Kulhudhuffushi innovatiever dan Nederland?

Innoveren moet je gewoon doen. Hoogleraar Wim Turkenburg verweet gisterochtend in Buitenhof de politiek dat ze niet adequaat inspeelt op de ernstige en kostbare gevolgen van ons huidige energiesysteem. De VROM-raad waarvan hij deel uitmaakt heeft het rapport Energietransitie opgesteld waarin wordt aangedrongen op het snel ontwikkelen van duurzame energiebronnen. Zijn gesprekspartner: VVD-kamerlid Paul de Krom had volgens Turkenburg een veels te afwachtende houding tegenover alternatieve energiebronnen, als we ons zo afwachtend opstellen zijn we straks (wanneer olie en gas op is) te laat.

zoet - - zoutWaar w鬠voortvarend wordt geinnoveerd zijn de Maladiven. Daar wordt het eiland Kulhudhuffushi uitgerust met een op zonne-energie aangedreven ontziltingsmachine. Kulhudhuffushi zal als eerste van een reeks eilanden starten met het aanmaken van haar eigen drinkwater. Waar vroeger kostbaar drinkwater moest worden aangevoerd zullen straks osmose-units van met een zonnepaneel van 1m2 per dag 500 liter drinkwater produceren. This is also applicable in other off-grid island communities such as Indonesia and the Philippines. (Alternative Energy Blog)

Het verschil tussen Kulhudhuffushi en Nederland is waarschijnlijk dat problemen eerst nijpend en kostbaar moeten worden alvorens men innoveert. Vooruit denken is zóóó 1972…

 1. 3

  Juist, de markt doet er dus nog minder aan: er word daar alleen aan produktie gedacht ten koste van alles. En een milieuprobleem daarbij zoals de klimaatverandering wereldwijd is natuurlijk te verwaarlozen.

 2. 5

  Dat zal wel moeten, Carlos, dat overheden en markt samen werken. Daarvoor is het probleem te groot. Want zelfs in de USA waar het bedrijfsleven onwillig is, heeft het Pentagon al in diverse rapportages bekent gemaakt dat de opwarming een groter probleem in de toekomst zal worden dan het terrorisme.

 3. 7

  ..en vergeet de kaas niet.

  Zonne-energie in Nederland is momenteel onrendabel. Je zou wel naar andere schone alternatieven kunnen kijken zoals wind-, bodemwarmte- of kernenergie en/of de waterstofeconomie een slinger geven. Innoveren is niet bij de pakken neer zitten.