Alsof Wilders voor mij een uitzondering maakt

COLUMN - Emine Uğur reageert op het PVV-verkiezingsprogramma

In 1997 gaf Ed van Thijn de Cleveringa-lezing met de titel “Ons kostelijkste Cultuurbezit: over tolerantie, non-discriminatie en diversiteit” en in het kader daarvan gaf hij in 1998 een keuzevak, waar ik me als een van de eersten voor had ingeschreven. Een van de boeken die behandeld werden was The Clash of Civilizations van Huntington, dat tijdens een werkcollege voor een stevige discussie zorgde tussen Van Thijn en een student die zo de oudere broer van Thierry Baudet had kunnen zijn.

Op een gegeven moment zei Van Thijn: “Moslims staan op hun punt de nieuwe Joden te worden” en met deze opmerking viel de zaal helemaal stil. Niet alleen de strekking van de opmerking en dat het van iemand van Joodse afkomst kwam, maar vooral de stelligheid waarmee hij het poneerde en de student vanachter zijn bril doordringend bleef aankijken maakte dat iedereen even stil viel.

Naderhand zaten we met andere allochtone medestudenten in de trein erover te praten en ik weet nog dat @guvercinzahmin en ik tegen elkaar zeiden dat we het nogal gechargeerd vonden, want ondanks onze individuele ervaringen met racisme en discriminatie, die ik zelfs in hoorcolleges met andere docenten had ervaren (!), was dit nog steeds het Nederland van de wereldberoemde tolerantie. En zo stellig als Van Thijn zijn opmerking had geplaatst, waren wij stellig in de overtuiging dat het in Nederland ón-denk-baar zou zijn dat een minderheidsgroepering ooit weer tot tweederangs burger gedegradeerd zou worden of dat Nederlanders dit zouden toestaan.

(Vergeet niet: dit was vóór 9-11, vóór Pim Fortuyn en Leon de Winter of all people had een paar jaar daarvoor nota bene nog een boek geschreven om zich te verzetten “tegen groeiende vreemdelingenhaat en de politieke pleitbezorgers daarvan”. De wereld was nog lang niet zo (openlijk) vol moslim- en islamhaat als nu.)

Fast forward naar 22 jaar later en we hebben een politieke partij die niet schroomt met zulke voorstellen te komen, waarin staat dat ik als moslima met hoofddoek een tweederangs burger zou moeten worden wier grondrechten ontnomen mogen worden vanwege de simpele reden dat ze een gesluierde moslim is met een tweede nationaliteit.

“De PVV wil Nederland ’de-islamiseren’. De partij wil dat doen door uit de EU te stappen, een asiel-stop in te voeren, net als een verbod op het verspreiden van de islam. Een nog op te richten ministerie moet daarbij helpen: het ministerie van Immigratie, Remigratie en De-islamisering (IRD). Het dragen van hoofddoekjes in overheidsgebouwen moet stoppen. Mensen met een dubbele nationaliteit krijgen als het aan de PVV ligt geen stemrecht meer en mogen geen politieke functie meer uitoefenen.” (Uit de Telegraaf)

Nou zullen mensen ongetwijfeld wijzen op de juridische onhaalbaarheid of zeggen dat deze partij toch niet wil meeregeren. Maar dat is niet mijn grootste zorg. Mijn zorg is niet deze partij, maar het aantal mensen dat hier op stemt, en dat hier geen bezwaar in ziet. En de politieke partijen die er geen bezwaar in zien om eventueel met deze partij samen te werken.

Wilders was bij mij met zijn Fitna-film al zo’n beetje zijn shock-effect kwijt, alles wat er daarna kwam heeft bij mij niet veel meer dan een “tja, ach” weten te krijgen, want Geert is gonna Geert. Waar ik me over blijf verbazen en me zorgen over maak zijn de mensen en de partijen die de PVV, en in het verlengde daarvan het gedachtegoed en dit soort voorstellen, legitimiteit willen verlenen.

Als ik in gesprek ga met mensen die PVV of FvD stemmen vraag ik altijd of ze vinden dat ik hier hoor; hun partij betoogt immers dat ik weg moet. Ik krijg altijd “Nee want jij bent anders, dit gaat niet over jou”, te horen, oftewel het beroemde maar-jij-bent-een-uitzondering argument dat voor veel allochtone Nederlanders herkenbaar zal zijn. Op de een of andere manier denken veel mensen, ook PVV’ers, dat hun stemgedrag geen gevolgen zal hebben voor die aardige Marokkaanse slager die hun vlees altijd precies zo voor ze snijdt zoals ze dat hebben gevraagd, of die gesluierde oncoloog die hun moeder zo goed had behandeld in de laatste maanden van haar leven of die Turkse buurvrouw die altijd eten komt brengen.

Alsof Geert een uitzondering gaat maken voor Hasan, omdat Henk & Ingrid zo gesteld zijn op deze tandarts of rekening gaat houden met Emine, omdat mensen haar draadjes zo graag lezen en hij gaat toestaan dat zij dan toch nog wel met haar hoofddoek mag blijven werken.

De verkiezingen staan voor de deur en ik ga me niet richten tot PVV- of Fvd-stemmers. Ik wil me graag richten tot de mensen die van plan zijn te stemmen op een partij die er geen bezwaar tegen heeft om samen te werken met een partij die zonder gêne en zonder schroom groepen mensen tot tweederangs burger wil maken. Ik en mensen zoals ik, hebben niets aan jullie verbijstering en ferme afkeuring op social media, als jullie vervolgens stemmen op een partij die er geen moeite mee heeft met de PVV (of een FvD) in zee te gaan. Ik ga mensen niet vertellen waar ze op moeten stemmen, maar laat op zijn minst je stem horen bij je partij, als je deze invloed niet wilt hebben in een regering.

Want elk beetje invloed is een stap in een richting die mij en anderen met mij, in het ergste geval uit wil laten zetten en in het beste geval tot tweederangs burger wil maken. Misschien niet nu, maar ooit. Elke stap in die richting is een stap in een gewenningsproces, elke stap is een stap dichter bij dat “ooit”. Want ik dacht 22 jaar geleden nog dat überhaupt zo’n tekst in een partijprogramma ondenkbaar was, and yet here we are.

Deze tekst van Emine Uğur verscheen op 8 januari als draad op Twitter.

+27

Reacties (9)

#1 Sikbock

Mod-edit: de redactie is zich aan het beraden of we dit soort uitspraken een podium willen bieden – tot die tijd verwijderd.

  • Volgende discussie
#1.1 Maggi - Reactie op #1

Nog afgezien van het feit dat je maar wat roept (wáár precies in dit stuk wordt in de slachtofferrol gekropen, wáár pecies in in dit stuk wordt op het sentiment gespeeld en wáár wordt volgens jou exact gekoketteerd met de holocaust (anders dan dat er een joodse witte man wordt geciteerd die dat doet)?) is dit wel heel erg cru. Juist de PVV doet zelf niets anders dan in de slachtofferrol kruipen (de moslims en de elite pakken onze cultuur af!), spelen op het sentiment (“aanpassen zwarte piet verpest een kinderfeestje !!!”) en koketteren met de holocaust (islamieten zijn zogenaamd voor een tweede holocaust).

Heel exemplarisch racisme dit. Een islamitische vrouw iets verwijten wat de boze blanke mensen als ‘signature’ hanteren en wat jij allemaal fantastisch vindt.

En dan die afsluiter: als ik het goed begrijp dienen moslims te allen tijden iets in hun statements te zeggen over het gedrag van andere moslims. Vind ik prima hoor, maar zullen we dat dan maar meteen van elke bevolkingsgroep vragen? Dat is dan wel zo eerlijk. Dus waar zijn jouw woorden over rechtse terreur van de afgelopen jaren? Oh nee! jij verwacht van moslims andere standaarden dan van je zelf, is ook zo. Maar van discriminatie mag ik jou natuurlijk niet betichten, terwijl dát “beste” Sickbok nou net de definitie van discriminatie is.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 sikbock - Reactie op #1.1

Mod-edit: verwijderd.

#1.3 Maggi - Reactie op #1.2

Tsja, met een dooddoener en een smiley poets je je bruine drek niet zomaar weg.

#1.4 Joost - Reactie op #1

Het enige wat nog mist is taqiyya en dan kunnen we de racismebingo weer starten, Sickbok

  • Vorige reactie op #1
#1.5 sikbock - Reactie op #1.4

Mod-edit: verwijderd.

#2 okto

Met name dat CDA zou zich diep moeten schamen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Prediker

Het dragen van hoofddoekjes in overheidsgebouwen moet stoppen. Mensen met een dubbele nationaliteit krijgen als het aan de PVV ligt geen stemrecht meer en mogen geen politieke functie meer uitoefenen.

Dit gaat inderdaad in de richting van antisemitische wetgeving, die Joden uitsloot van deelname aan het openbare leven.

Voor een Uğur zou een hoofddoekjesverbod op het gemeentehuis betekenen dat als ze trouw blijft aan zichzelf, ze haar baan en inkomen verliest. Daarmee bestaanszekerheid. Uitsluiting van stemrecht betekent ook dat ze politiek niet meer in het geweer zou kunnen komen tegen dit soort wetgeving.

Bedenk ook dat de Turkse en Marokkaanse overheid het buitengewoon moeilijk maken voor hun staatsburgers om die nationaliteit op te geven, zelfs als die dat zouden willen. Zij beschouwen hen en hun nakroost min of meer als eigendom van de staat. De PVV wil dus mensen uitsluiten op gronden waar die mensen zelf nauwelijks invloed op hebben, om hen zo via een omweg uit te kunnen sluiten op ongewenste etniciteiten.

En Uğur heeft gelijk dat al die Henken & Ingrids menen dat dergelijke draconische wetgeving natúúrlijk niet zou moeten gelden voor die leuke Marokkaan of de aardige Turkse bakker die zij kennen, en dat zij zichzelf op grond van hun wensdenken wijsmaken dat dergelijke wetgeving dus ook niet zál gelden voor die uitzonderingen.

Dat zag je ook in de VS. Er waren daar zelfs hardwerkende Latino’s die op Trump hebben gestemd, omdat ze vonden dat al die nieuwkomers hun positie ondermijnen. Vervolgens kwamen ze erachter dat de documentie van hun echtgenote niet op orde was; of dat iemand een aantekening op z’n strafblad had over een boete die niet was betaald, en op grond daarvan het land uit moest.

‘Ja maar, ja maar, we hadden nooit gedacht dat dit voor óns zou gelden!’, zeiden deze mensen.

En antisemieten die instemden met nazi-wetgeving om de invloed van Joden op het publieke leven te beperken maakten zichzelf ongetwijfeld ook dat hun aardige Joodse buurvrouw daar niet door geraakt zou worden. Totdat het te laat was, tja, nou ja, jammer; niks aan te doen.

Bedenk ook dat Wilders jaren geleden al heeft beweerd dat hij ‘tientallen miljoenen’ moslims ‘die de sjaria aanhangen’ (wat dat ook moge betekenen) uit Europa wil deporteren. Hoe stelt u zich dat praktisch, concreet voor? Mensen zijn hier geworteld, hebben hier een huis, een baan, een netwerk, een toekomst – niet in de landen van herkomst. Die zullen zich met hand en tand verzetten. Die zul je dus met geweld moeten verwijderen.

Maar daar heeft niemand het over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Vroeger zeiden mensen ‘Alle Duitsers zijn klootzakken, behalve de Duitsers die ik ken’. Het is een gekke spagaat, waarbij je tegelijk een stereotype aanhangt en propageert, maar ook inziet dat dit stereotype voor de gevallen die jij kent niet klopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie