hashtag

Donald Trump

Foto: IoSonoUnaFotoCamera (cc)

Proefdraaien voor een dictatuur

OPINIE - Terwijl jij je laat afleiden met de moslimban, terwijl sommigen zelfs discussiëren of die wel racistisch is… nemen Trump en Bannon gewoon de volgende stap… Maar Bas Thijs alias ‘Grutjes’ heeft ook 10 stappen, tegen Trump!

Ik kwam een tof filmpje tegen. Nederlandse media vinden het idee wat erin wordt gepitched vast erg shockerend.

Áls je Trump zendtijd wilt geven, doe het dan niet live, zegt het filmpje, maar check eerst alles voor je het uitzendt. Zet er een team factcheckers bij die bij elke leugen op pauze drukken, en uitleggen wat er aan gelogen is.

Hartstikke mee eens.

Nog beter:

Doe het niet live, doe het ook niet met een factcheck.

Want een fascist vertelt niet wat volgens hem de waarheid is.

Een fascist vertelt wat eigenlijk waar zou moeten zijn om zijn plannen te rechtvaardigen. Plannen die hij al heeft gemaakt. Plannen die hij hoe dan ook gaat uitvoeren als hij de kans krijgt, of zijn verhaal nu gefactcheckt wordt of niet.

Het interesseert Trump geen ene hol of hij op een leugen wordt betrapt of niet. Wat hem en zijn kliek interesseert, zijn hun plannen, en de chaos die ze creëren om die plannen te bereiken.

Foto: Gage Skidmore (cc)

Bijltjesdag

COLUMN - Terwijl Trump belooft Amerika weer groot te maken, valt de Republikeinse partij door zijn toedoen inmiddels luidruchtig uiteen. Tal van kopstukken wenden zich publiekelijk van Trump af, waaronder vooraanstaande leden als Mitt Romney, John McCain, Condoleezza Rice, John Kasich en Paul Ryan. Kranten die altijd zonder aarzeling hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaten hebben gegeven, komen nu met een onomwonden negatief stemadvies.

De Republikeinen vrezen zelfs dat ze in november hun meerderheid in het parlement – verkiezingen die samenvallen met die voor de president –zullen verliezen. Hun nervositeit stijgt met de dag.

Team Trump houdt de lijst van afvallige Republikeinen intussen nauwkeurig bij. Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York, memoreerde gisteren koeltjes dat Trump ‘niet zal vergeten’ wie achter hem is blijven staan en wie niet.

Met Clinton zelf heeft Trump bepaald snode plannen. ‘Als ik tot president word gekozen,’ zei Trump zondagavond in het debat met haar, ‘zorg ik ervoor dat jij in de gevangenis belandt.’ Dat leidde tot een protestkoor van Republikeinse openbaar aanklagers, die betoogden dat zoiets tegen alle principes van de rechtsstaat indruist en dat ze een dergelijk dienstbevel nooit zouden uitvoeren. Zij staan nu vast ook op Trumps lijst.

Quote du Jour | Beyond narcissism

This is beyond narcissism. I used to think Trump was an 11-year-old, an undeveloped schoolyard bully. I was off by about 10 years. His needs are more primitive, an infantile hunger for approval and praise, a craving that can never be satisfied. He lives in a cocoon of solipsism where the world outside himself has value — indeed exists — only insofar as it sustains and inflates him.

Foto: Tony Webster (cc)

Kiest Amerika straks voor een teugelloze narcist ?

COLUMN - De presidentsverkiezingen in de V.S. blijven verbazen. Je kunt Trump met Mussolini vergelijken, je kunt je afvragen waar de “linkse” Hillary Clinton is opgegeten door het kapitalisme, je kunt wakker liggen van de vraag waarom redelijkheid en intelligentie (b.v. van Obama) onvoldoende zijn voor een geslaagd presidentschap.

Dan wordt het spannend: want wie wordt er gekozen en wat doet persoonlijkheid er toe? Zijn onze politici gezond en blijven ze dat na jaren aan de macht? De kandidaten proberen hun achterbannen te doen geloven dat hun persoon er veel toe doet, maar klopt dat wel? Ik leerde in mijn studie dat “het systeem” zorgt voor het temmen van gestoorde kandidaten.

Psychische problemen

Opnieuw: klopt dat wel? Van Wilhelmina werd onlangs tamelijk gestoord gedrag bekend, vermoedelijk door drugs, Lord Owen schreef een heel boek over ziektes van regeringsleiders en de invloed daarvan, b.v. de bipolaire stoornis van Churchill. Of over de drankzucht van Jeltsin en Nixon, de prostaatkanker van Mitterand, de invloed van de medicatie op John Kennedy.

Voor ons is het belang van een Amerikaanse president groot. Ik zie de warrige optredens van Trump en huiver: veel logische consistentie of inhoud valt niet aan te treffen. Zijn visie op het probleem van nucleaire wapens levert potsierlijke video’s op. Wat heeft de omvang van zijn handen en andere mannelijke lichaamsdelen met het lot van de wereld te maken?