Goochem gegoochel met de Amerikaanse begroting

Gisteren verscheen het bericht dat het Amerikaanse begrotingstekort veel lager uit zou vallen dan verwacht.
Vorig jaar was het $319 miljard. Voor het lopende fiscale jaar hadden ze oorspronkelijk $423 miljard. Maar dat lijkt nu op $296 miljard uit te komen. Het blijft een hoop geld, maar het is zo vlak voor de Congress-verkiezingen in november wel goed nieuws voor de Republikeinen.
Er zit echter in ieder geval één addertje onder het gras.

Dit is een paragraaf uit de zogenaamde “Deficit Reduction Act of 2005“:

SEC. 5203. TIMEFRAME FOR PART A AND B PAYMENTS.

Notwithstanding sections 1816(c) and 1842(c)(2) of the Social Security Act or any other provision of law–

(1) any payment from the Federal Hospital Insurance Trust Fund under section 1817 of the Social Security Act (42 U.S.C. 1395i) or from the Federal Supplementary Medical Insurance Trust Fund under section 1841 of such Act (42 U.S.C. 1395t) for claims submitted under part A or B of title XVIII of such Act for items and services furnished under such part A or B, respectively, that would otherwise be payable during the period beginning on September 22, 2006, and ending on September 30, 2006, shall be paid on the first business day of October 2006;

Vrij vertaald: We betalen de laatste negen dagen van het begrotingsjaar niets uit voor Medicare.
Nou zult u zeggen, so what? Laten we daarom even rekenen:
De medicare begroting voor fiscaal jaar 2006 is $391 miljard.
9/365 * 391.000.000.000 = $9.64 miljard

Oftewel, door even een paar dagen niet te betalen, komt het begrotingstekort onder de magische grens van $300 miljard uit.
Jammer voor de ziekenhuizen en jammer voor het volgende boekjaar. Maar het zijn tenslotte verkiezingen.
Ben benieuwd wat er nog meer her en der verborgen zit.

(Hat tip Roger Ailes)

 1. 2

  Tja, dat gaat in Nederland een stuk beter. Het kabinet, bij monde van opperrekenmeester Gerrit Zalm, kondigt aan het begrotingstekort flink terug te draaien en dat lukt door stevig de hakken in het zand te zetten. Op het moment dat een bepaalde regeringsmaatregel zo geweldig blijkt te werken dat het geld ervoor opraakt, houdt mijn voet bij stuk omdat een minimaal; begreotingstekort belangrijker is dan een gode zorgsector. Denk maar aan het gedoe rond de AWBZ en de thuiszorginstellingen.

 2. 4

  Ja, eigenlijk is het belachelijk dat de overheid überhaupt nog meebetaalt aan ziektekosten. Als ze daar nou ’s mee stoppen is gelijk dat hele begrotingsprobleem opgelost.

 3. 5

  In ieder geval hebben veel boeren tot 30% minder subsidies gekregen mede a.g.v. oorlog Irak. Overigens schijnt Israel, toch al geen florissante economie, niet echt lang meer door te kunnen vechten. VS schijnt dan financieel bij te (moeten?) springen,…E.e.a. hoorde ik op de radio….

 4. 6

  Waarom hebben we nog steeds zo’n verouderd democratisch bestel?

  Zet gewoon wat CEO’s op diverse, ge-privatiseerde, ministeries en het kost helmaal niets. (Via belasting), dat we met z’n allen de CEO’s hun salari betalen en de winstmarge geeft niets, dat we met z’n allen alleen maar duurder uit zijn, waardoor het besteedbaar inkomen van de bevolking drastisch minder wordt, is uitsluitend bijzaak.

 5. 8

  @Chinaman: correct. gecorrigeerd.

  @McCarthy: nu worden ze nog door de overheid betaald voor het medicare deel en ze krijgen geen rentevergoeding voor de late betaling. Ze worden dus dubbel gepakt.
  (veel inkomsten gaan privaat uiteraard)

 6. 9

  Economsiche zaken bijvoorbeeld gewoon uitbesteden aan ABN-Amro, binnenlandse zaken is wel wat voor de Brenninckmeyers, defensie natuurlijk door KBR en mileu door Cargill?

 7. 10

  Ik stel voor dat we Cargil landbouw laten doen, en SITA milieu. En Brinkman kan op volkshuisvesting én op verkeer en waterstaat, dan regelen de bouwbedrijven dat verder onderling wel

 8. 11

  SITA is veulste duurzaam, dat kan sneller… Ik zat te denken aan van Simmeren Schroot en ijzerhandel…

  En John de Mol natuurlijk op OCW… Dat bestel kan anders…

 9. 12

  RennieB en Oplawaai zouden eens in Hong Kong moeten duiken.

  Aan het hoofd een CEO
  Weinig democratie
  Centrale Bank zaken worden geregeld door HSBC en Bank of China
  Over het geheel genomen erg bedrijfsmatig opgezet.

  Maar:
  Een van de rijkste steden uit de regio
  Zeer milieubewust
  Zeer hoge levensstandaard
  Zeer goede gezondheidszorg

  etc. etc.

  Het is geen paradijs op aarde, maar veel slechter als het Nederlandse systeem is het in mho ook niet.

 10. 14

  Chinaman, het paradijs bestaat niet, vrees ik. En de democratie heeft een hele hoop nadelen, maar voorlopig ken ik nog geen systeem dat beter is. Dus ik wilde er nog maar even aan vasthouden. Zolang Elco Brinkman maar geen minister meer wordt…
  Maar een studiereisje naar Hong Kong lijkt me wel een mooi plan. Al vond ik het er bij een eerdere (ultrakorte) kennismaking vooral heel erg druk.

 11. 15

  Even terug on topic, mogen zulke foefjes? Kunnen ziekenhuizen niet gewoon deurwaarders sturen omdat de rekening niet op tijd betaald is?

 12. 17

  Ik sta ervan te kijken! Een wet die achterstallige betaling voorschrijft met als doel een begroting er mooier uit te laten zien voor politiek gewin. En dat kan gewoon. Het moet niet veel gekker worden…

  Kan Bush dit niet veto-en? En zou hij het niet ook moeten doen?

 13. 18

  Zal me niet verbazen als hij er zelf een rol in had.

  Net als die wet die er nu ligt voor de verhoging van het minimumloon. Die komt er alleen als tegelijkertijd de onroerendgoedbelasting voor de bovenste 1% van de rijken omlaag gaat.
  Ze koppelen alles aan elkaar daar.

 14. 20

  Maar die extra tekorten moeten toch ooit ergens op de balans komen? Je kunt ze niet eeuwig doorschuiven. Als je alleen al naar het voorbeeldje van het topic kijkt, die 9 dagen komen er volgend jaar toch bij?

 15. 21

  @Steeph:

  Net als die wet die er nu ligt voor de verhoging van het minimumloon. Die komt er alleen als tegelijkertijd de onroerendgoedbelasting voor de bovenste 1% van de rijken omlaag gaat.
  Ze koppelen alles aan elkaar daar.

  Ze koppelen alles aan elkaar daar? Hoe denk je dat wij en de 52-procent belastingschijf en de hypotheekrenteaftrek voor rijken hebben gekregen? Logrolling baby, zo wordt er beslist in een democratie.

 16. 22

  @JSK: Vind ik toch twee verschillende zaken. Een herziening van het gehele belastingstelsel is onderwerp van uitgebreide koehandel.
  Een norm tussentijds bijstellen of een eenmalige uitkering doen is wat anders.

 17. 24

  Ok vond het zoweizo een nogal vage koppeling (lijkt me niet dat onroerendgoedbelasting en minimumloon veel me elkaar te maken hebben). Gebeuren dit soort zaken in nederland ook? (koehandel wetmatig vastleggen bedoel ik, dat er koehandel is snap ik ook wel)