Binnenkort komt er een nieuwe rampenfilm uit: The Day After Tomorrow.
De essentie van de film is dat door toedoen van de mens het klimaat drastisch verandert. Dat dit ook werkelijk gebeurt is niet uitgesloten, echter in Hollywood moet alles apocalyptisch.
In de film komt de Warme Golfstroom, die noordwest Europa 5 graden warmer houdt dan het gezien haar ligging zou moeten zijn, in enkele dagen tot stilstand. Multiple mega-tornado’s teisteren amerikaanse steden en landijs rukt sneller op dan een mens kan rennen. In werkelijkheid zou een verfilming van een klimaatsverandering echter meer lijken op een langdradige filmhuis produktie waarin nauwelijks wat schijnt te gebeuren. De natuur kent uiteraard abrupte catastrofale fenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, meteorietinslagen, tsunami’s en jökulhlaups (foto’s1 & 2). Maar zoals er in The Day After Tomorrow mee geknoeid wordt klopt niet.
De 125 miljoen dollar kostende film heeft in de VS nu al voor veel opschudding gezorgd. De Democraten willen de film gebruiken om te wijzen op Bush zijn desastreuze milieubeleid. Ondertussen hebben NASA wetenschappers van staatswege een tijdelijk verbod gekregen om in de media over de film te spreken. Wetenschappers vallen uiteen in twee kampen:
1. de rechtlijnige realisten die vinden dat je het publiek geen kromme feiten moet voorschotelen omdat ze daarna niks meer geloven.
2. de opportunisten die hopen op een verbetering van het collectief bewustijn aangaande klimaatsproblematiek en milieuvervuiling in het algemeen.
Als vrijetijds freelance wetenschapper hink ik nog op twee benen. Ik denk dat de meeste mensen wel intelligent genoeg zijn om Hollywood bedenksels te onderscheiden van de realiteit. Maar ik herinner mij ook de gevleugelde uitspraak van een grote logger: “feiten rules kletspraat sucks…”
The Day After Tomorrow komt op 28 mei wereldwijd uit.
Reacties (12)
ah.. leuke film! moet er snel heen. haha
In kringen van historici in de VS heerst een soortgelijke discussie over de historische correctheid van films, want voor veel amerikanen is film de enige bron van historische kennis. En dus rust er een verantwoordelijkheid op de filmmakers zeggen sommigen dan.
Anderen zien er uitsluitend entertainment in.
Examenvraag:
Wie won de slag om Troje?
Brad Pitt !!!
Ik denk dat de meeste mensen wel intelligent genoeg zijn om Hollywood bedenksels te onderscheiden van de realiteit.
Maar de meeste Amerikanen?
Om me maar bij Grobbo aan te sluiten: Voor veel Amerikanen zijn de Hollywood-film en Foxnews de enige bron van kennis.
En dat is veel enger dan het broeikas-effect.
“voor veel amerikanen is film de enige bron van historische kennis”, ja en voor de Nederlanders is het Asterix en Obelix en Suske en Wiske. Nederlanders weten gemiddeld echt niet meer van de geschiedenis dan Amerikanen. Denk ook nog eens aan die kwisvragen die een tijdje terug werden voorgelegd aan kamerleden.
Die film is natuurlijk goed. In werkelijkheid zal het nog veel erger worden. Zie toch de voortekenen: de vele insectenplagen, zwelklei die hele huizen ontwricht, de Jacobskruiskruid en ga zo maar door. Het einde der tijden is nakende.
Dat ik zeg ‘de kruid’ is natuurlijk mijn handreiking aan de allochtone medemensch.
De film zal wel weer flink tegenvallen. Ondanks spectaculaire beelden.
offtopic: bij mij is het nog steeds vrijdag ;-)
sluit me aan bij Bosboom, ik geloof niet dat de gemiddelde Amerikaan dommer is dan zijn Nederlandse lotgenoot. Misplaatste arrogantie van Europese kant, alsof wij het walhalla van intellect zijn. Kijk naar onze minister president. Niets om trots op te wezen.
“sluit me aan bij Bosboom”
Dat ik dat nog mag meemaken!
Heb je het dan niet door, Bosboom? We proberen je dood te knuffelen.
Een oude beproefde methode van links krakerstuig/communistengespuis.
en indianenneukers niet te vergeten
Day after tommorrow review by Postdam Institute for Climate Impact Research