Thema Politiek

Spaanse politieke impasse moet snel doorbroken worden

ELDERS - Spanje heeft nog steeds geen nieuwe regering.

Als er op 23 september geen nieuwe regering is zullen de Spanjaarden op 10 november weer naar de stembus moeten. Dat wordt dan de vierde keer in vier jaar. Aftredend premier Pedro Sanchez zei deze week nog dat hij dat wil voorkomen. Zijn socialistische PSOE werd de grootste bij de verkiezingen van 28 april j.l., maar behaalde niet genoeg stemmen om alleen een regering te vormen. Een coalitie met de linkse Podemos ligt voor de hand, maar dinsdag mislukte de laatste ronde in de onderhandelingen. De socialisten willen wel steun van Podemos maar bieden de partij alleen een gezamenlijk politiek programma, en geen belangrijke ministersposten. Podemos gaat daar niet mee akkoord. Volgens Podemos was de PSOE niet bereid om de regeringsverantwoordelijkheid serieus te delen. En volgens PSOE eiste Podemos veel te veel macht, concludeert de NRC.

Zowel Sanchez als Pablo Iglesias, de leider van Podemos, zeggen nieuwe verkiezingen te willen voorkomen. Opiniepeilingen wijzen uit dat die de verhoudingen ook niet wezenlijk zullen veranderen. Iglesias riep woensdag in het parlement meteen op tot nieuwe onderhandelingen. Hij verwees naar Italië, waar vorige week een nieuwe regering gevormd kon worden door de sociaaldemocratische PD en de Vijfsterrenbeweging, die zich tot nu toe altijd vijandig heeft opgesteld tegen de gevestigde partijen. Zoals Podemos ook is ontstaan uit kritiek op de ‘oude politiek’ in Spanje.

Subsidieregeling ter voorkoming van jurisprudentie mijnbouwschade geopend

Subsidie bedoelt voor rechtszaken van aarbevingsslachtoffers omgeleid naar arbitrage. Hierdoor komt het geld niet beschikbaar voor gedupeerden van mijnbouwschade die lange civielrechtelijk juridische procedures hebben lopen. De Tweede Kamer voorkomt door deze ombuiging dat er jurisprudentie wordt opgebouwd, die in toekomstige zaken bruikbaar zou zijn. Arbitrage-uitspraken leveren namelijk geen jurisprudentie op.

Financiële weldoeners Boris Johnson gokken voor 8 miljard pond op een no-deal brexit

Hedgefondsen lijken nogal zwaar ingezet te hebben op de harde lijn van Boris Johnson die een no-deal brexit een stuk waarschijnlijker maakt:

On the day Johnson was announced as Prime Minister by his party on 23 July, it was reported that “more than half of the donations received by Boris Johnson originated from donors with ties to the City”. However, this newspaper has discovered that this figure is actually much higher – and that many of the hedge funds involved are set to make a killing from his hard-line approach to Brexit.

Een politiek proces in Ecuador

NIEUWS - De jacht op Julian Assange en Wikileaks heeft een nieuw slachtoffer geëist. De Zweedse IT-specialist Ola Bini is op 11 april, de dag dat zijn vriend Assange door de Britse politie uit de ambassade van Ecuador werd gehaald, in Ecuador gearresteerd. Hij heeft twee maanden zonder duidelijke aanklacht in de gevangenis doorgebracht. In juni moest hij vanwege de onrechtmatigheid van zijn gevangenneming worden vrijgelaten, maar hij moet in het land zijn proces afwachten. Waarvan hij precies beschuldigd wordt blijft onduidelijk, de aanklacht is in de loop van de tijd ook al een keer gewijzigd. Justitie is kennelijk niet geheel zeker van de zaak. Nadat alle apparatuur van Bini al in beslag was genomen heeft de politie vorige week een inval gedaan bij een expert die de verdediging terzijde staat. Ook bij hem is alle apparatuur in beslag genomen. Amnesty International heeft opnieuw geprotesteerd tegen de ernstige schending van de rechten van Bini op een eerlijk proces. Amnesty volgt zijn proces omdat eerder al is gebleken dat de er sprake is van directe inmenging van de regering bij zijn arrestatie en vervolging.

Ola Bini moet in Ecuador zijn proces afwachten. Tot nu toe is er weinig aandacht geweest voor zijn zaak in de main stream media.

Tweede minister kabinet Johnson levert post in

Twee dagen geleden nam de broer van Boris Johnson al ontslag als onderminister en als parlementslid omdat hij zich niet kan vinden in de koers van zijn broer maar geen ruzie in de familie wil. Vandaag neemt Amber Rudd ontslag als minister voor Werkgelegenheid, Pensioenen en Emancipatiezaken.

Rudd verwijt de kersverse premier Johnson dat hij spelletjes speelt en op ramkoers ligt met zijn eigen partij en met het land: Johnson zegt wel dat ‘ie ‘No Deal‘ vooral op tafel houdt als troefkaart in de onderhandelingen met de EU, maar desgevraagd kan Johnson niet aantonen dat er daadwerkelijk serieuze onderhandelingen met de EU plaatsvinden. Bovendien vindt Rudd het onacceptabel dat Johnson 21 parlementsleden de fractie uit heeft gezet.

Rudd – die in het Lagerhuis zelf nog altijd Hastings & Rye vertegenwoordigt – voegt zich nu bij die muitende parlementariërs. Vraag is of ze de laatste minister zal zijn die vertrekt. Johnson lijkt zo meer en meer de kapitein van een zinkend schip te worden.

Robert Mugabe overleden

Robert Gabriel Mugabe (21 feb. 1924 – 6 sept. 2019) hielp de voormalige Britse kolonie Rhodesië in 1979 bevrijden van een blank minderheidsregime, maar ontpopte zichzelf als meedogenloze en corrupte tiran, die zijn land (Zimbabwe) vrijwel volledig naar de knoppen hielp met wanbestuur, politieke repressie en vriendjespolitiek.

Wat Mugabe’s levensloop vooral leert: de vrijheidsstrijders van vandaag zijn vaak de dictators van morgen.

Lega afgeserveerd

ELDERS - Maar betekent dit ook het einde van het Italiaanse populisme?

Zonder verkiezingen kreeg Italië gisteren een  nieuwe regering. De gok van Lega’s Matteo Salvini op nieuwe verkiezingen, waarbij hij een grote winst voor zijn partij verwachtte, heeft verkeerd uitgepakt. Lega was na de verkiezingen van maart vorig jaar de kleinste partner in een gespleten regering met de Vijfsterrenbeweging. De coalitie liep steeds verder vast in een opeenhoping van conflicten. Maar in de publieke opinie waren inmiddels de rollen omgedraaid: de Vijfsterrenbeweging van Luigi di Maio verloor en Salvini won. Tijd om te oogsten, dacht Salvini. Een misrekening, want di Maio pacteerde met de oude vijand, de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD). En voilà, de partijloze premier Conte (foto) kon gisteren een nieuwe regering presenteren en Salvini staat buiten spel.

De nieuwe centrum-linkse regering zal zich meer pro-EU opstellen, met Europarlementslid voor de PD Roberto Gualtieri als minister van Economie, en ook een minder hard immigratiebeleid voeren onder de niet-partijgebonden minister Luciana Lamorgese, die zich al jaren bezig houdt met de opvang van migranten. Opvallend is de benoeming van Roberto Speranza tot minister voor Gezondheid. Hij is lid van de linkse splinter Liberi e Uguali (LeU, Vrij en Gelijk), die bij de verkiezingen vorig jaar slechts 3,4% van de stemmen behaalde. De geschiedenis van LeU laat zien hoe verdeeld het politieke landschap links van de PD nog steeds is.

Presentator Fox News heeft het helemaal gehad met Trump

Fox News presentator Neil Cavuto reageert in een monoloog van een paar minuten op de opmerking van Trump dat Fox New niet meer voor hem werkt. Hij trekt behoorlijk van leer over de houding van Trump ten opzichte van de pers.

I think the president watches FOX. I also think he’s getting sick of FOX, which is weird because I think he gets pretty fair coverage on FOX.

….

Het bekijken in ieder geval meer dan waard. Hopelijk handelt de rest van Fox News in de toekomst ook naar deze woorden.

(via)

Regering Johnson verliest meerderheid in parlement

De regering Johnson is haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt. Conservatief parlementslid Phillip Lee liep vandaag terwijl de premier sprak in het Britse Parlement ostentatief over naar de zijde van de oppositie. Hij sluit zich aan bij de Liberale Democraten.

Johnson roept met zijn eigenzinnige en ondemocratische optreden steeds meer weerstand op onder parlementsleden van zijn eigen partij. Eerder deze week dreigde Johnson dat Conservatieve parlementsleden die een no-deal blokkeren, volgende verkiezing niet op de kieslijst zullen worden geplaatst.

Die verkiezingen zouden er wel eens snel aan kunnen komen, want Downing Street 10 zegt tevens bereid te zijn nieuwe verkiezingen uit te schrijven, wanneer het Parlement een no-deal blokkeert.