Lange wachttijden door bijbaan plastisch chirurgen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het duurt achttien weken totdat een zwaar verminkte persoon behandeld wordt door een plastisch chirurg, terwijl daar zes weken voor staat. Een reden voor deze belachelijk lange wachttijd ziet het rapport dat Minister Hoogervorst van Volksgezondheid naar de Kamer stuurde in het feit dat steeds meer plastisch chirurgen ook in een schoonheidskliniek werken.

Ze houden wegens de “lucratieve bijbaan” dus te weinig tijd over om te werken in het ziekenhuis. Volgens Hoogervorst is er geen tekort aan plastisch chirurgen, want in de laatste zes jaar zou het aantal chirurgen met 26% zijn gestegen.

Aha, er is dus geen tekort begrijp ik als alle chirurgen hun “schnabbels” laten vallen? Ik ben benieuwd naar de te nemen maatregel, maar het zal er nog steeds op neer komen dat er ergens mankracht tekort komt. Wat mij betreft maar eens temeer een bewijs dat we gevaarlijk hinken tussen een staatsgereguleerde zorg en een die door puur kapitalisme wordt aangedreven. In dit geval klemt het op twee punten. Ten eerste klopt het door de overheid ingestelde numerus fixus op de medische opleidingen niet. Ten tweede wordt er een ongelijke commerciele status gecreeerd tussen het ziekenhuis en de klinieken.

Benieuwd wat Hoogervorst voorstelt als maatregel.

Reacties (19)

#1 Joost

De numerus fixus is maar het begin van het probleem. In een later stadium moeten mensen opgeleid worden tot specialisten. Helaas zit daar de echte pijn. Daar is een nijpend tekort. Ook voor de Co-schappen is er soms een lange wachttijd. Daar moet wat aan gedaan worden.

On-topic: Hoogervorst zegt dat er genoeg chirurgen zijn. Maar deze mensen hebben toch gewoon een baan van een bepaald aantal aantal uur? Deze uren maken ze toch gewoon? Of bedoelt Hoogervorst dat we ze voor 40 uur in dienst nemen en dan verwachten dat ze 60 uur werken?

Die tijden zijn voorbij. Ik denk dan ook niet dat Hoogervorst de chirurgen de zwarte piet moet toespelen, maar eens bij zichzelf te rade moet gaan.

  • Volgende discussie
#2 knut

@spuyt: die schuld ligt ook niet geheel bij de overheid. Binnen de medici bestaat er ook een cult dat lange werktijden en must zijn wil je meetellen.

En die kneep mbt opleidingsplaatsen. Is mi een poging om schaarste in stand te houden. Want die salarissen zijn zwaar overtrokken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Inderdaad, die salarissen zijn te hoog. En wat betreft die cult, dat leeft al lang niet meer zo onder de jonge generatie. Veel vrouwen, en die willen vaak deeltijd werken. Probleem is dat er wordt opgeleid voor fulltime.

Maar ik kan een chirurg geen ongelijk geven als hij voor 40 uur betaald wordt dat hij ook maar 40 uur gaat werken. Dat hij dan besluit daarnaast nog een beetje te schnabbelen is zijn goed recht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Trouwens, TT, ik ben niet zo voor het gebruik van links in de titels van de artikelen. Ik vind het beter als die in de tekst staan. Daar is het ook duidelijker dat er een link is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 knut

Idd een medicijnstudent moet gewoon uit land/levensbelang verplicht worden fulltime te werken. Als men dat niet wil moeten ze de grenzen wat verder openzetten en meer opleidingsplaatsen creeren.

overigens is die hbo opleiding medicijnen ooit nog op gang gekomen?

Helemaal eens ben ik het niet want als ik vrijdagmiddag bij zo’n vent onder het mes ga en hij heeft er 36uur opzitten voor het ziekenhuis en 20uur privekliniek dan wordt ik daar niet gelukkig van. Helemaal niet als hij het werk verprutst en zijn collega’s hem helpen dat geheim te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

Tja, maar is dat niet hetzelfde als diezelfde arts er 60 uur voor het ziekenhuis op heeft zitten?

En op je eerste paragraaf zal ik niet ingaan. “;)” vergeten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 knut

niet helemaal wel grotendeels. want in jouw geval ziekenhuis kan dan verantwoordelijk worden gesteld want die weten de som in mijn voorbeeld niet.

Overigens gebruik ;) levert mij een probleem op want 100% gein is het niet en om nu 50%;) of 30/70;) te gaan noteren is ook weer wat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 knut

@spuyt: vraagje. De medici die parttime willen werken. (Zeg 32uur) Willen die dan 32/40x oud salaris of 32/60x oud salaris?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Mark

Link uit titel gehaald, beetje moe vanmorgen en per abuis artikel met linkblog verwisselt…

Een stijging van 26% over zes jaar zou toch wel een tekort wegens parttimers moeten oplossen? Het echte probleem lijkt me hier dat nu IEDERE chirurg parttime gaat werken omdat ze in de kliniek meer geld krijgen. Dat mag als we de gezondheidszorg steeds verder privatiseren, en dat wringt natuurlijk met de steeds krappere opleidingsmogelijkheden, deels door de overheid gecreeerd.

(ik ga er van uit dat ze inderdaad maar een 20 uur contract oid hebben)

Maar zelfs als alle parttimers weer fulltime in het ziekenhuis gaan werken is er een probleem. Er is immers een particuliere markt die dan niet meer bedient kan worden.

In ieder geval een schande dat iemand met ernstige verminkingen maanden moet wachten op een operatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Joost

@knut: 32/40e. Uiteraard. Anders hadden de contracten maar anders opgesteld moeten worden.

Maar 32/40e komt in de praktijk ook wel neer op minimaal 40/50e, als ik zo om me heen kijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 knut

@spuyt: 32/40 dan is het voor de samenleving weinig interessant om eraan mee te wekren. Geen draagvlak dus kleine kans (ook al gun ik het hen wel, de salarissen zijn dan echt exorbitant).

Overigens dit probleem is niet allen bij chirurgen. Ik heb bij mijn huidige huisarts ervoor moeten tekenen dat zij mij uit haar bestand mag gooien zodra zij zwanger-/ouderschap-/oid-verlof neemt. En ze werken al met zijn 2-en maar 1,2 fte.

Dat er nu al mensen zonder huisarts komen te zitten vindt ik toch een stuk erger dan zonder plastisch chirurg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

@knut: hoezo niet, ze werken relatief gezien even veel over. En wat je er ook van vindt, dit is al een tijdje gaande, er wordt al steeds meer deeltijd gewerkt. Onomkeerbaar.

Chirurgie is een erg populaire beroepsgroep. Een tekort daar zal makkelijker opgelost worden dan bij de huisartsen.

Dat is toch vaak een verzamelplaats voor artsen die niet precies weten wat ze willen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 knut

Hoezo onomkeerbaar! Als er echte misstanden ontstaan zal er ingegrepen worden. En bovenstaand is mi een indicatie dat de politiek zich al opmaakt om in te grijpen.

Huisartsen zijn mi belangrijker dan chirurgen. Helaas heerst ook hier weer een cult onder medici dat dit ondermaats werk is (wat ik ook proef uit jouw reactie). Dat is mi niet terecht en moet wat aan gewdaan worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

Nee hoor, het is geen ondermaats werk. Het is alleen geen populair werk. Weinig eigen inbreng (je verwijst snel door) en de grote-steden problematiek waar je als huisarts mee geconfornteerd wordt zijn oorzaken.

Maar dwingen kan je niet. En ik denk ook niet dat de politiek zich daarvoor opmaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 knut

Lijkt mij dat we die problemen moeten aanpakken. Maar dat is een andere discussie.

En dan moeten we de HA populairder maken. (niet dezelfde toko inhuren die dat voor betastudies opgezet heeft ;) )

Dwingen… krijgen we weer duvelstoejagers??? ;)

Nee, ingrijpen. Bijv. toelatingeisen voor immigrerende artsen versoepelen. Voorwaarden stellen aan studie medicijnen (1e 15jr geen parttime), instroom/opleidingsplaatsen verruimen, salarissen korten, protectionisme vakgebieden aanpakken,e.d. ik verzin het nu ter plekke.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Joost

1e 15jr geen parttime is dodelijk voor de studie. Geen vrouw wil dat doen. Het zou betekenen dat je pas vanaf je 40e aan kinderen kan beginnen.

Daarnaast is het gewoon een dictatoriale maatregel.
Je overige ingerepen zijn haalbaarder. (Op de salarissen na, denk ik)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 knut

OK beken, heb soms wat dictatoriale neigingen ;)

Echt dictatoriaal is het niet. Je krijgt de eis vooraf (niet met terugwerkende kracht). Nu is de nood nog niet aan de man maar als er anders mensen voortijdig overlijden is het dan ook nog zo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Joost

Je kan de eis wel vooraf stellen, maar kan iemand van 18 zoiets overzien? Ik weet bijna zeker dat de helft van alle studenten zou afhaken op het moment dat ze ECHT wisten en het op waarde konden schatten hoeveel uur de gemiddelde arts maakt.

Daarbij realiseren de meeste mensen niet hoe beperkt het wereldje is en hoe moeilijk het is om een eenmaal gemaakte keuze (bijv. voor een bepaald vakgebied) terug te draaien, of buiten de geneeskunde een baan te vinden als blijkt dat ze het niets vinden…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 knut

Nee zo weer niet. Diegene die voor 40uut tekenen werken ook maar 40uur niet meer. Maar krijgen mi ook het salaris erna 40/60. Denk dat ook dan nog ruim voldoende aanmeldingen bestaan.

Je tweede probleem moet aangepakt worden ikv protectionisme/kartelvorming oid.

Tsjah buiten de geneeskunde…. Kan niet alles oplossen. Maar als ze goed kunnen studeren kan je altijd nog beta doen!!

  • Vorige discussie