Tikkende tijdbommen of lammeren voor de slachtbank?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat was even schrikken afgelopen week. Alweer een moslimterrorist in New York opgepakt. Die lui geven de brave burger ook geen drie maanden rust. Als we afgaan op de Amerikaanse veiligheidsdiensten en de media, bevinden zich tussen de zes miljoen moslims in Amerika tal van tikkende tijdbommen, bij wie het slechts een kwestie van maanden of jaren is voordat ze afgaan.

Zoals José Pimentel, die volgens de politie van New York een website bijhield waar hij allerlei radicale praat uitsloeg over hoe geweldig Bin Laden wel was, dat Amerikaanse politiebureaus, legerbases en ambassades legitieme doelen zijn, en tips deelde uit de Al-Qaeda glossy hoe je een eigengemaakte bom kon maken.

De inlichtingenafdeling van de New Yorkse politiedienst (NYPD) stuurde een informant op Pimentel af die hem een jaar lang in de gaten hield, 400 uur aan gesprekken opnam, en zelfs met Pimentel meeging naar de winkel toen deze de componenten kocht om daarmee eigenhandig een pijpbom te fabriceren… in het appartement van de informant (handig voor de camera’s!). De politie bracht vervolgens een bezoekje aan Pimentel en haalde de bom boven water.

Appeltje-eitje voor de openbaar aanklager zou je zeggen. Pimentel kijkt aan tegen vijfentwintig jaar gevangenisstraf tot levenslang, vanwege het beramen en voorbereiden van terroristische aanslagen. Naarmate de zaak zich nader ontvouwt, blijkt er echter wel het een en het ander op af te dingen.

Zo deed Pimentel, volgens FBI-bronnen die inzage hadden in het politiedossier, tal van belastende uitspraken onder invloed van marihuana, die hij samen met de informant rookte: dat meldt de New York Times. Ook zou Pimentel geestelijk labiel zijn: uit het dossier zou blijken dat Pimentel op enig moment zou hebben geprobeerd zijn eigen penis te besnijden. Evenmin is de informant zelf brandschoon: deze is namelijk eerder gearresteerd wegens het softdrugsbezit, wat mogelijk zijn medewerking verklaard.

De politie van New York maakte het blijkbaar dusdanig bont, dat zelfs de FBI de zaak niet wilde oppikken, toen New York’s Finest contact met de dienst zocht om deze erbij te betrekken. Verschillende FBI-functionarissen vroegen zich ernstig af in hoeverre Pimentel niet door de informant gecoached was.

“There was concern that the informer might have played too active a role in helping Mr. Pimentel, said several people who were briefed on the case (…)

Intelligence Division detectives have had Mr. Pimentel, a native of the Dominican Republic and naturalized American citizen, under surveillance for more than two years and made more than 400 hours of secret recordings, but his efforts to make the pipe bombs did not develop until mid-October, according to the criminal complaint against him.” (New York Times)

Vreemd, dat de politie een terrorist twee jaar lang nauwlettend in de gaten houdt, en dat er in die twee jaar niets noemenswaardigs gebeurt, maar dat de man pas overgaat tot het samenstellen van een huis-tuin-en-keuken-bom na een jaar lang uitvoerige gesprekken met een politie-informant. Dat roept toch op zijn minst de vraag op hoe Pimentel op het idee kwam om de daad bij het woord te voegen. Een vraag die de betrokken functionarissen van de FBI blijkbaar zelf ook hebben gesteld, want ze zagen volgens eigen zeggen geen heil in de zaak.

De Guardian meldt zelfs dat deze FBI-functionarissen op grond van het politiedossier tot de ontnuchterende conclusie kwamen dat Pimentel “noch de aanleg had, noch de bekwaamheid om iets op eigen houtje te doen”.

De kritiek van FBI-zijde valt ironisch te noemen, aangezien de anti-terreurafdelingen van de FBI zelf net zo goed werken met informanten die er vaak een belang bij hebben om harde resultaten te leveren, en met zogenaamde sting-operaties, waarbij terreurverdachten vaak langdurig aangespoord worden om terreurdaden te begaan. Niet zelden worden veelbelovende kandidaten eindeloos geprest om een aanslag te plegen. Als ze er uiteindelijk aan toegeven, en daadwerkelijk voorbereidingshandelingen plegen worden ze gearresteerd en als terrorist gebrandmerkt.

Deze praktijken zijn zo gebruikelijk, dat ik er in eerste instantie zonder meer vanuit ging dat het hier wel weer zo’n FBI-operatie zou betreffen. Het blijkt nu dat de Inlichtingendienst van de NYPD zich van precies dezelfde methoden bedient.

Featured Foto: AP / News.com Australia

Reacties (5)

#1 Buffering Soldier

De inlichtingen dienst van de NYPD. Een politiestaat binnen een politiestaat?

  • Volgende discussie
#2 Harm

Het is nog niet zo gemakkelijk om een nieuwe Mohammed Atta te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Karl Kraut

Volkomen helder. Hier mag wel door wat meer mensen adhesie betuigd worden. Daarom: uitstekend analyse, uitstekend artikel! Want de reactiemogelijkheid bestaat niet alleen voor het zure muggeziften.
http://www.youtube.com/watch?v=dX41SkKN0tQ

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Je weet toch, geen reactie is een goede recensie? Maar inderdaad, dit is één van Prediker’s betere artikels.

Ik ben op zich wel benieuwd naar de follow-up, maar dat kan natuurlijk nog wel eens jaren op zich laten wachten. De “terroristen” van Guantanamo zijn immers ook nog niet bepaald allemaal aan een proces toegekomen.