Multiculti verworvenheden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Ditmaal voor Ronald Sorensen, fractievoorzitter in Rotterdam voor Leefbaar Rotterdam.

De Kroaten bereidden zich begin februari fanatiek voor op hun vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland, terwijl aan Nederlandse kant de animo om te spelen niet van de spelers afdroop. “Voor de Kroaten lijkt het veel meer eer om te spelen voor hun land dan voor ons”, stelde een reporter aan de bondscoach. “Daar lijkt het op”, antwoordde die en Onze Lieve Heer hoorde hem brommen.

Being Multi-Cultural (Foto:Flickr/ 摩根)We hebben de multiculti samenleving in de schoot geworpen gekregen. Niemand heeft er bewust om gevraagd en de lusten en lasten worden onevenredig verdeeld. Het is sluimerend gegaan, eerst de Chinezen die van hun schepen drosten, daarna ‘spijtoptanten’ uit het voormalige Nederlands Indië, Hongaren, leden van het koninkrijk uit ‘de West’ en een steeds groeiend aantal gastarbeiders waarvan met name de islamieten zich om één of andere reden in ons land zo thuis voelden, dat ze hun familie, kennissen en dorpsgenoten massaal lieten overkomen. We stonden erbij en keken ernaar.

De Linkse Kerk (daar issie weer) hield ons vooral de voordelen van die veranderende samenleving voor. Veelkleurigheid, veel exotisch eten en leren van elkaar. Dat laatste werd merkwaardigerwijs nimmer uitgelegd, omdat binnen het denken niet alles direct als verworvenheid gezien werd. Zelfs nu hoor ik er nog weinig over.

Herziening van ‘de dood’?
In de naoorlogse jaren rustte er op de dood en het beleven van de dood in ons land een groot taboe. Overleed een geliefde, dan werd die snel van huis gehaald en daarna in een zo groot mogelijke anonimiteit en homogeniteit ter aarde besteld of gecremeerd; rouwverwerking was onbekend (een Hollandse man huilt niet).

Ik ben ervan overtuigd dat onze veranderde beleving van de dood vooral is geïnitieerd door de beleving van de dood in andere culturen. Een voorbeeld: voor Hindoestanen is het van groot belang dat één van de familieleden, het liefst allemaal, bij de crematie aanwezig kan zijn. Dat was in ons land verboden en leidde tot veel leed en onbegrip. Al snel lichtte men in crematoria de hand met de regels en liet men oogluikend aanwezigen toe*. Uiteindelijk heeft men de wetten aangepast en krijgt de familie nu de as van de overledenen mee naar huis als men het wil.

Ook de instelling bij begraven is enorm veranderd. Het ‘na een korte preek wegstoppen, cake en koffie’, is dan ook totaal veranderd. De overledene zelf heeft vaak de uitvaart al bepaald, omdat er mogelijkheden zijn om van de standaard procedure af te wijken. Ik denk dat de komst van vele andere culturen en hun diverse rouwbeleving onze ogen geopend hebben.

Geloven mag!
Een andere verworvenheid is het wegvallen op het taboe van het bestaan van het ‘ongrijpbare’. Shakespeare schreef al dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen bevroeden, maar voor mensen die denken dat je op rationele wijze een samenleving kunt inrichten en die derhalve het metafysische verwerpen is dat wat moeilijker. Helaas voor hen heeft hun beoogde electoraat ook hier vele ogen geopend.

Loma de la Cruz (Foto:Flickr/anastaz1a)Verwierpen Marx, Engels, Domela Nieuwenhuis en zelfs nog Den Uyl het geloof en de soms bijbehorende verschijnselen -zoals beschermengelen, een onsterfelijke ziel, belangrijke rituelen- nog als primitief en achterlijk, hun pseudo-adepten van heden komen daar niet meer mee weg. Ook hier moest een knieval voor het soms diep gelovige nieuwe electoraat gemaakt worden. Geloven mag en wordt alleen in besloten kring door de zogenaamde denkende elite nog als ultieme domheid beleden.

Verworvenheden waar ik weinig van hoor omdat, zo denk ik, ze in feite tegen de ideologie van deze elite ingaan. Willen ze de banen blijven verdelen -de essentie voor regenten- dan moeten ze deze merkwaardige aberraties van hun electoraat voor lief nemen. Ze sputteren soms nog wel eens tegen en laten dan hun ware gezicht zien, bijvoorbeeld wanneer ze de commotie rondom de dood van Pim als massahysterie afdoen. Maar zelfs dan blijven ze betrekkelijk rustig, omdat ze weten zich op zeer glad ijs te begeven.

Een nieuw taboe wordt doorbroken?
Het is wachten op de volgende ‘verworvenheid? van de multiculti samenleving: het verdwijnen van het taboe op de nationalistische gevoelens. Het merkwaardige en irrationele feit doet zich namelijk voor dat hele groepen, die zich blijvend in ons land gevestigd hebben en die hun uiterste best doen om zo veel mogelijk landgenoten mee te krijgen, in het openbaar nog steeds de superioriteit van hun oorspronkelijke land en cultuur belijden. Natuurlijk wordt dat door de regenten als ‘onschuldig’ afgedaan, maar is het dat ook?

Klaarblijkelijk niet, want men hanteert op een verschrikkelijke manier twee maten. Het ‘eigen volk eerst besef’ wordt voor Nederlanders als fascistisch betiteld, maar door bij van oorsprong niet Nederlandse groeperingen schouderophalend afgedaan. En dat is jammer, want hier ligt de zenuw van de multiculti-samenleving bloot. De groepssolidariteit die boven de maatschappelijke solidariteit gaat. Het credo: Wat ie doet maakt me niet uit, hij hoort bij mijn groep en daarom neem ik het voor hem op! Dat is, volgens mij, de grote ergernis van het gros van de Nederlanders.

Nationalisme
Michiel de Ruiter (Foto:Wikimedia Commons/?)Wat van hen verlangd wordt, namelijk solidariteit met de samenleving, wordt van anderen niet verlangd. Nationalisme wordt nog steeds een beetje schamper lachend afgedaan, maar is onze enige oplossing. Want onderlinge verschillen zijn pas acceptabel en verrijkend als het belang van de samenleving, de Nederlandse dus, primair staat. Als criminaliteit wordt beoordeeld op zijn merites en niet wordt vergoelijkt omdat de dader toevallig bij jouw groep behoort.

Ooit hoorde ik Dirk Kuyt zeggen: “Voor je land doe je natuurlijk een stapje meer.” Dat is het besef dat onder alle Nederlanders, dus ook onder de regenten en aanverwante artikelen, moet groeien.

* Heb ik van horen zeggen. Geen bewijs.

Reacties (17)

#1 RH

Een klein puntje wil ik u wel geven: Turkse Nederlanders die in Turkije dienstplichtig zijn, is een zeer onwenselijke situatie.

Ik ben een Fries, een Nederlander, een Europeaan en ga-zo-maar-door. Ik voel me verbonden met mensen, niet met landen of vlaggen. Het nationalisme kan me gestolen worden. Hoe het ooit een oplossing kan zijn, is me een raadsel.

  • Volgende discussie
#2 troebel

De twee miljoen of zo import Nederlanders dienen hun bijdrage te leveren aan het in stand houden van de grond waarop zij wonen en waarvan zij eten, hiertoe moeten zij goed onderwijs en veel kansen krijgen, wellicht kunnen de ze dan over enige generaties net als de Sørensens hun trots over dat land etaleren.
De verstandigen onder hen en onder de Sørensens zien in dat een rijk land gemakkelijker kansen kan en moet geven aan ieder die er terecht komt dan een arm land.

Nationalisme groeit het best bij degenen die er geen deel aan hebben: Na WO 2 geëmigreerde familieleden van mij in Canada en Brazilië zijn veel roomser gebleven en pretenderen veel meer achterhoeks te zijn dan degenen die in Nederland bleven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 David Rietveld

Bovenstaande bijdrage onderstreept nog maar eens dat ‘de multiculturele samenleving’ op twee manieren kan worden bekeken: als feit of als probleem. Als je voor de eerste benadering kiest wil dat niet zeggen dat je ontkent dat er problemen zijn. De mensen die voor de tweede benadering kiezen lijken het er echter heel moeilijk mee te hebben dat het een feit is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

Leuke samenleving gaat dat worden, als we Turks, Marokkaans, Pools, Roemeens, enz, nationalisme gaan bestrijden met ons eigen nationalisme, in plaats van die mensen duidelijk te maken, dat nationalisme alleen maar tegenstellingen en oorlogen veroorzaakt. Ik dacht eigenlijk, dat één van de voordelen van het liberale gedachtengoed nu juist was, dat we over die primitieve gevoelens heen waren.

Maar goed, als dat het pad is waar we ons op moeten begeven, wil ik hierbij vast een lans breken voor een verenigd Brabant. Wij hebben een heel ander karakter dan die lui van boven de rivieren en voelen dus meer verwantschap met onze Brabantse ´nationaliteitsgenoten´ in België dan met de Hollanders of de Friezen. Dan kunnen we dat tuig, dat iedere carnaval weer bewijst, dat ze problemen hebben met de integratie in het zuiden, die paar dagen meteen de toegang tot het vrije Brabant ontzeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 jo smeets

geen commentaar.Te onbenullig

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 David Rietveld

@4: mag ik Den Haag alvast onafhankelijk verklaren? :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Martijn ter Haar

Ja, David dat kan dus niet. Die Brabo’s mogen aftaaien als ze willen, maar Den Haag is Hollands kerngebied. Er valt hoogstens te onderhandelen over de Zuid-Hollandse eilanden en Texel en of Haarlem of Amsterdam de hoofdstad wordt van onze nieuwe Hollandse republiek (het Hollandse gravenhuis is in 1299 uitgestorven, dus would be Florissen de VIe kunnen het vergeten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ernst

Ik lees in de column niets anders dan de wens de Nederlandse samenleving te handhaven, en Nederland is nu eenmaal een natie-staat. Ik zie niet wat er verkeerd aan is dat te benadrukken en te blijven (hoewel, dankzij het opgeven van onze soevereiniteit in het kader van de EU zal dat moeilijk worden). Punt is dan wel dat die gevoelens en het behoren tot Nederland gedeeld dient te worden door alle mensen met een Nederlandse nationaliteit die hier wonen.

Dan kan er ook eindelijk eens een eind gemaakt worden aan alle gezeur of afkomst enzo, we verbinden ons gewoon met zijn allen op het zijn van Nederlander en op een primaire band met de (natie)staat en rechtsorde Nederland. Mij lijkt het wel zo rustig (multiculturele samenlevingen doen niet anders dan uiteenvallen, al dan niet met geweld), en het hoeft niet in de weg te staan aan de eigen eigenaardigheden van iedereen hier. Mooi ding, een nationaal bewustzijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Martijn ter Haar

“Nederland is nu eenmaal een natie-staat.”

Dat is ook maar verzonnen op het Weense congres. Eerst waren er alleen Hollanders, Brabanders en Drenten.

“multiculturele samenlevingen doen niet anders dan uiteenvallen, al dan niet met geweld”

’s Werelds grootste economie en machtigste land: multi-culti.
’s Werelds grootste democratie en belangrijke opkomende economie: multi-culti.
’s Werelds bankencentrum, het land waar je van de straat kan eten: multi-culti.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Christian

@3 Het is wel zo dat een derde van de Rotterdammers, de achterban van LR, het gevoel heeft geen deel te hebben aan die multiculturele samenleving. Tel daarbij een stevig aantal allochtonen op die zich vooral in eigen kring begeven, en je kunt je werkelijk gaan afvragen of de multiculturele samenleving wel een feit is. Ja, in de zin dat we hier met z’n allen wonen, maar nee in de zin dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Of nationalisme nou helemaal de juiste weg is, zou ik niet willen beweren, maar Sorensen heeft wel een punt als hij pleit voor een sterkere gemeenschappelijkheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 clismo

Nederland heeft toch met 3-0 gewonnen van Kroatië? En dat zonder het volkslied te zingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 KnapZak

“De Linkse Kerk (daar issie weer)” wat een gelul. Als je ergens moet zijn voor heiligenverering dan is het wel bij de “fortuynisten”. Ben maar gestopt met lezen. Stond er nog wat? Jammer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Martijn ter Haar

“nee in de zin dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen.”

Dat vind ik eigen verantwoordelijkheid van de burger. Als de overheid gaat proberen dat te regelen krijg je van die genânte inburgeringsexamentaferelen met klompen en haringen. Dat is nep en het werkt ook niet. De overheid moet voorwaarden scheppen waarin integratie mogelijk is, niet proberen het op rare manieren te forceren door gezamenlijk zeemansliederen te zingen of te gaan koekhappen.

Maar goed, ik doe ook altijd onder protest mee aan de spelletjes op het bedrijfsuitje voor het groepsgevoel. (Hoe vaak heb jij al met twee planken een brug gemaakt of een vlot uit lege tonnen, stokken en touw?)

“Nederland heeft toch met 3-0 gewonnen van Kroatië? En dat zonder het volkslied te zingen.”

Multi-culti Barcelona en Real Madrid doen het ook stukken beter dan het nationalistische Bilbao.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Ernst

De US, ik neem aan dat dat land bedoeld wordt, heeft nu juist bij uitstek één cultuur, waaraan al die bevolkingsgroepen die er wonen, zich gebonden en mee solidair achten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Albert Schwein

@15: Inderdaad, maar de amerikaanse cultuur is wel opgebouwd uit een veelheid van andere (import)culturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 David Rietveld

@10: ik sluit me graag aan bij @13, maar in @7 van dezelfde auteur kan ik me dan weer niet vinden. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 anderS

@ sorensen:

De Nederlander, kenmerkt zich in historische zin vooral doordat hij de vrije keuze maakt Nederlander te zijn.
Zich af te zetten tegen buitenlandse mogendheden, of te vluchten uit vijandelijk gebied.

Zich bewust van de vrijheid die hij in Nederland geniet, ontstaat er ook een tolerantie tegen anderen/andersdenkenden.

Dat is Nederland wat mij betreft. vroeger, nu en in de toekomst

  • Vorige discussie