Dictators voor elke portemonnee bij Save the Tyrants

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]  
“Een dictator adopteren hoeft helemaal niet duur te zijn.”

Mahmoud Ahmadinejad (Foto: flickr/Daniella Zalcman)Steeds meer dictators leggen het loodje in de golf van protest die momenteel door het Midden-Oosten stroomt. Experts zeggen dat als er niets verandert, dictators sneller zullen uitsterven dan de ijsbeer en de grutto. Stichting Save the Tyrants probeert het beroep van alleenheerser te bewaren voor het nageslacht. Dankzij de actie ‘Adopteer een Dictator’ kan nu iedereen daaraan een bijdrage leveren, al voor tien euro per maand.

Julius Groothuis, woordvoerder van de stichting, vertelt: “Wij luiden de noodklok. Op de rode lijst van bedreigde beroepen staat het vak van dictator onbetwist op nummer één.” Voor Groothuis staat vast dat de despoot ook in de eenentwintigste eeuw een kans verdient. “Kijken we niet allemaal heimelijk op naar grootheden als Napoleon en Stalin? Zou u het niet jammer vinden als uw kinderen dictators straks alleen nog van plaatjes kennen?”

Meewerkende dictators zijn verplicht om elke maand een leuke handgeschreven brief met foto’s of tekeningen te sturen naar de gulle gevers. Groothuis: “Het leuke van deze actie is dat je echt een band met je dictator opbouwt.” Hij toont een foto van Teodoro Obiang Nguema uit Equatoriaal-Guinea, die lachend poseert naast de waterboardinstallatie die hij dankzij de actie heeft kunnen aanschaffen. Groothuis lachend: “Daar doe je het toch voor.”

Veel mensen vragen zich af of het niet duur is om een dictator te steunen. Groothuis: “We hebben een dictator voor elke portemonnee. Neem Idriss Déby uit Tsjaad. Hij heeft zijn hele geheime dienst geoutsourcet en kan nu door de Harkemase Boys 7 worden onderhouden.”

Dat geldt uiteraard niet voor een ster als Mahmoud Ahmadinejad, door Groothuis liefkozend de Messi onder de dictators genoemd. Groothuis: “Alleen al de kosten van zijn pied-a-terres in Parijs bedragen meer dan een promille van de Amerikaanse staatsschuld. Speciaal voor hem hebben we het concept ‘dictatordelen’ bedacht.” Daarnaast is het mogelijk om cadeautjes voor minnaressen of kleine uitstapjes als een weekendje VN in New York te sponsoren.

Reacties zijn uitgeschakeld