Dit is het Sargasso-café van maandag 20-07-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Dit is het Sargasso-café van maandag 20-07-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.
Reacties (11)
Dat we dat nog eens mogen meemaken; Rutte die communist genoemd wordt (nota bene omdat hij het snijden in de sociale overheidsuitgaves als voorwaarde aan leningen en subsidies wil stellen).
@1: Orbán beschuldigt hem van communistische taktieken, niet dat Rutte een communist is.
https://www.theguardian.com/world/2020/jul/19/eu-leaders-extra-time-tempers-fray-coronavirus-recovery-summit-angela-merkel-emmanuel-macron
(waarom werkt de bb-code voor een URL bij mij niet…?)
Sinds de Corona-crisis worden minder kinderen te vroeg geboren:
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/spectaculaire-daling-vroeggeboortes-in-lockdown-maar-waarom
https://www.nytimes.com/2020/07/19/health/coronavirus-premature-birth.html
@1 Orban heeft het hier niet over geld uitdelen aan Zuid Europa maar aan rechtstatelijke voorwaarden die Rutte aan de leningen wil verbinden. Dat laatste is Orban het eigenlijk ook niet mee eens, maar zo lang hij een gelijke zak centen toegestopt krijgt onder het mom van “de verdeelsleutel staat nu eenmaal vast” zal hij het niet blokkeren.
Ik geef toe dat rechtstatelijke principe’s feitelijk niets te maken hebben met de corona crisis of de economische gevlogen en dat het misschien wat veel extra hooi op de vork van Rutte is, maar liberale principes zijn liberale principes. Het verbaasd mij wel dat progressief Nederland dit principe kennelijk niet deelt, of is het alleen omdat Rutte het zegt dat het “fout” is?
Uit het hele circus blijkt maar weer eens dat de EU een samenraapsel is van vele culturen en meningen, oost versus west en zuid versus noord die er allemaal primair zitten om er voor zichzelf zo veel mogelijk uit te slepen. Het zou goed zijn als men dat in gaat zien en de organisatie daar op aan zou passen.
@4: Rechtstatelijke principes hebben inderdaad niets ermee te maken.
Onze rechtstaat verandert niet als Rutte instemt (of niet) met het steunfonds.
Hoe dan ook maakt Rutte zich niet sterk voor onze rechtstaat.
Steeds minder advocaten willen pro deo werken, omdat ze niet genoeg betaald krijgen.
@4: Dat ieder land er voor zichzelf zo veel mogelijk uitsleept, kan alleen doordat geen enkel land de baas over een ander land is.
Dat is toch mooi?
Maar het is maar de vraag of Rutte op deze manier echt iets voor ons eruit sleept.
Duitsland wil wel een steunfonds, en Duitsland is volgens mij ook niet gek.
Een voordeel van Rutte’s houding is dat een paar landen nu wel zin zullen krijgen in het bestrijden van belastingparadijzen in de EU.
@5: Onze rechtstaat is een Europese rechtstaat, die heeft dus wel degelijk te lijden aan ondermijning daarvan in andere lidstaten van de EU.
Of het verstandig is dit af te dwingen via discussies over geld is natuurlijk een tweede. Caroline de Gruyter beargumenteerd hier van niet:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/18/over-europese-waarden-onderhandel-je-niet-a4006315
Aan de andere kant lukt het volgens de beschikbare procedures ook niet echt om er wat aan te doen, dus ik snap dat er naar alternatieve methoden gekeken wordt.
Overigens is de opstelling van Nederland in Europa de laatste tijd echt verschrikkelijk: nul strategisch besef. Nederland heeft veel baat bij een sterk Europa, en daarin moet geïnvesteerd worden, juist door de rijke landen. En dan is het niet meer dan redelijk om invloed uit te willen oefenen op de besteding. Nu wil Nederland én geen geld investeren, maar wel invloed op de besteding. Dat werkt niet.
@7: “Of het verstandig is dit af te dwingen via discussies over geld is natuurlijk een tweede.”
In het geval van Orban is dat wel de enige plek waar je hem kan raken; Hij houdt immers met Europese subsidies de oligarchie in zijn land te vriend en daarmee zichzelf aan de macht.
@8: Zou ik ook denken, maar de Gruyter beargumenteerd waarom het misschien juist averechts werkt. Er zijn voor dit probleem geen eenvoudige oplossingen helaas.
@7 In Nederland is met name de overheid rijk. Het besteedbare inkomen van de inwonders is niet hoger dan die in Italië of Spanje. Met het geld dat overgemaakt wordt naar de EU had het pensioen ook gelijkgetrokken kunnen worden met andere EU landen, of de belastingdruk kunnen worden verlaagd waardoor mensen weer iets te besteden hebben.
Grote bedrijven betalen geen belasting, dus deze miljarden moeten door de inwoners opgehoest worden. Met name exporterende bedrijven hebben baat bij een sterke EU, maar het daar verdiende geld komt enkel bij aandeelhouders terecht.
@10 je slaat de spijker op zijn kop.
Rutte heeft het altijd over het huishoudboekje, uitgaven moeten in balans zijn. Dus eist hij hervorming in ruil voor steun.
Men limiteert alleen de uitgave kant. Wat Rutte voor het gemak vergeet is dat Belasting Paradijs Nederland BV zowat alle grote bedrijven naar Nederland getrokken heeft met belasting deals. Dit ontneemt andere landen de mogelijkheid hun belasting inkomsten vanuit bedrijven te vergroten.
Het wordt tijd dat het een echte balans wordt. Regels m.b.t begrotingstekort? (teveel uitgeven) moeten worden aangevuld met regels m.b.t . de inkomsten kant.(gelijke belasting regels voor iedereen)
Ik schaam me voor Nederland, we zijn hypocriet, ondermijnen Europese samenwerking, en zijn de belasting paria van de wereld. Maar dat zegt Rutte niet. Hij wil wel graaien, maar niet delen. Zum Kotsen. Modern Kolonialisme is dit, voc mentaliteit.