HISTORISCH – President Obama roept het congres op om de jaarlijkse 4 miljard dollar belastingvoordeel voor de olie-industrie af te schaffen. Loze woorden of het begin van een nieuw tijdperk? FILMPJE!
HISTORISCH – President Obama roept het congres op om de jaarlijkse 4 miljard dollar belastingvoordeel voor de olie-industrie af te schaffen. Loze woorden of het begin van een nieuw tijdperk? FILMPJE!
Reacties (10)
het is weer verkiezingstijd
Verkiezingstijd, maar met de rug tegen de muur. Ik zie Obama eindelijk met een goed soort strijdlust, een strijdlust die iets zou kunnen veranderen in de wereld; en in de machtsverhoudingen, waarin de rijken zich laten subsidieren.
Zou Obama werkelijk geïnteresseerd zijn in dat soort verandering?
Bij de vorige presidentsverkiezingen had ik ook wel bepaalde verwachtingen van hem, of minstens enige hoop. Dat is echt voorbij nu. Dat ligt niet alleen aan hem, hij heeft natuurlijk te maken met een volkomen vastgelopen politiek systeem. Voor zover hij dáár wat aan had moeten/kunnen doen heeft hij in elk geval gefaald.
Als ik Amerikaan was zou ik waarschijnlijk niet gaan stemmen, of alleen met grote tegenzin als één of andere enge Republikein onverwacht toch nog een kans lijkt te maken.
Om de vraag van Geoff te beantwoorden: loze woorden.
Hij heeft toch ook aardig wat bereikt, voor een politicus die moet weten te manoeuvreren in Washington?
Gezondheidszorg, homoseksuelen openlijk in het leger, Amerikaanse werkeloosheid neemt langzaam weer af, laatste troepen uit Irak, nieuw akkoord met Rusland om strategische kernwapens met de helft te verminderen, militaire hulp aan Libië zonder ook maar één omgekomen Amerikaan, dood van Osama Bin Laden, einde van het verbod op stamcel onderzoek uit embryo’s, strengere wetten tegen geweldsmisdrijven gepleegd om geslacht of seksuele voorkeur, en vast nog meer dingen die ik me niet zo snel kan bedenken.
Uiteraard heeft hij ook dingen niet kunnnen/willen doen of slecht gedaan.
Guantanamo sluiten, olieramp in golf van Mexico, mogelijk maken dat Amerikaanse staatsburgers doelwit kunnen worden van ’targeted killings’. Nog nooit is er zo zwaar achter lekken vanuit de overheid en klokkenluiders aangegaan. Veel, heel veel, geld naar Wall Street waarvan de effecten deels misschien gezorgd hebben dat het financiële systeem niet in elkaar stortte, maar waarvan de grote banken en verzekeraars ook zeker veel voordeel hebben gehad ten koste van de Amerikaanse belastingbetaler. Het hervormen van de federale regels voor lobbyisten en campagnegelden, strengere klimaat-wetgeving. En wederom zijn er vast dingen die ik vergeet.
Wat hij op het gebied van gezondheidszorg heeft gepresteerd vind ik bepaald niet indrukwekkend. Wat ze hebben bereikt is slechts een laf compromis: de inzet was een NHS-achtig “single payer” systeem. Verder kunnen die binnenlandse (voor de VS) kwesties me ook gewoon iets minder schelen dan het buitenlands beleid en Guantanamo.
Laat de VS liever eens ophouden mensen dood te schieten aan de andere kant van de planeet. De president die daar een halt aan toeroept zou ik misschien wèl een Nobelprijs waardig vinden.
Het blijft ondanks alles mooi dat hij de eerste zwarte president van de VS is. Jammer dat hij er niet meer van weet te maken.
In de vs noemen ze dat vastgelopen systeem broken government. 74% van de bevolking is negatief over de federale overheid en slechts 25% is positief. Een van de grootste hindernissen is de 60-40 regel van de senaat. Voor bepaalde besluiten is een versterkte meerderheid van 60 nodig. Ook om die regel (gewoonterecht dacht ik) te veranderen.
whoehahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!
blijft romatisch dat 2 partijen systeem aan die kant van de plas. Met mooie praatjes proberen ze je te verleiden. Maar aan het eind van de avond moet je kiezen of je door een ezel of een olifant van achter genomen word
Dan toch maar liever door de ezel, die is iets minder zwaar geschapen. Het blijft bloody buggery, of course.
http://www.youtube.com/watch?v=N01zQSh_WHQ
Je wordt overal genomen. 2 partijen systeem of niet.