moment de belangrijkste onderwerpen in de Nederlandse politiek. Met de eerste omdat we al jarenlang verzuimen een alternatief voor onze energievoorziening te vinden, en we dus een gat moeten vullen. En illegalen zijn makkelijk als zwarte schapen aan te wijzen: van alle tijden en ze gaan niet weg. Door ze expliciet strafbaar te stellen, kunnen we rustig slapen.

Laten we vooral niet bezig zijn met wat werkelijk belangrijk is. Nederland en Europa bevinden zich in de ergste crisis sinds tijden. We weigeren te erkennen dat de oorzaak daarvan –een economie opblazen op basis van schuld- nog steeds niet weggenomen is. En we doen geen enkele poging om na te denken over hoe we in de nieuwe economische realiteit, waarin groei geen gegeven meer is, Nederland draaiende gaan houden zonder de ellende naar komende generaties door te schuiven.
We sluiten akkoorden die het oude bestendigen en niemand in de nabije toekomst al te veel schade berokkenen.

Ook het nadenken over hoe we onze maatschappij weer tot een open, tolerante en vrije samenleving maken, schreeuwt om aandacht. We zijn vooral bezig “fouten” te bestrijden met schijnoplossingen, niet met het goede te benoemen en tot bloei te brengen.

Het doet pijn te constateren dat de speech van de nieuwe koning momenteel meer hoop geeft dan al het gekibbel van politici bij elkaar.

Reacties (15)

#1 Paul

De frame van ‘het doorgeven aan de volgende generaties’ wordt hier ook al weer gepreekt. De dijken, plantsoenen, spoorwegen, snelwegen, JSF’s, musea, universiteiten, ziekenhuizen en bibliotheken worden ook doorgegeven aan volgende generaties, niet alleen de schulden. Een economie van een land voorstellen als een gezinnetje dat als de oudste van dat gezin sterft schuldenvrij zou moeten zijn klinkt simpel, en klopt zelfs voor een gezinnetje niet.
En van je laatste zin ging mijn hond zachtjes janken in zijn mandje, toen ik hem deze voorlas.

  • Volgende discussie
#2 sikbock

Tsja, het is niet gemakkelijk om je idealen te behouden. Er is niet 1 waarheid en er zijn geen simpele oplossingen. De praktijk is weerbarstig en complex.

Er zit niets anders op; we zullen moeten doormodderen en proberen het gezellig te houden..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerzinwekkende klootzak
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 weerzinwekkende klootzak

het is wachten op de Mahdi die komen gaat. Over 17 jaar is de 2000 jaar om en dan zitten we pas echt in niemandsland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@1: Er is meer aan rotzooi om aan de volgende generaties door te geven dan alleen schulden. Welke bibliotheken trouwens? Die worden gesloten bij bosjes. Onderwijs is slechter dan het voor eerdere generaties was. Diploma-inflatie, slechtere arbeidsmarkt, slechter klimaat, beroerde huizenmarkt,… moet ik nog even doorgaan.
Voor het eerst sinds lang is het niet vanzelfsprekend dat de generaties na ons het beter hebben dan wijzelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 sikbock

@3 & @4 hehe :-) ouwe trol

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 sikbock

@5: de gemiddelde Nederlander is een watje geworden.. De welvaart zal misschien afnemen, maar is dat erg? materieel welbevinden is niet alles bepalend voor het ervaren van geluk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

@7: Nee, op zich is dat niet erg. Maar als de politiek alleen streeft naar het vasthouden van een onmogelijke en verouderde economische opvatting, krijgen we geen zachte landing maar een harde klap. En terwijl we alle aandacht aan het vasthouden van het verkeerde geven, zijn we niet bezig na te denken hoe we met minder toch een gelukkige maatschappij kunnen neerzetten. Integendeel, komt me voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 sikbock

@8.. ik denk dat de “maatschappij” al lang niet meer bestaat. En die harde klap komt misschien toch wel.. Nederland en Europa bestaan inmiddels uit een groot aantal parallelle samenlevingen waardoor de boel min of meer onbestuurbaar is geworden..

De enige oplossing is volgens mij downscalen in plaats van upscalen.. Daarna kun je pas anticiperen, recht doen aan de menselijke maat en aan de verschillende opvattingen over economie, milieu, arbeid etc. Van “one size fits all” is niemand ooit gelukkig geworden

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 MrOoijer (Jan van Rongen)

De staat der Nederlanden heeft behalve schulden ook nog vorderingen in de vorm van uitgestelde belastingen, bezittingen, zoals de gekochte banken, en als je dat allemaal bij elkaar telt wordt er in direct meetbare financiën niets doorgeschoven naar de volgende generaties, het rekensommetje is ongeveer 0. Omdat we ook nog meer geld verdienen op die vorderingen bezittingen dan we aan rente uitgeven op de schuld, vloeit er jaarlijks ook nog eens een paar miljard extra de staatskas in. De Nederlandse overheidsfinanciën zijn veel gezonder dan wordt voorgesteld.

Ik zag net in het 8 uur journaal de tranentrekkende antwoorden van de EU-top op de vraag of we niet beter even kunnen wachten met bezuinigen. Zoals Engelen (niet mijn favoriet) terecht zei: het gaat elke keer na extra bezuinigingen slechter dan voorspeld, en dan gaan we maar weer wat extra bezuinigen.

Laat ik eens wat voorspellen. De werkloosheid was in maart “onverwacht” gestegen, maar zo onverwacht is het helemaal niet als je ook naar de trends van andere tijdreeksen kijkt. Waar men het nauwelijks over heeft is dat de jeugdwerkloosheid ook nog harder stijgt. Na correcties voor seizoenfluctuaties stijgt die nu een 0.5 % per maand en andere indicatoren geven aan dat dat wel even zo blijft. Dan zitten we tegen de 18% (CBS rekenmethode) eind augustus 2013.

En verder hebben we het natuurlijk erg, misschien veel te goed. Jeugdwerkloosheid in Spanje is 54%. Laat dat eens tot je doordringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 objectief

We weigeren te erkennen dat de oorzaak daarvan –een economie opblazen op basis van schuld- nog steeds niet weggenomen is.

Zien niet in dat we van de euro af moeten.
Frankrijk heeft nu twee jaar uitstel van de drie procent norm gekregen.
Hollande voorspelt een tekort 2014 van 2,9 %, Brussel 4,2.
Bij Britse verkiezingen gister kreeg de anti EU partij 25 % van de stemmen, en dat in een land zonder de rampzalige euro.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Steeph

@10: In deze gaat het me niet alleen om de staatsschuld. Juist ook de uitstaande schuld (mn hypotheken) bij de burgers in Nederland is een groot probleem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 M.M.G.

@9:

Van “one size fits all” is niemand ooit gelukkig geworden

Van “Small is Beautiful” zijn evenmin mensen gelukkig van geworden. Een goed functionerende overheid is begrijpelijk voor de burgers. Teveel centralisme is natuurlijk nooit goed, maar ik betwijfel of dat het geval is. Wanneer je overheden decentraliseert kan het ook leiden tot verwarring over welk orgaan nou welke bevoegdheid heeft.

De Euro is er te vroeg gekomen; Één valuta zal nooit lang goed blijven werken zo lang er geen gemeenschappelijk mechanisme is om de fiscale instanties draaiende te houden en politiek gezien was er toentertijd de wil er nog niet voor, en nu eigenlijk nog steeds niet. Misschien was de Euro helemaal niet nodig geweest, ondanks de positieve effecten die de Euro wel degelijk heeft.
Maar nu hebben we hem, en wie weet wat voor pech ons te wachten staat wanneer we er niet achter willen staan. Toen wij nog de Gulden hadden, snapte we dat; Als in een bepaalde provincie vele gemeentes op het punt stonden failliet te gaan, hoefde dat nog geen financiële apocalyps te betekenen voor de rest van Nederland.
Nu moet dat lesje op Europees niveau dunnetjes over worden gedaan. Alleen wil men dat blijkbaar niet…

Het is altijd leuk om verhaaltjes erbij te brengen over mensenmaat. Maar soms is het juist van belang dat dingen wat politiek betreft onpersoonlijk moeten zijn. Wanneer politiek te persoonlijk wordt, lonkt het gevaar van tribalisme. Wilders is misschien dichter bij het volk, en dichter bij het volk zijn kan soms goed zijn. Maar dichterbij het volk is niet automatisch goed, getuigend van Wilders eigen standpunten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 roland

“.. vooral niet bezig zijn met wat werkelijk belangrijk is”

Blijkbaar zijn illegalen onbelangrijk, maar wel het gevolg van onze overkonsumptie en de bijbehorende wereldwijde plundering

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 MrOoijer (Jan van Rongen)

@12: waar bestaat dat grote probleem m.b.t. de hypotheken dan uit Steeph? Laat je je ook niet een beetje de put in praten? Is het bijv. wel zo verstandig de grote hypotheekschuld van de Nederlandse burger in isolatie te bekijken? Dat Europese overzicht waar ik je een paar weken geleden naar verwees bevat óók een overzicht van eigen woningbezit en hypotheekschuld per EU land. Nederland is duidelijk een buitenbeentje, net als met de pensioenen, maar of dat nou echt slechter is?

Ik weet het niet en heb nooit goede argumenten gezien. Ja, de huizenmarkt in Nederland heeft een groot aantal problemen en zit min of meer op slot, maar daar stort de economie op zich toch niet door in?

  • Vorige discussie