Ging dat vroeger ook zo makkelijk, als iemand een vuile opmerking maakte tijdens de schaft? Of helpt Facebook de werkgevers aan eenvoudige ontslaggronden?
Ging dat vroeger ook zo makkelijk, als iemand een vuile opmerking maakte tijdens de schaft? Of helpt Facebook de werkgevers aan eenvoudige ontslaggronden?
Reacties (11)
Weet niet zo van Facebook maar wat sommige mensen onder eigen naam op Twitter of op commentaren onder krantenartikels uitbraken (Apen dit, naar concentratiekamp dat.) Erg dom maar gezien sommige uitspraken gewoon terecht, kan je als bedrijf moeilijk mee geassocieerd worden. Maar misschien dat de satire-kaart trekken in sommige gevallen nu helpt? ;)
Je bent natuurlijk ook een ei als je met je echte naam op het internet dingen gaat lopen verkondigen.
Aan de ene kant zal het er mee te maken hebben dat bedrijven zoeken naar en gebruik maken van redenen om gemakkelijk en goedkoop van mensen af te komen.
Maar aan de andere kant zijn er domme heikneuters die je gewoon niet op een bepaalde positie in dienst wilt hebben. Een racistische tramcontroleur of beveiliger kan je niet hebben, als bedrijf. Hangt ook een beetje van de functie en de publiek zichtbare taak van een bedrijf af.
@3: als columnist heb je er inderdaad minder last van. ;)
@4: Een columnist is juist ongeschikt als ‘ie er niet met een scherpe en schokkerende mening in gaat. Een columnist met zouteloze en flauwe columns dient op staande voet ontslagen te worden.
@3: Dan vergeet je nog de lui die met naam en toenaam op Twitter en/of Facebook hun eigen baas of collega’s lopen af te zeiken.
Een beetje een kul-stukje, met heel veel “er zou…” “men zegt…”. De weinige concrete voorbeelden hebben gewoon met wangedrag te maken, en is het gebruik van social media hooguit een zijdelingse omstandigheid.
Vermoedelijk zijn er nog veel meer mislukte sollicitaties aan Facebook en dergelijke ongein te wijten.
Je zou als bedrijf natuurlijk niet zo slim zijn, indien je niet van zo’n “makkelijk medium” gebruikt maakt, om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt ;-)
@7: eerste alinea
Bij DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, vormen misstappen op sociale media inmiddels de oorzaak van eentiende van alle zaken waarbij sprake is van ontslag op staande voet.
Jij niet kunnen lezen?
Als je dan eenmaal werkloos bent, kun je wel helemaal losgaan. Dat zie je vs mij ook gebeuren bij nujij en de televaag
@10: zouden d’r al NSB^W ‘casemanagers’ bij het UWV zijn die kijken of de werklozen geen uitingen doen op facebook ‘die niet bevordelijk zijn voor het solliciteren’?
/ik zie ze er voor aan.