Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.
“Het is een modern soort heitje voor een karweitje,” zegt Bert Bokhoven (44). De hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit te Nijmegen heeft het heft in handen genomen om de kloof tussen de kosmopolieten en de nationalisten te dichten. Dit weekend is hij begonnen aan zijn missie om alle deuren langs te gaan in regio’s waar veel laagopgeleide mensen wonen met nationalistische sentimenten. Bokhoven biedt de mensen intellectuele begeleiding om ze uit het slop te halen. De eerste rondgang, in het Gelderse Brummen, was geen succes.
“Goedemorgen mevrouw, ja het is nog vroeg. Nee, ik ben geen Jehova’s getuige. Ik kom van de geestelijke elite van Nederland. U bent intellectueel nogal achtergesteld, in een soort premoderne staat van zijn. U koestert onnodige angsten en wilt dat Nederland weer Nederland wordt. Ik zou graag met u willen werken aan dit probleem met mijn eigen Bildungpakket,” opent Bokhoven. Hij laat zich niet ontmoedigen als de eerste deur dichtgeslagen wordt. “Half acht op zondagochtend is ook wel wat vroeg,” geeft hij toe.
De kloof tussen de kosmopoliten en de nationalisten vindt volgens Bokhoven zijn oorsprong in het gebrek aan contact tussen de hogere en lagere klassen. Zijn poging om op microniveau te beginnen kan bij Mevrouw Goessens, bewoonster van het tweede huis waar Bokhoven aanbelt, op weinig waardering rekenen. “Een zakenvuller met praatjes. Wat een slap gelul komt er uit die grafharses,” aldus Goessens.
De hoogleraar vindt het storend dat hij bij de meeste mensen nauwelijks verder komt dan zijn introductiepraatje. “Ik kom bij de meeste mensen niet toe aan mijn voordracht van het prachtige gedicht Die Liebenden van Rainer Rilke,” zegt een teleurgestelde Bokhoven. In de namiddag besluit hij om zijn diavoorstelling van het vroege werk van Caravaggio definitief uit de introductie te schrappen. “Na de eerste bedreigingen wil ik toch een prominente plek voor de cellosuites van Bach inruimen. Dat zijn klanken die de mensen ontvankelijker maken,” aldus Bokhoven.
Het resultaat van een weekend hard werk is gering. Alleen Guusje (11) blijkt geïnteresseerd te zijn. “De kinderen zijn de toekomst en hij kan zijn ouders leren om over hun grenzen heen te kijken,” zegt de hoogleraar. Klein beginnen is het motto, en Bokhoven laat zich niet afschrikken. Volgend weekend gaat de reis naar Almelo. Bokhoven: “Het zal jaren duren om in detail uit te leggen waarom het volk het niet begrijpt, maar je moet ergens beginnen.”