SG-café vrijdag 04-12-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 04-12-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Mario

The current political climate is the culmination of a years-long and well-funded effort to bring Islamophobia and xenophobia from the far-right fringe to the political mainstream,” report authors J. Dana Stuster and Samuel Davidoff-Gore write. “This rhetoric and legislation has a direct lineage stemming from a network of hate groups and conspiracy theorists.

http://thinkprogress.org/world/2015/12/03/3727988/fringe-mainstream-anti-muslim/

#2 Frank789

Kijk hier waarom de olie zo goedkoop is:

https://player.vimeo.com/video/147712696

#3 Sjap
#4 Joop

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Libertijn
‏@Libertijn_Adam Staken = economische chantage? Maandag in Politiek Cafe Libertijn van @VVDAmsterdam met @MauriceLimmen en @a_mulder http://ow.ly/Vtq0m

#5 Hans Verbeek

@2: een alternatieve verklaring voor de lage olieprijs kun je vinden op het weblog van Gail Tverberg, Our Finite World.
http://ourfiniteworld.com/2015/11/23/why-supply-and-demand-doesnt-work-for-oil/
Je bent zelf slim genoeg om te bedenken of de lage prijs veroorzaakt wordt door stijgend aanbod, of door afnemende vraag. of door allebei.

#6 Henk van S tot S

Gisteren naar het N.N.O. orkest geweest, met o.a. Stabat Mater van Pergolesi.
Hier een andere uitvoering:
https://www.youtube.com/watch?v=y1QSbc-yMzM
tekst:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stabat_Mater#Tekst

Na afloop bedacht ik me het volgende:

Had Maria die ellende van te voren geweten, had ze waarschijnlijk de boot naar Europa genomen, i.p.v. een ezelrit naar Betlehem.
–>
Geen paus, geen refo’s e.d.
;-)

#8 Joop

De republikeinen in de VS zitten in de sores. Wint Trump de voorrondes, zal hij zeker verliezen van Hillary, en raken ze de meerderheid in de twee kamers kwijt. ….

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2015/12/03/the-one-sentence-that-shows-how-worried-senate-republicans-are-about-donald-trump/

#9 Hans Verbeek

@7: Frank, je verwijst naar een artikel van 10 maanden oud.
De olieproduktie in de VS is inmiddels aan het dalen.
.http://www.eia.gov/petroleum/production/
Wist je dat niet?
Of wist je het wel, maar laat je die informatie bewust weg?
Het artikel van Gail Tverberg waar ik naar verwees (#5) is te moeilijk voor jou, lees het maar niet.

#10 Frank789

@9: Meneer Verbeek wat is er mis met een artikel van 10 maanden oud? Als u het leest ziet u dat er nog geen spat veranderd is.
En als u denkt dat ik uw artikel niet gelezen heb en dat dat te moeilijk is voor mij dan zit u er niet alleen faliekant naast maar bent u gewoon weer aan het trollen omdat u weer eens niet gelijk krijgt wegens gebrek aan argumenten en overtuigingskracht.
Simpel een artikeltje lezen betekent nog niet dat ik dat automatisch als de waarheid zal aannemen.

De olieproductie van één land met een eigen schaliegasproblematiek zal me aan mijn achterwerk oxideren meneer Verbeek, het gaat om het verbruik op wereldniveau of laat u die info weer eens bewust weg?

#11 Hans Verbeek

@10:

wat is er mis met een artikel van 10 maanden oud? Als u het leest ziet u dat er nog geen spat veranderd is.

In 10 maanden tijd is er heel veel veranderd, Frank. De olieproduktie in de VS begint te dalen en in februari was er nog sprake van stijging. De opslagplaatsen voor olie zijn nu vol; er kan geen druppel meer bij.
Op het plaatje hieronder zie je dat de “world consumption” al meer dan een jaar achterblijft bij de “world production”

Dit plaatje haat over de mondiale produktie en comsumptie, Frank.

De produktie is niet beperkend, er is al een jaar lang een overschot. Er is gewoon minder vraag naar aardolie.

Oliemaatschappijen zijn in de afgelopen 10 maanden gaan bezuinigen op exploratie en produktie vanwege gebrek aan inkomsten en omdat ze de olie niet eens meer kwijt kunnen in opslagplaatsen.
Shell en Statoil hebben projecten in de Poolzee geschrapt of uitgesteld. Dat betekent dat er de komende jaren minder olie uit de grond komt.
De simplistische video, die jij plaatste, zwijgt over een afname van produktie.

#12 Frank789

@11: Op het plaatje hierboven ziet u dat de “world consumption” al meer dan vijf jaar gelijkmatig stijgt met de “world production” en de verwachting is ook voor 2016 een stijging.
Dat kan een brugklasser zien, maar uw bril is blijkbaar van een speciaal soort dat alleen uw eigen wensbeelden vertoont.

Dat men tegen extreem lage prijzen olie opkoopt in de verwachting van een prijsstijging doet niets aan de overduidelijke stijging van de consumptie zelf af.
Dat lage prijzen consumptie kunnen stimuleren doet niets aan de stijging van de consumptie af.
Dat dit niet eeuwig door kan gaan, doet niets aan de huidige stijging van de consumptie af.

Als uw wensbeeld dat mensen en bedrijven uit zichzelf minder energie zijn gaan consumeren niet blijkt te kloppen, dan gooit u het maar op verminderd aanbod,of omgekeerd, of allebei, zoals in bovenstaande reactie. Een kind kan op zijn klompen aanvoelen dat met 3-5% groeiende economieën in Azië en Afrika er alleen maar een stijgende vraag naar olie kan zijn, daar kan voorlopig geen besparing, windmolen of lichtpaneel tegen op.

In de artikelen kunt u leren dat Rusland en de Arabische wereld nog steeds over flink wat goedkoop exploiteerbare bronnen beschikken en dat die kranen nu vol open staan. Waar ze eerst geknepen werden om de prijzen hoog te houden en toekomstige inkomsten te garanderen, staan ze nu vol open om marktaandeel te bevechten en de huidige staatsinkomsten op peil te houden.
Dat daar ooit een einde aan komt weet iedereen, maar één zwaluw is bij u altijd zomer en dat is voorlopig nog niet zo.

Nogmaals, de olieproductie van één land zal me aan mijn achterwerk oxideren meneer Verbeek, u bent, zoals we van u gewend zijn, weer eens aan het cherrypicken meneer Verbeek, net zoals u een koelere Noordzee cherrypickt binnen een tegengestelde mondiale ontwikkeling.

#13 Hans Verbeek

@12:

Als uw wensbeeld dat mensen en bedrijven uit zichzelf minder energie zijn gaan consumeren niet blijkt te kloppen,

het olieverbruik in Europa en Noord-Amerika is in het laatste decennium niet uit zichzelf gedaald, maar door de hoge olieprijs, en ondanks de stijgende wereldproduktie.
Dat kwam door:
– overstappen naar andere (duurzame) energiebronnen
– zuiniger transportmiddelen
– verplaatsen van industriële produktie naar lage lonen landen.

Het heft niets te maken met een wensbeeld, maar met feitelijke economische ontwikkelingen.
Je bent het toch wel met mij eens dat er duurzame energie wordt opgewekt, zuiniger auto’s rondrijden en dat de produktie is verplaatst naar opkomende economieën.

Nu de olieprijs laag is, stijgt het olieverbruik in Europa en Noord-Amerika nauwelijks. Dat komt omdat:
– er inmiddels energie uit andere (duurzame) bronnen komt
– onze transportmiddelen veel zuiniger zijn
– de industriële produktie nog altijd in lage lonen landen plaatsvindt.

De stijging van het olieverbruik in opkomende economieën is onvoldoende om de afnemende vraag in Europa en Noord-Amerika te compenseren. Er is een overproduktie van aardolie en dat verklaart de lage prijs.
Inefficiënte, dure olieproduktie (schalie-olie, teerzand-olie, noordpool-olie en diepzee-olie) zullen als eerste worden getroffen door besparingen van oliemaatschappijen.

#14 Frank789

@13: Dingen worden in NA en Europa wel zuiniger maar in de US zijn auto’s gemiddeld net zo zuinig als in 1923.
En olie is meer dan alleen autootje rijden hoor.
http://www.telegraaf.nl/autovisie/autovisie_nieuws/24395949/__Onderzoek__Amerikaanse_auto_s_sinds_1923_nauwelijks_zuiniger__.html

[ De stijging van het olieverbruik in opkomende economieën is onvoldoende om de afnemende vraag in Europa en Noord-Amerika te compenseren. ]
Ik zie graag de cijfers die uw bewering onderbouwen want ik zie het compleet tegenovergestelde:

Waar het olieverbruik in Noord Amerika en Europa tussen 2003 en 2013 met resp. 3% (pfff) en 12% is afgenomen, is dat in Eurazië, Midden Oosten en Afrika met resp. 21%, 50% en 33% toegenomen.
Als klap op de vuurpijl nam het verbruik in Azië met 34% toe, waarmee het nu anderhalf keer zoveel verbruikt dan Noord Amerika en een twee keer zoveel dan Europa.

Totaal steeg het wereld olieverbruik met 11 miljoen barrels naar 91 miljoen barrels per dag. Azië had een aandeel van 8 miljoen barrels in die stijging van 11.

Één procent minder verbruik in Europa wordt met gemak gecompenseerd door slechts een halve procent verbruiksstijging in Azië en daar steeg het verbruik gemiddeld 3 procent!

http://www.eia.gov/cfapps/ipdbproject/iedindex3.cfm?tid=5&pid=5&aid=2&cid=r7,&syid=2003&eyid=2013&unit=TBPD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*