Fictie-update: meer dan de helft van de kamer is reeds vertrokken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het staatsrecht hanteert een aantal ficties – en zou ook niet zonder kunnen. Maar af en toe is goed die ficties terug te rekenen. Zo is er de Farage-test: who voted for you? Die test vraagt zich af welk zittend kamerlid de grootste profiteur is van het lijstenstelsel. Dat bleek in 2010 de PvdA’er Eelke van der Veen. Hij zit met 486 stemmen een zetel die 62.773 stemmen ‘waard is’ bezet te houden.

Na het vertrek van Job Cohen is het ook eens aardig terug te rekenen hoeveel stemmen er uitgebracht zijn op inmiddels vertrokken kamerleden. Wie door het procesverbaal van de vorige verkiezingen bladert turft meteen Balkenende, Verhagen, Bijleveld, De Jager, Klink, Atsma, Van Bijsterveldt, Verburg, De Vries, Cohen, Spekman, Schippers, Teeven, Rouvoet, Halsema, Zijlstra, de Krom, Weekers, Nicolaï, Rutte.

Er zullen in de backbenches vast meer afhakers zijn geweest, maar deze zijn bij elkaar al goed voor 5.296.397 stemmen. In totaal zijn er 9.416.001 uitgebracht op alle kandidaten van alle lijsten. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen was dus op iemand die niet meer in de Kamer zit. Gedeeld door de kiesdeler is sinds de verkiezingen een krappe 85 zetels vertrokken. Zo’n 31 zetels richting kabinet, de rest naar elders.

Foto: Jackie Kever

Reacties (5)

#1 Spam

Gelukkig hebben we kieslijsten en bepaalt een partij die ik mijn goedkeuring heb gegeven wie de vertrekkende kamerleden mogen komen vervangen. PvdA-stemmers geven met hun stem de PvdA toestemming om de voor hun volstrekt onbekende Eelke van der Veen kamerwerk te laten uitvoeren.

Als je alleen op iemand stemt vanwege zijn/haar persoon en niet vanwege zijn/haar partij, dan loop je een risico.

Stel je eens voor dat we gewoon meeste-stemmen-gelden doen en dat bij tussentijds vertrek van een PVV-er toevallig een D66-er de eerstvolgende op de lijst zou zijn.

  • Volgende discussie
#2 Bullie

Wat Spam zegt. De grootste fictie is dus dat men stemt op een partij(programma), niet op een persoon of imago. Als meer mensen dat in werkelijkheid zouden doen had de PvDD een zetel of twee aan de PVdA kunnen afstaan, was Job Cohen nu MP en hoefden Ouwehand en Thieme elkaar de tent niet uit te vechten, maar dit terzijde.

Eelke van der Veen is overigens een prettig mens en een bevlogen kamerlid. Na een carrière in de zorg ervoor koos hij ervoor zich verder nuttig te maken voor de samenleving in plaats van te kiezen voor het Zwiterslevengevoel. Een beter argument voor wat meer vertrouwen in ons politieke systeem is nauwelijks denkbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bullie

Nigel Farage werkt samen met de Deense Volkspartij in een PVV-achtige eurofractie. Doe dan ook even de Wilderstest: in welke partij sleepte de lijsttrekker procentueel de meeste stemmen binnen, en welke verband kent de hoogte van dat percentage met de kwaliteit van de fractieleden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bullie

..en de in het stukje (uit 2010) op Publiekrecht en Politiek-als lichtend voorbeeld voor Van der Veen aangehaalde woordvoerder zorg van het CDA, Sabine Uitslag, is wel het meest overtuigende argument VOOR het lijstenstelsel!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bullie

sjonge jonge

  • Vorige discussie