Doorzichtige zonnecellen nieuwe bedreiging voor fossiele brandstoffen?

REPORTAGE - De start-up Ubiquitous Energy heeft het voor elkaar gekregen om doorzichtige zonnecellen te maken. De techniek richt zich op het gebruiken van de onzichtbare delen van het lichtspectrum zoals UV en infrarood.

Hoewel het rendement nu nog vrij laag is, hebben doorzichtige zonnecellen een aantal voordelen ten opzichte van de huidige zonnecellen: je kunt ze inbouwen in ramen of in het display van telefoons en laptops. De ruimtelijke en esthetische barrières van de huidige generatie zonnecellen worden met dergelijke doorzichtige zonnecellen overkomen.

Het waarschijnlijk nog wel even zal duren voordat e.e.a. commercieel toepasbaar is.

(bron)

Reacties (5)

#1 Grolschje

UV is nutteloos dat is zo weinig. Infrarood heeft wel toekomst, maar dat is ook het gedeelte dat het pand verwarmd dus dat moet je voor een gedeelte ook gewoon weer bijstoken.
En ook is de vraag wat is het nut van ramen als je lichtspectrum dat mensen voelen weg haalt. De preferentie van ramen over kunstmatig licht is volgens mij juist dat infrarood/UV gedeelte.

Alle daken vol met zonnepanelen lijkt mij geweldig. Daar zie ik meer in dan dit soort initiatieven.

#2 Le Redoutable

Een mooie vinding, helemaal als je het ook nog eens op niet doorzichtige oppervlakken als muren en daken kan plakken.

Wel apart trouwens om een grondstof met de term bedreigd te omschrijven als ware het een uitstervend diersoort.

#3 Bismarck

@2: Fossiele brandstoffen worden inderdaad ernstig bedreigd (er wordt zelfs gezegd dat sommige soorten toch in ieder geval in Europa binnen enkele tientallen jaren zullen zijn uitgestorven), maar dan eerder door gebrek aan voldoende alternatieven als deze.

#4 Anton Evening

@1: Dan plak je pak ‘m beet de helft van je raam vol met cellen en de andere helft niet.

#5 Bismarck

@1: “Infrarood heeft wel toekomst, maar dat is ook het gedeelte dat het pand verwarmd dus dat moet je voor een gedeelte ook gewoon weer bijstoken.”

Ken jij mensen die hun verwarming het hele jaar aan hebben staan? Voor mij geldt dat ik in ieder geval minstens 3 maanden per jaar juist wel graag wat meer infrarood uit mijn huis wil weren, omdat het er dan te warm is (en dat zijn precies de maanden dat er ook het meeste binnen komt gestraald). En op de momenten dat wat extra straling wel welkom was om het huis te verwarmen, is er over het algemeen erg weinig om mee te beginnen.

“De preferentie van ramen over kunstmatig licht is volgens mij juist dat infrarood/UV gedeelte.”

Waar het UV betreft, kan dat niet kloppen, want dat komt toch al vrijwel niet door je raam heen. Bovendien blijkt die voorkeur vaak juist te zitten in de verdeling over het zichtbare spectrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*