DATA - Wie een studentenkamer wil in of rondom Amsterdam, betaalt de hoofdprijs. Bijna 500 euro kost een gemiddelde kamer in de hoofdstad. Te duur, zo stelt studentenvakbond LSVB.
‘Je betaalt vaak meer dan dat je kamer waard is’, zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman. ‘ Maar het tekort in bepaalde steden is zo hoog dat huurbazen veel geld kunnen vragen; als student heb je geen keus als je ver weg woont. Eigenlijk is er maar één manier om dat op te lossen en dat is meer kamers bouwen.’
Voor de analyse zijn 15.000 op internet aangeboden kamers onder de loep genomen (Kamernet.nl, Kamers.nl, Kamer.nl). Een gemiddelde kamer in Amsterdam blijkt verreweg het duurst: 493 euro per maand. Daarvoor heeft een bewoner dan gemiddeld 15 vierkante meter aan woonruimte en betaalt dus per vierkante meter 36 euro per maand. Ook in Amstelveen, Zaandam en Diemen is het duur wonen per vierkante meter, zo blijkt. Wie goedkoop wil wonen, moet naar studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per vierkante meter aan studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.
Vooral in Amsterdam en Utrecht is het tekort groot’, legt Heijneman uit. Om dat tekort aan te pakken is in 2011 een Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting opgesteld door huisvesters, gemeenten en de landelijke overheid. Dat plan moet 16.000 kamers opleveren in de periode tot 2016, maar bovenal gemeenten en bedrijven bij elkaar brengen, laat een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
‘In 2012 zijn er 5000 kamers gebouwd, er zijn 3500 kamers in aanbouw en nog eens 4000 in voorbereiding’, stelt zij. ‘Wij als overheid bouwen niet, gemeenten kijken lokaal naar behoeften en overleggen met marktpartijen wat er mogelijk is. Wij vinden een gevarieerd aanbod belangrijk, de invulling is aan de lokale partijen.’
Volgens de LSVB wordt de schaarste echter niet opgelost met de 16.000 kamers en zou het helpen om leegstaande kantoorruimten om te bouwen tot kamers. Het ministerie laat weten dat een aanpassing van de Leegstandwet uitkomst kan bieden. Dat wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer en maakt het mogelijk om ‘de kantoorbestemming voor tien jaar om te zetten in een woonbestemming’. Dat is nu nog vijf jaar.
Reacties (25)
en hoeveel was de studielening die vermomd gaat onder de naam “basisbeurs” ook weer? 272 hele euri
http://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/bedragen.asp
Ruim genoeg om heel veel bij te lenen als je geen rijke pappie hebt. Als je tenminste afziet van een hypotheek bij de Rabobank, want dat gaat niet meer lukken.
‘Je betaalt vaak meer dan dat je kamer waard is’, zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman.
Hoe bepaal je dan wat een kamer waard is? Is de waarde (van zoiets) niet dat wat wordt betaald?
Overigens: de bron is niet betrouwbaar, tenzij hard gemaakt kan worden dat de prijs die bij aanbiedingssites staat, ook de prijs is die op het contract komt
Hier wordt al zoooo ontzettend lang over geëmmerd. Doe dan verdorie eens iets, gá kamers bouwen
@3: Probleem is dat we de politiek er mee vertrouwen zonder het door te hebben. Dus er gebeurt geen fluit. Er is een goede reden waarom dingen die ook door niet-politieke instanties kunnen uitgevoerd vrijwel altijd een betere keus zijn dan het overlaten aan de politiek.
De woningmarkt zit op slot en als bijgevolg is er kamernood. Waarom? Omdat bestemmingplannen de ontwikkeling van land in de weg zitten. Die moeten dus worden versoepeld. Er is gewoon teveel betutteling wat betreft grondbezit en bouw. Dat kun je wel marktfundamentalisme noemen, maar laten we eerlijk zijn: Zelfs als je het vermogen van Bill Gates hebt kun je niet zo maar een woonwijk in dit land laten bouwen.
Maar ja, het is politiek, en om daar een stokje voor te steken zal spookbeelden oproepen bij zo’n beetje alle aspecten van het politieke spectrum…
Dat ombouwen van leegstaande kantoren had inderdaad al duizend jaar geleden moeten gebeuren. Verschrikkelijk dat zoiets zolang moet duren.
Er is echter nog een optie: het spreiden van opleidingen. De universiteiten in Amsterdam kunnen best dependances hebben in kleinere steden.
‘Je betaalt vaak meer dan dat je kamer waard is’, zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman. ‘
Daarmee toont de man aan geen academisch niveau te hebben.
Goed beleid in Amsterdam:
Het barst van de lege kantoren, waar zo goed als niets mee wordt gedaan, maar gelukkig kunnen uitbuiters hun gang gaan.
;-)
Waarom die eeuwige twijfel aan de geclaimde bedragen of de staat van de kamers? Naast cijfers is hier sprake van ervaring van tienduizenden voormalige & huidige bewoners.
Ik kan daar anekdotisch nog wel een N=75 tegenaan gooien, zonder moeite.
Kritische noot: kamers die wat duurder zijn staan waarschijnlijk langer op internet. Goedkopere kamers worden sneller vergeven en worden denk ik ook sneller doorgegeven aan bekenden zonder tussenkomst van websites.
Ik gok dat de uitkomsten van dit onderzoek een stukje hoger liggen dan wat studenten effectief betalen. Van de 7 kamers die ik zelf heb gehad (afgestudeerd in 2010) was de duurste 250e (11m2) en de goedkoopste 110e (6m2). De beste deal was een kamer van 14m2 voor 130e (incl gwe en internet) in een studentenhuis.
Kantoren zijn niet zo maar om te bouwen tot woningen. Ze zijn ontworpen voor een heel ander gebruik.
@9: Daar staat tegenover dat de dataverzamelingsperiode buiten het moment van de grootste vraag valt (juli-augustus), wanneer de verhuurders in feite elke prijs kunnen vragen.
De studie houdt (zo te zien) geen rekening met de eventuele levering van gwe en de prijsverschillen tussen kamers als gevolg daarvan.
@11 Akkoord, al vind ik je opmerking van een hogere speculatieve aard dan wat ik aandroeg.
In Diemen, waar een kantorencomplex wordt verbouwd tot studentenwoningen, worden geen prijzen genoemd. Ze zijn geloof ik te koop ipv te huur.
Een blamage is het, na veertig jaar is de huisvesting voor studenten nog niet opgelost. In Amsterdam stoppen ze studenten in containers met uitzicht op de Bijlmerbajes voor een fikse huurprijs. En Het Parool meldde een dag of wat geleden dat er grote interesse is voor een derde Universiteit in de stad, wat is dit voor beleid. Die wethouder van woningzaken mag zich wel eens laten horen en moet met oplossingen komen anders kan hij beter opstappen.
In Rotterdam zou @14 kopen nog wel een optie zijn. Daar heb je al huizen tegen de 50.000 euro aan. In Amsterdam is t onbetaalbaar. En die studenten @15 die klagen over geluidsoverlast van schreeuwende gevangenen. Wat kunnen die gevangenen er nou aan doen. Wie dat ook bedacht heeft.
@16: Al lang voor de bouw van die containerwoningen bij de Bijlmerbajes werd daar door familie en vrienden naar gevangenen geroepen. Maar er stonden geen rijen mensen hoor, en het ging geen uren door. De bouwers konden dat dus weten, maar de huurders hebben natuurlijk geen idee waar ze in terecht kwamen. Maar gelukkig sluit Teeven de gevangenis, en dan is het voorbij.
Neeneenee, niet hun familie maar die gevangenen zelf, die moeten stil zijn zodat de studenten zachtjes van een basisbeurs en een deheleweekov kunnen dromen, bro.
http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/3395051/2013/02/16/Studenten-klagen-over-overlast-bajesschreeuwers.dhtml
Iedereen in Amsterdam betaalt voor alles de volle mep.Zie niet waarom wat verwende studentjes zouden moeten worden uitgezonderd.
@18: Die kennissen en familie komen op het terrein van de containerwoningen naar de gevangenis schreeuwen. De gevangenen schreeuwen terug. Het gaat om een dialoog, geen monoloog. De gevangenen gaan niet zomaar wat schreeuwen. De studenten hebben alleen last van de gevangenen als die worden toegeroepen.
@17:
Mocht dat doorgaan:
Hoeveel studentenkamers zijn dat? ;-)
@9 en in welke stad was dat? Kan me echt niet voorstellen dat dat in Amsterdam was.
Overigens zijn er natuurlijk nog meer mitsen en maren: kamers van de studentenhuisvesting zijn veel goedkoper, maar heel spaarzaam. De kamers die je op internet tegenkomt, zijn doorgaans particulier verhuurd en niet van de studentenhuisvesting. En als je lid van een vereniging bent, kun je ook vaak goedkoper huren.
Ik betaalde in Leiden 350 euro incl (30m2), in Groningen 250 incl (14 m2) en in Amsterdam 550 incl (40 m2, studio).
Deze analyse kan geen goed beeld geven van de kamermarkt. Hoe kunnen Purmerend en Almere in de toptien staan en Utrecht niet? Wat in ieder geval ontbreekt zijn de tienduizenden officiële studentenwoningen zoals die in Amsterdam via Studentenweb worden aangeboden.
Dat in Amsterdam de particuliere kamers duur zijn, daar hoeven we overigens niet over te twijfelen
@Eva Het betreft kamers in Haarlem en Enschede. De goedkoopste kamers kon ik in Enschede krijgen. In Haarlem heb ik op 4 kamers van 250e gezeten, variërend van 11m2 tot 20m2 incl.
Mijn vriendin had voor het eerste jaar in Amsterdam (2007) een kamer geregeld voor 280e incl gwe en internet, maar dan betrof het wel een vrij ruim appartement die ze deelde met twee andere dames.
http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3458177/2013/06/13/Freek-Ossel-stopt-na-6-jaar-Mijn-manier-was-niet-altijd-interessant-voor-de-media.dhtml
Deze man heeft de juiste conclusie getrokken!