Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Van de Zuidpool is onlangs een enorme ijsschots afgebroken met een omvang van 3250 vierkante kilometer en een hoogte van 200 meter, even groot als de provincie Overijssel. Het stuk dat nu in het water dobbert dreef al op het water en zal geen stijging in het zeewaterpeil veroorzaken, zo melden BBC Science en nu.nl.
Wanneer het ijs dat op het land onder de poolkap rust echter zou gaan schuiven dan zou dat verregaande gevolgen kunnen hebben voor de zeewaterspiegel: Die kan nog tientallen meters stijgen. Voor de exacte gegevens verwijs ik u door naar de huisgeoloog.

0

Reacties (3)

#1 Carlos

De huisgeoloog zegt: ijsschotsen zijn COOL !

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Dat klopt. Weet jij hoeveel de zeewaterspiegel nog kan stijgen als AL het zuidpoolijs in zee terecht komt? Ik las eens ergens 60 meter, maar dat lijkt me extreem veel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Zoals al in het BBC artikel staat zijn de temperaturen in het centrum van de zuidpool gedaald. Dat betekent minder vocht in de lucht, minder neerslag, minder ijsgroei, lagere snelheden van gletsjers. Afbrekende ijsschotsen zijn media-geniek, maar zeggen weinig, toch proberen journalisten er altijd weer de hele wereld bij te slepen: onterecht.
Zestig meter stijging, zou best kunnen, maar of de zeespiegel op een bepaalde plek stijgt is van nog meer zaken afhankelijk: tectoniek en sediment aanvoer bijv. No worries, ik zal tzt wel wat meer over dit onderwerp posten.

  • Vorige discussie