“De bedoeling is dat patiënten zo minder snel naar het ziekenhuis worden doorverwezen als dat niet per se nodig is. Volgens de woordvoerder zijn ook met de huisartsen in Tiel en in Houten „afspraken gemaakt over resultaten”. Minder doorverwijzingen naar medisch specialisten maakt daar deel van uit.”
Via ons onvolprezen linktipsysteem kwam dit vrijemarktnieuwsje bij ons terecht. Beter dan de tipper kunnen we het niet verwoorden: “Minder doorverwijzingen mag natuurlijk nooit het doel zijn. Correcter doorverwijzen kan minder doorverwijzingen als gevolg hebben, maar als je het als doel stelt gaan er dingen mis.” [Dank tippert!]
Reacties (11)
Sinds de vrije markt is ingevoerd zijn er speciale polissen voor mensen die niet roken, polissen om mensen gezonder te laten leven, te laten sporten etc. Over polissen voor gezonder eten wordt nagedacht. Kortom: preventie! Iets wat naar mijn idee het enige en werkend medicijn is. We raken met de concurrentie langzaam af van het doodlopende pad dat de steeds hogere kosten van de gezondheidszorg, uit sociaal oogpunt maar door de overheid opgehoest diende te worden.
Zijn dergelijk zaken ook nieuwswaardig of alleen de nieuwsberichten die de doemscenarios bevestigenen?
Minder doorverwijzen is al jarenlang beleid. Heeft op zich niks met vrije marktwerking te maken, wel met veeleisende patiënten waar gemakzuchtige huisartsen te snel aan toegeven. Het gevolg: teveel overbodige, dure consulten en onderzoeken in ziekenhuizen en lange wachtlijsten. Ik wordt een beetje moe van het anti-marktwerking gejeremieer, de andere kant van het verhaal wordt daarbij meestal buiten beschouwing gelaten. Maar als mensen beter zouden nadenken voor ze naar een dokter gaan en instantoplossingen eisen (de meeste kwalen en ongemakken gaan bijvoorbeeld vanzelf over maar dat geduld kan bijna niemand nog opbrengen) zou het niet nodig zijn om de kosten in de perken te moeten houden bv door marktwerking. Als je dat namelijk niet doet wordt de gezondheidszorg onbetaalbaar.
Wat heeft dit met de vrije markt te maken. Je hebt als Nederlandse consument helemaal geen keuze in de samenstelling van je zorgverzerkeringspakket. De overheid bepaalt, de consument mag slikken.
Dat is niet helemaal waar, alleen een minimumpakket is verplicht. Verder is alles volkomen vrije markt.
Er valt wel wat winst te halen als de huisarts bijvoorbeeld meer moedervlekken gaat wegsnijden en spiraaltjes gaat plaatsen, maar de mondige patiënt denkt al snel: “Dat laat ik liever door een specialist doen” en staat er op zich door te laten verwijzen naar derma- of gynaecoloog. Als de huisarts dat niet doet, dan nemen ze een andere.
Er zijn ook “bewegingen” richting een parallel gezondheidscircuit voor moslims..
dat kan uiteraard alleen als er minder geld naar de reguliere gezondheidszorg gaat..
@5: Hoezo?
Kan men toch ook uit eigen middelen financieren als men zich zonodig wil afzonderen met een eigen gezondheidsciruit?
Wellicht dat er wel eenverzekeringsmaatschappij voor te porren is die dit wil financieren.
@ Rubber: het lijkt mij ook op zich geen slecht idee. Als er vraag naar mosllim-gezondheidszorg is zal de markt er wel op inspringen.. waarschijnlijk zal er dan ook wel een speciale verzekeringspolis komen..
Ik denk echter wel dat de nederlanse overheid een flink deel moet bijdragen
@7 zelfde basisdekking als iedereen + “halal” pluspakket? Prima toch?
MOSLIMS “mijn auto moet APK” MOSLIMS! “Ik moet naar de tandarts” MOSLIMS! “Ik moet mijn neus snuiten” MOSLIMS! Pffffffffffff MOSLIMS!
Wat Basszje zegt.
Waarom in de vrij markt in de zorg niet werkt: kijk naar Amerika. In Sicko wordt oa verteld over een man die per ongeluk zijn zijn eigen vingers “amputeert”. In het ziekenhuis moet hij kiezen welke vinger hij er weer aan wil laten zetten want dit kost namelijk 60.000 dollar voor de middelvinger en 16.000 dollar voor de ringvinger! Hier ligt natuurlijk het volgende vrije markt principe aan ten grondslag: Als er 9 van de 10 patienten 10.000 dollar betalen voor hun vinger, dan verdien je een stuk minder dan wanneer 2 van de 10 patienten 60.000 dollar betalen.
Sicko staat trouwens vol prachtige voorbeelden waarom vrij markt werking in de zorg zo afschuwelijk mis gaat.