‘Een vriendelijke, rustige jongeman’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De crimineel in actie (Foto: Flickr/Lykle de Vries)

“Een joviale, attente jongeman, bij wie je altijd kunt aankloppen om een stuk gereedschap te lenen.” Aldus omschrijven buren de 33-jarige Gijsbert K. uit Sas van Gent. K. werd afgelopen vrijdagavond tijdens de koopavond in Terneuzen beboet wegens fout parkeren. Familie, vrienden en kennissen tasten in het duister over K.’s misstap en de man zelf onthoudt zich vooralsnog van ieder commentaar.

“Gijsbert was een jongen van detail en van de klok,” aldus Frits Kruitschikker, in de late jaren ’80 mentor van K. in de brugklas. “Hij behield graag het overzicht over alles en slaagde daar goed in. Een onverbeterlijke perfectionist, voor minder dan een 10 ging hij niet. Daarnaast stond hij sociaal zijn mannetje. Hij schreef voor de schoolkrant en kwam op voor medeleerlingen die gepest werden. Hoe zo’n vriendelijke, rustige jongeman zo de fout kon ingaan kan ik met al mijn voorstellingsvermogen nog niet bevatten.” Margreet K., moeder van Gijsbert, zegt niet te begrijpen hoe haar zoon ‘ongezien naar zo’n dieptepunt kon afzinken’. Aangeslagen vertelt ze: “Een heer in het verkeer, zo wilde hij als kind al zijn. Altijd werkte zijn fietslicht en altijd stak hij zijn hand uit voor het afslaan. Nooit liet hij naar mij toe iets blijken van de achteloosheid die in de loop van de jaren in zijn persoonlijkheid moet zijn geslopen. ’s Nachts in bed vraag ik mij nu voortdurend af of mijn moederinstinct heeft gefaald.”

Bertold Fuijkscheer, hoogleraar persoonlijkheidspsychologie aan de Katholieke Universiteit Brabant, meent in de levensloop van K. een tendens te zien, welke mogelijk heeft geleid tot zijn markante parkeermisstap. “K.’s relatie met zijn vriendin Gertrude S. duurt inmiddels meer dan 5 jaar. Pas onlangs hebben zij tegenover familie en vrienden bekend gemaakt te gaan samenwonen. Dit verraadt een diepgeworteld innerlijk verzet tegen de verwachtingspatronen die onze samenleving stelt aan haar leden. Het is derhalve allesbehalve uitgesloten dat K. zich in de toekomst aan meerdere verkeersovertredingen schuldig zal maken.”

Gijsbert K. weigert tot dusverre inhoudelijk in te gaan op speculaties rondom mogelijke motieven voor zijn daad. Wel verklaart hij ‘direct na thuiskomst zijn boete te hebben afgelost middels internetbankieren’.

Reacties zijn uitgeschakeld