Ieder jaar 160 kinderen in ziekenhuis door alcohol

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Alcohol en kinderenMooie kop hè? Schokkend ook: 160 kinderen per jaar het ziekenhuis in door alcohol. Zie je de kamervragen al komen? Natuurlijk is elk kind te veel, maar we mogen het wel een beetje in verhouding zien. Er zijn zo’n 1,6 miljoen kinderen onder de 16 in Nederland. Dat houdt in dat één op de 10.000 zoiets overkomt. Per jaar, dat dan weer wel. Voldoende om maatregelen te rechtvaardigen? Ik dacht het niet. Jaarlijks raken er 1000 kinderen gewond door speeltoestellen. Hete thee veroorzaakt jaarlijks 550 brandwonden bij kinderen. Meer dan duizend kinderen worden jaarlijks opgenomen voor andere brandwonden.

Oké, de kamervragen zijn nog niet gesteld, maar zullen ze komen?

De ChristenUnie maakt zich in de persoon van Joël Voordewind al wel druk. Hij stelt voor dat de leeftijdsgrens van alcoholgebruik omhoog moet. Joehoe! Meneer Voordewind! Het gaat hier om kinderen onder de 16, je weet wel, die kinderen die nu ook al niet mogen drinken! (Bron: Metro)

Reacties (14)

#1 Roy

Hoewel de reactie van Voordewind kant noch wal raakt, denk ik dat het hier gaat om een probleem dat niet onderschat moet worden.

Het werkelijke probleem moet je (net als bij veel andere aandoeningen waarvoor mensen worden opgenomen) zien als een ijsberg, met het kleine bovenwaterse topje als het aantal ziekenhuisopnames.

Daar bedoel ik mee te zeggen dat het aantal ziekenhuisopnames een aanwijzing zijn voor de grootte van het probleem dat eronder schuilgaat. Zoals hoger risico op probleemgebruik en ontwikkelingsstoornissen.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@Roy: Dat zou moeten resulteren in onderzoek naar wat het werkelijke probleem is. De arts waar het hier om gaat heeft het over getallen als “minstens 500 per jaar”. En ik zag kinderen van vwo naar vmbo niveau terugvallen. Dat gaat nergens over, want dat is puur giswerk.

En het zou al zeker NIET moeten leiden tot directe maatregelen.

Maar wat is het verschil nou precies met brandwonden en speeltoestellen? Wat in het ziekenhuis wordt behandeld is ook maar het topje van de ijsberg.

Ikzelf sta nou niet bepaald te klapperen met de oren van 160 kinderen die per jaar hun potentiële capaciteit niet halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Roy

@Spuyt: het probleem zit hem niet in het verschil tussen de aantallen opnames, maar in de effecten op de langere termijn.

Kinderen die van een toestel afdonderen breken misschien een been, maar hebben daar later geen last van. Maar ik denk dat je je kunt voorstellen dat kinderen die met een alcoholcoma worden opgenomen daar langere tijd last van hebben, zeker door het niet-incidentele karakter van drinken.

Het gaat eigenlijk niet om die 160 kinderen die worden opgenomen, maar om de veel grotere groep die het kennelijk normaal vindt om op zaterdagavond meer dan 10 biertjes naar binnen te werken. Als die groep is gegroeid ten opzichte van 20 jaar geleden, zal over 20 jaar het aantal alcoholgerelateerden aandoeningen zijn gestegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@3: Klopt, maar dan nog. Dit is de eerste keer dat dit gemeten wordt. Op zich goed, maar om op basis van de eerste metingen te gaan roepen dat het erger wordt lijkt me geen goede wetenschap.

En een kind dat van een speeltoestel afdondert kan ook in een rolstoel belanden.

Deze “studie” hangt van de aannames aan elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Roy

Het zijn inderdaad heel veel aannames die gedaan worden, zeker wat betreft dat VWO->vmbo. Een geisoleerd geval maakt nog geen trend.

Maar de registratie is niet voor niets opgezet. Ik heb zelf een tijdje geleden met kinderartsen gesproken die ook het gevoel hadden dat alcoholproblemen zich vaker aandienden op de poli of afdeling dan eerder. Deze mensen met een lange staat van dienst vonden het een goed idee om het maar eens bij te houden.

Dit probleem te vergelijken met een speeltoestel (waar wellicht geen trend in het aantal ongevallen te zien is), wil nog niet zeggen dat het alcoholprobleem niet groter wordt. Sterker, er zijn natuurlijk epidemiologische studies bekend waarin wordt aangehaakt aan de verschuivende leeftijdsgrens en de groeiende consumptie van kinderen die drinken. De aanname van deze kinderarts is dus niet geheel onterecht.

bron
bron
bron

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chinaman

We roepen in Nederland alweer een tijdje wat harder dat kinderen niet zouden moeten drinken. Effect, ze zuipen meer en ongelimiteerd. Beetje verantwoord alcohol (leren) gebruik(en) kan geen kwaad, maar dat mag al bijna niet meer. Zonde.

Zat trouwens 13 jaar terug ook regelmatig in de kroeg met 10 biertjes voor m’n neus… Ben er nog, met een HBO papiertje! Zuip nu alleen nog meer? Gemiddeld 1 keer per week.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Roy

Daarbij lopen de vergelijkingen met de speeltoestellen en de hete thee spaak doordat er geen sprake is van verhoogde kans op schade door repetitieve of langdurige blootstelling aan het risicogedrag.

Een kind dat van een speeltoestel afdondert heeft geen hogere kans dan anderen om dat op latere leeftijd ook te doen. Kinderen die hun bovenarmen breken (en daar gaat het om bij speeltoestellen), lopen geen hersenschade op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Chinaman

En nu die thee?
Al eens een paar “echte” brandwonden gehad?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

@7: “Een kind dat van een speeltoestel afdondert heeft geen hogere kans dan anderen om dat op latere leeftijd ook te doen.”

Gewaagde aanname… Maar goed, ik ben het wel met je eens. Maar het gaat mij erom dat deze cijfers nog geen probleem illustreren, wat wel wordt gesuggereerd. Ook de politiek reageert er zo op.

Overigens was er recentelijk nog een onderzoek welke uitwijst dat alcohol op jonge leeftijd in beperkte mate later probleemdrinken voorkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Roy

@Spuyt:

Uit het in 2004 uitgevoerd landelijke onderzoek naar probleemdrinken blijkt dat bijna 22% van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar veel drinkt en daar problemen van
ondervindt.

Uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat overmatig alcoholgebruik de belangrijkste determinant is voor verlies aan kwaliteit van leven. Bijna 12,5% van de totale ziektelast bij mannen en 2,3% van de ziektelast bij vrouwen kan worden toegeschreven aan overmatig alcoholgebruik.

Uit onderzoek blijkt ook dat overmatig alcoholgebruik schadelijk is voor ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Tieners die een aantal jaren overmatig alcoholgebruiken, hebben vaak als gevolg daarvan leer- en geheugenproblemen.

Verder blijkt dat tieners die vanaf dertienjarige leeftijd er een gewoonte van maken om binge te drinken en dit blijven doen tijdens hun tienerjaren, op 24-jarige leeftijd bijna vier keer zoveel kans hebben op overgewicht (obesitas) en een te hoge bloeddruk, als leeftijdsgenoten die nooit of bijna nooit overmatig drinken tijdens hun tienerjaren.

bron

Het is zeker zo dat matig gebruik van alcohol preventief werkt voor alcoholmisbruik. Maar dat wil dan ontkracht toch niet de risico’s voor kinderen die wél veel drinken? En daar ging het in eerste plaats om. Kinderen die veel drinken blijven veel drinken.

Het echte probleem is wat mij betreft (en dat heb ik eerder ook al gezegd) niet het aantal kinderen dat wordt opgenomen, maar veeleer het probleem waar de opnames symptomatisch voor zijn. Het is goed gedocumenteerd dat meer kinderen meer zijn gaan drinken en dát is het probleem.

Als meer kinderen een beetje waren gaan drinken was er geen probleem geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 McW

@Spuyt 2 en 9.

Natuurlijk is er wel een verschil. Het gaat niet om de ziekenhuisopnames, maar om onwenselijk gedrag.

Je bent het toch met me eens dat alcolgebruik van kinderen een groter probleem is dan het gebruik van speeltoestellen of het nuttigen van thee??
De excessen zijn misschien vergelijkbaar, maar het achterliggende probleem niet (hoewel je natuurlijk kan pleiten om thee boven de 40 graden te verbieden en speeltoestellen voortaan verplicht met kussens te bekleden…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

@11: Natuurlijk is er een verschil. Maar met deze cijfers wordt er totaal niet inzichtelijk gemaakt hoe groot het probleem is. Ondanks dat wil de politiek er blijkbaar wel op reageren.

Dát is natuurlijk totale nonsense.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Roy

@Spuyt: maar dat is ook niet raar. De politiek reageert altijd op dingen die mediasexy en actueel zijn. Dat kamerstuk dat ik had aangehaald is al van twee jaar geleden en zou eigenlijk ook al reden genoeg zijn om eens iets te doen aan de controle op de verstrekking van alcohol.

Overigens kan ik me niet voorstellen dat ouders geen invloed kunnen uitoefenen op hun 12-jarige, 10 bier per zaterdag drinkende kind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 ASH

@Roy
Eens. Ik zat op m’n 12e op zaterdagavond gewoon thuis, mocht echt niet alleen op stap… Begrijp het echt niet. Tenzij ze thuis 10 bier mogen drinken, maar dan is het hele zaakje reddeloos verloren.

  • Vorige discussie