Reisverslag Moskou – St. Petersburg 4/1

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Noot van de redactie: In samenwerking met onze correspondent in Ecuador presenteren we onze tijdelijke correspondent Rusland. De komende periode zult u hier van hem een reisverslag uit Rusland in vier delen kunnen lezen.

Aankomst
Het valt niet mee om Rusland binnen te komen. Controle hier, controle daar. Lange rijen die uitermate langzaam vooruitgaan omdat alles bekeken wordt. Bovendien is een van de nationale hobby’s stempels zetten. Toch kom je binnen (Rusland verlaten is nog moeilijker, maar dat komt later) en dan begint het culturele feest. Aangekomen, ga je met de bus. Maar het kost je wat om op je plek te komen. Het vliegveld ligt zo’n 20 km buiten Moskou. Allereest worden de buitenwijken getoond, zeer mistroostig (ook al schijnt de zon). Kilometers lang betonnen, hoge flats. Voornamelijk betonrot met daartussen ongeplaveide wegen. Alles een erfenis uit het communistische tijdperk waar gold: voor iedereen een woning voor weinig geld. Woningen die uit twee, hooguit drie kamertjes bestaan met een keuken voor 5 gezinnen. De wegen zijn overdruk, maar uiteindelijk, na anderhalf uur kom je dan toch aan bij het beloofde hotel. Precies de plek waar de enorm hoge blokken die ooit gebouwd waren voor de Olympische Spelen van 1980 staan. De kamers zijn goed en het eten is voortreffelijk. Een plus voor onze oude communististische vrienden.
De eerste kennismaking met Moskou centrum krijg je nog diezelfde avond voor de kiezen. Omdat het hotel aan de rand van het centrum ligt duurt het toch nog drie kwartier voordat je in het eigenlijke centrum zit (Kremlin en omgeving). Je krijgt een sight-seeing van dit stuk Moskou hetgeen meteen een overweldigende indruk achterlaat.

Moskou
Een dag later begint de echte stadstrip: de metro stations (360° foto’s) , het visitekaartje van Moskou. Prachtige stations met schilderingen, marmer, kristallen luchters, geen papiertje op de grond. De reden voor het perfecte onderhoud van de moskouse metro heeft een interessante communistische achtergrond: Als een reactie op de rijkdom van de vroegere paleizen werd de metro tot het nieuwe paleis voor het gewone volk gebombadeerd. Stalin heeft er een prestige project van gemaakt en wonder boven wonder heeft dat stand gehouden.

Het volgende bezienswaardige punt in Moskou is het “Nieuw Maagdenklooster” (Novodevitsji klooster) gesticht in 1524 en later uitgebreid onder Peter de Grote in de 17de eeuw. Het werd voornamelijk gebruikt om vrouwen van tsaren en hoge edelen die niet meer voldeden aan hun wensen, op te sluiten.Het is een prachtig komplex met veel bezienswaardigheden. Hiernaast ligt een beroemde begraafplaats met graven van bekende russen. Zo kun je bv. het graf van Chroetsjov en de vrouw van Gorbatsjov zien.

’s Middags was er een lunch in de Arbat, een autovrije flaneerstraat met winkeltjes en restaurants. Als het zonnig weer is, is het er druk. Na de lunch werd de Tretsjakov gallerij bezocht. Een museum met zalen vol met de mooiste iconen die er bestaan. Ook de kunst van veel Russische kunstenaars. Tretsjakov was een rijke Rus die met een privé verzameling begon en in 1892 zijn verzameling aanbood aan de stad Moskou.

’s Avonds een bezoek aan het warenhuis Gum. Dit ligt met de volle lengte langs het Rode Plein. Het is gigantisch groot, hoewel het gedeeltelijk afgesloten is in verband met de Tjetsjeense aanslagen. Dit warenhuis was vroeger voor de inkopen van de gewone man, dat wil zeggen, ze hadden toegang tot twee gallerijen. De derde was voor de communistische elite die met extra pasjes toegang had tot de luxe artikelen. Nu is het een verzameling van boutiekjes met alle grote wereld namen zodat geen enkele gewone Rus hier nog iets kan kopen. De nieuwe Russen kunnen er echter naar hartelust shoppen. Deze zogenaamde elite bestaat uiteraard voornamelijk uit maffia.

0

Reacties (17)

#1 coen

Prettig en herkenbaar leesvoer voor iemand die er ook ooit is geweest. Heb het linkje naar de M-stations geleend voor de goede herinneringen. Thanx!

  • Volgende discussie
#2 SalonSocialist

Beste Mensen,

Beste correspondent,

Uitermate intressante post. Zo komt de gewone man/vrouw nog een iets te weten over het huidige rusland (evenals een kleine inkijk in de geschiedenis).

Ik zelf ben eveneens rusland binnen gevlogen. De luchthaven hanteert daar immer een systeem van rus en niet-rus.
Er ontstonden direct twee rijen (1 voor de rus en 1 voor de niet-rus).
Verschil mot er wezen. Aangezien ik in het bezet was van een zakenvisa werd mij de nodige vragen voor gehouden als:
“U heeft een zakenvisum ?”
Een nietzeggende dialoog ontstond ,maar na 5 minuten mocht ik er toch door.

Over de metro het volgende: Volgens mij een van de onveiligste in de wereld. Men zit immers op het dubbele van zijn capiciteit en de electriciteitskabel zijn volledig doorgerot.Wel indrukwekkend om te zien. Wat mij voor al viel waren de afstanden tussen de metrostations.
Dat is niet te verglijken met CS en Nieuwe Markt.

Novodevitsji klooster is eigenlijk voor bekend geworden doordat Tsarin Sofia (halfzus van Peter de grote) als gevolg van een opstand tegen haar broer er in 1689 werd opgesloten. Zij genoot de steun van “de streltsen”, maar dit was niet genoeg om zich te ondoen van haar broer. Zij heeft meningmaal moeten aanzien hoe “de strelsten” aan het klooster werden opgehangen en vervolgens verbrand.

“Tretsjakov was een rijke Rus”

Beetje kort door de bocht,maar goed.
Hij was koopman en deed zijn eerste aankoop toen hij 24 was. Hij wilde graag een voor het publiek toegankelijk museum openen. Hij genoot snel bekend in de kunstenaars werd van moskou en na de opening in augustus 1892 werd het direct bezocht door de gehele tsarenfamilie. Later ontving hij nog de titel ere-burger van moskou.
Zijn broer volgde hem later op die in 1898 overleed.

Er bestaan twee Arbat’s. Een nieuwe en een oude. De nieuwe Arbat is vergeven van dure disco’s waar de nieuwe rus vermaak zoekt. De oude is de auto-vrije Arbat. De souvenirs zijn in dit straatje wel tweemaal zo duur als in de rest van moskou (helemaal als ze je
buitenlands horen spreken).
PS:(Nederlands Ambassade is te vinden na het einde van de oude-arbat dan plein over eerste straat links.)

Er zijn in moskou verschillende koophuizen. Gum is er één van. (tarkawal dom– handelshuis) is ook een bekende. Deze is te vinden pal naast van bolsoj-theater.

De nieuwe Russen bestaan inderdaad volop. De opkomst van deze nieuwe russen is vastgelegd in de naar mijn idee beste russische serie “Brigada”.

Veel plezier met de reis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

Ik vond de prijzen van GUM wel meevallen, ook de waar die ze er aanboden was relatief van C&A formaat, niet van die superdure designkleding, die je een of twee straten verderop vindt, en voornamelijk matruska poppen en mutsen. Daartegenover, heb je om de hoek, en aan de Tverskaya prospect stuk luxueuzere winkels. Heb u die ‘Albert Heijn’ daar nog gezien, die met plafondschildering en kristallen lamponetten?! Woooow! Daar ga je nog eens winkelen!!!! En naar een van de sushi-bars geweest?? Erg in!! Heb geprobeerd de mercedessen te tellen daar, maar niet bij te houden.

Enfin, de metro’s liggen inderdaad ver uit elkaar, maar onveilig? Mij overkomt natuurlijk weer nooit iets, dus kan er misschien niet over meespreken. Vond het echter erg vreedzaam, alleen die agenten die je misselijk aankijken en om je paspoort vragen, is irritant.

Maar ja, boemboem, ze moeten oppassen he. Wij willen Lenin zien! Wij willen Lenin zien! Wij willen Lenin zien! Wij willen Lenin zien! Wij willen Lenin zien! Wij willen Lenin zien!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

Ha, erg leuk … een correspondent uit Rusland! Het is zo’n intrigerend land vind ik en het lijkt mij super om daar rond te lopen (en hoop dan ook ik dat ooit een keer zal doen). Tegelijkertijd ook een unicum: ik heb het hele commentaar van SalonSocialist gelezen … leuk geschreven SaSo :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 SalonSocialist

Beste Mensen,

@ Litith,

Mocht je de kans krijgen om eens naar Moskou te gaan, laat deze niet aan u voorbij gaan. Op slechts 2,5 uur vliegen van Amsterdam treft u een typisch russisch stad.Erg indrukwekkend allemaal zo’n eerste keer. Helaas wordt het gewone reizen nogal dwars gezeten door allerlei visaregelingen. De tegenstelling tussen stad (bijvoorbeeld moskou en st. petersburg) en platteland
is echt enorm.

@ Caprio
Lenin is ook nog te aanschouwen op
oktojaberskja stantsija (metrostation)
tegenover dit station is nog een groot standbeeld (meter of 10/15 hoog) waar te nemen. Een must voor iedere socialist…haha.

@ Zoals je zelf al stelt is die indentificatieplicht, wel irritant, daar wordt echt puur op uiterlijk gecheckt, maarja ook 30% is illegaal die er woont. Bovendien is het er in Den Haag door. Vanaf 1 jan 2005 krijgen wij ook de identificatieplicht. O nee, dat heet de toonplicht!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sik

Aan de Arbat heeft Maksim Gorki een tijd lang gewoond en over deze straat heeft hij een mooie sfeerbeschrijving gegeven in ‘De kinderen van de Arbat’. Tevens is daar het huis van Poesjkin te vinden dat nu is ingericht als museum. Mooi stuk, Coppus!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 caprio

Lenin zal nooit naar beneden gaan in Rusland. Mijn indruk was dat hij meer dan Stalin or Berzin, ben effe zijn exacte naam kwijt, een bevrijder is van de Tsaristische dictatuur. Lenin zie je op elke hoek en plein, elke gevel en facade, over honderd jaar is Lenin net zoiets als Willem van Oranje.
Ik bedoelde dan ook: wij willen het mausoleum zien!!! Dat is de meest indrukwekkende toeristische attractie die ik ooit gezien heb.

jaja, mooi stuk uiteraard, mooi land. Als je de kans krijgt, knijp er even tussenuit naar Novgorod trouwens!!! In gammele bus vol Russen 100 km/u op ongescheiden tweebaans weg, een kick op zichzelf, met tegenliggend verkeer dat op paar milimeter afstand voorbij raast. Maar dan zit je ook wel in een tijdmachine, 30 jaar terug in de tijd, behalve het Kremlin, puntgaaf!!! Dan krijg je beetje indruk hoe arm Rusland is eigenlijk.

@kameraadSS: heb inderdaad zo’n beetje de hele bedevaart gedaan, ook in Sint Petersburg in het partijkantoor gestaan uiteraard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 caprio

@Sik: Pushkin in Moskou, Pushkin in Petersburg, wist je dat ie kwart neger was trouwens! Vind er trouwens geen zak aan aan Pushkin, maar ja, vertel dat die Russen maar eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sik

@Coppus: betekent die voorletter J dat u eindelijk in de voetsporen van uw erudiete vader gaat treden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 boludo

slimpie, mijn pa heeft het stuk geschreven, ik heb het alleen een beetje aangepast om aan de eisen van de moderne tijd te voldoen. Ik zit zo´n 10 000 km van Moskou vandaan weet je nog?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 caprio

Da’s een ‘nee’ dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 boludo

zo zou je het kunnen noemen ja

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Sik

Aangezien je tegenwoordig erg goed bent in het regelen van projecten en het naar je toe trekken van snoepreisjes, vond ik het niet vreemd je aan de andere kant van de wereld aan te treffen. Maar in dit geval dan, hulde aan Jan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 mark
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 caprio

wij willen meer van jan en vladimir iljits zien!! wij willen meer van jan en vladimir iljits zien!! wij willen meer van jan en vladimir iljits zien!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 caprio

iemand de transsiberie al gedaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 kaahaa

“It’s like John Lenin said…, Vladimir Iljits Lenin”

  • Vorige discussie