NIEUWS - Strukton, één van de grootste bouw- en infrabedrijven in Nederland, is sinds begin dit jaar geen lid meer van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Dat bevestigt desgevraagd een woordvoerder van het bedrijf.
De reden om zich terug te trekken uit Bouwend Nederland wil het bedrijf niet geven. ‘Daar gaan we verder niet op in,’ zegt woordvoerder Irene van Dam. Pim Nusselder, woordvoerder van Bouwend Nederland, zegt het ‘zeer spijtig’ te vinden dat Strukton het lidmaatschap heeft opgezegd. In 2013 is bouwbedrijf ASVB (Aan de Stegge Verenigde Bedrijven) ook al uit Bouwend Nederland gestapt uit onvrede over de regels met betrekking tot lidmaatschap.
Duidelijk is dat Strukton al langer ontevreden was als lid van Bouwend Nederland, waar oud-minister Maxime Verhagen sinds het voorjaar van 2013 voorzitter van is. Ook Heijmans en Volker Wessels zijn ontevreden. Woordvoerder Gjalt Rameijer van Volker Wessels zegt: ‘We hebben formeel het lidmaatschap beëindigd (per 1 januari 2015) maar dit betekent niet dat we definitief Bouwend Nederland de rug toe keren. Wel hebben we met deze stap duidelijk willen maken dat er hervormingen doorgevoerd moeten worden. Met het actieplan dat er nu ligt is er wat ons betreft een stap in de goede richting gezet. Ons doel is samen met Bouwend Nederland tot een beter organisatie te komen waar wij ons weer in herkennen.’
‘We willen dat onze leden zich herkennen in de vereniging. Ze moeten meer invloed hebben op waar we voor lobbyen en we moeten een scherper, harder beleid neerzetten,’ zegt Nusselder over het actieplan dat vorig jaar is opgesteld. ‘Heijmans en Volker Wessels werken daar constructief aan mee, die zijn er niet op uit echt op te zeggen, maar ze willen wel dat er iets verandert. En daar zijn ze niet de enige in.’
Volgens berichten in Cobouw en het Financieel Dagblad in het najaar van 2013 richtte de kritiek op Bouwend Nederland van de grote bouwbedrijven zich vooral op de hoogte van de contributie, die hoger wordt naarmate een bedrijf meer omzet heeft, en de kwaliteit van de dienstverlening.
Bedrijven met de grootte van Strukton betalen tonnen aan contributie per jaar aan Bouwend Nederland. Als teveel van dat soort bedrijven opzeggen, zou Bouwend Nederland wel eens in de problemen kunnen komen. ‘We moeten de nodige aanpassingen doen,’ zegt Nusselder, ‘maar dat was al in gang gezet. De contributie van de leden is gerelateerd aan de omzet, en de omzet van alle bouwbedrijven bij elkaar is gedaald van 63 miljard naar 50 miljard.’
Reacties (3)
Tja bouwend Nederland, samen met de bouwers de grootste maffiaclub van Nederland. Een goede vriend van mij is bouwkundig ingenieur bij een groot bouwbedrijf in het zuiden des lands. Na de bouwfraude is er het nodige veranderd, maar wie denkt dat de prijsafspraken voorbij zijn heeft het verschrikkelijk mis. Vorig jaar nog klaagde hij tegen mij dat hij dingen tegen was gekomen bij een miljoenenproject (hij heeft miljoenenprojecten onder zijn hoede) die men als fraude mag bestempelen. Verder vertelde hij mij 2 maanden geleden nog dat de illusie die onze politici hebben dat er geen afspraken meer gemaakt worden hun extreme naïviteit (lees: domheid) aantoont. Men maakt nu gewoon prijsafspraken tijdens het golfen, net zo makkelijk… het gaat dus gewoon allemaal door die prijsafspraken en wie betaalt daar via de belasting aan mee??? Wij dus met zijn allen, we worden gewoon nog steeds zwaar genaaid!!!
Kan iemand misschien uitleggen wat “Bouwend Nederland” doet voor de bouwbedrijven, wat de verplichtingen zijn en wat de toegevoegde waarde? Wat is de consequentie van het terugtrekken van de bouwbedrijven?
Ik stel mij zo voor – gegeven ook het voorzitterschap – dat deze brancheorganisatie meer een politiek instrument is dan een brancheorganisatie. In dat licht kan ik mij opzeggingen voorstellen. Die tonnen contributie zal het echt niet zijn.
In het kader van begrippen als toelichting en verhelderend is dit stuk totaal nietszeggend tenzij je al deel bent van het systeem van bouwbedrijven.
@0: “ze willen dat er iets verandert, ze zijn niet de enige”
Vaag verhaal “iets”, “wij zijn de enige niet” hoor je vaker.
Toch eens beter speuren.