Onderwijs & Investeringen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Naar aanleiding van de studentenbezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam, waar het bestuur van de universiteit van Amsterdam zetelt, is de discussie over onderwijs weer opgelaaid. In die discussie lopen twee onderwerpen door elkaar.

Ten eerste vormt het plan van minister Rutte om studenten die langer over hun studie doen meer te laten betalen een struikelblok voor de studentenvakbonden. Rutte wil dat studenten die langer dan vijf en een half jaar bezig zijn met hun bachelor en master, ongeacht de reden, daarna meer laten betalen voor het onderwijs. Dat wil zeggen: de universiteiten mogen hen meer geld gaan vragen voor hetzelfde onderwijs (een maximum is nog niet vastgesteld). Dit is idioot: iemand die langer bezig is maakt niet meer aanspraak op de middelen van een universiteit dan iemand die in het vereiste tempo studeert.

Ten tweede blijkt dat er sinds de jaren 80 steeds minder per student wordt uitgegeven (Brancheverslag VSNU (p.55), overkoepelende organisatie nederlandse universiteiten). Oftewel, die kenniseconomie waar we het met z’n allen over hebben wordt al heel lang uitgehold. Komt nog bij dat er veel te weinig geinvesteerd is in huisvesting, waardoor vele universiteiten kampen met enorme kosten voor gebouwen.

Reacties zijn uitgeschakeld