DATA - Hoewel de economische crisis Nederland niet ongemerkt voorbij gaat, lijkt ons land nog altijd goed te presteren, op basis van verschillende ranglijsten over bijvoorbeeld globalisering en werkloosheidsniveau. Op de internationale economische uitbundigheidsindex, ontwikkeld door het Uruguayaanse economisch onderzoeksbureau CERES, behoort ons land echter tot de verliezers. Ze onderzochten Nederland op verzoek van het ANP en het weblog Sargasso.
De onderzoekers in Uruguay legden 43 landen onder de loep. Daarbij vergeleken ze de economische toestand van voor 2007 met nu. Wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld de export, werkloosheid, inflatie en de kredieten bij banken? De ‘Global Index of Economic Exuberance’, waarin deze indicatoren werden samengevat, is uiteindelijk onderverdeeld in ‘uitbundige’ landen en ‘bleke’ landen, of landen die floreren en landen die economische problemen kennen.
Het Westerse krachtblok, de Verenigde Staten en de eurozone, behoort tot de verliezers en wordt omschreven als bleek. Het bleekste land is Hongarije, concludeerden de onderzoekers en scoort een negatieve 48,8 op de index. De Verenigde Staten (min 42,1) staat op de tweede plek. Nederland is op de twaalfde plaats van onder te vinden (min 15,9) en staat daarmee tussen Guatemala en Turkije.
De uitbundige landen worden gedomineerd door opkomende economieën. Argentinië weet zich de trotse lijstaanvoerder en is het uitbundigste land ter wereld. De Zuidamerikanen scoren 53,9 op de index. Ook buurland Brazilië staat in de top-3, met een indexcijfer van 48,5. De economische toestand in Peru, Polen, Egypte en Saudi-Arabië is ook duidelijk verbeterd ten opzichte van voor 2007.
Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de top van de index gedomineerd wordt door landen in Latijns-Amerika en Afrika, in plaats van China en India die normaal gesproken in de schijnwerpers staan. Deze landen zijn respectievelijk op de achtste en negende positie terug te vinden.
Het is overigens niet zo dat opkomende markten automatisch tot de uitbundige categorie behoren, blijkt uit het onderzoek. Wel vertonen de winnaars veel gelijkenissen. Zo exporteren ze vaak grondstoffen en profiteren ze van de hoge prijzen die daarvoor betaald worden. Een groot deel van de productie gaat naar andere landen die hoog op de index scoren.
Opvallend is dat Rusland (min 9,4) ontbreekt in het positieve rijtje. Het land, gezien als een van de grootste opkomende economieën ter wereld met een enorme grondstoffenvoorraad, is een van de BRIC’s (Brazilië. Rusland, India en China). Deze landen worden gezien als de nieuwe steunpilaren van de wereldeconomie.
Download het rapport en de data
Op dit artikel rust copyright tot woensdag 9 november 17.00 uur. Daarna geldt de gebruikelijke creative commons license 3.0.
Reacties (9)
En argentinie gaat in 2012 ook no eens erg profiteren van de pindakaascrisis. Geert, doe er wat aan!
Toevallig, dat Uruguayanen een schaal bedenken waarop Zuid-Amerikaanse landen het goed doen.
Maar Zuid Amerika staat er nu echt veel beter voor dan Europa, dat hoor je wel vaker uit uiteenlopende hoeken.
Onzin. Geen duurzame ontwikkeling, alleen Chinezen die de grondstoffen opkopen.
Je kletst uit je nek: Je wordt hier dag in dag uit met de “durabilidade” om de oren geslagen en Dilma doet het uitstekend!
“Wij van WC-eend, raden aan WC-eend”
Maar goed, we zullen het zien.
Investeer zou ik zeggen. Dit is een bubble-index. Maar als je op tijd uitstapt, misschien kan je wat verdienen.
Juiste pdf?