QdJ – Ik deed ’t niet omdat ik ’t nooit zou doen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“I put in more than 20,000 kilometers of training for the Tour. I won the Tour of California, Paris-Nice and the Tour de Georgia. I was tested eight times at the Tour (de France); four times before that stage and three times after, including three blood tests. Only one came back positive. Nobody in their right mind would take testosterone just once; it doesn’t work that way. (..) Based on the results I see a couple of possible explanations. Either the test doesn’t work at all, or something happened to the urine sample, I don’t know which … I’m not going to speculate.”

Tour”winnaar” Floyd Landis speculeert niet meer nadat het Whiskeyverhaal, de pijnstillersage en nog wat andere (door anderen/advocaten ingefluisterde) verklaringen voor zijn Tourwederopstanding naar het rijk der fabelen zijn verwezen. Althans hij weet nu zeker dat het ligt aan het corrupte bureaucratische bolwerk van de fietserij:

“It’s corruption. I don’t know if that’s a defense. We’re up against a big bureaucracy. I’ll stop defending myself when they stop prosecuting me in public. I don’t know exactly what the truth is. The problem here, though, from the beginning was the fact that the people doing the testing didn’t follow their own rules and their own protocols and made this public before I had a chance to figure out what was going on, and I was forced in the press to make comments before I could get educated on this. Had they followed their own protocols, this never would have happened in the first place.”

0

Reacties (25)

#1 Spuyt12

Je kan zeggen wat je wilt, maar hij heeft wel een punt. Het is hoogst discutabel dat de ingenomen testosteron een direct effect zou hebben, anders dan een placeboeffect.

  • Volgende discussie
#2 SciInv

Maar de testosteron schijnt wel van synthetische oorsprong te zijn, dus dat heeft hij tegen.
Het ergste vind ik nog dat Perreiro Sio nu gewonnen heeft. Dat is de soort Heerenveen van het wielrennen; een brave aanvaller met een chronische gebrek aan klasse.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ouwereus

Die hele tour de france is al tien jaar een publiek dopingsfestijn. Was het niet in 1997 dat het peleton staakte vanwege de heksenjacht van de Franse autoriteiten? Was het niet diezelfde tour dat Blijlevens in Zwitserland afstapte na vermeend dopinggebruik. Sindsdien is er alleen maar meer in de publiciteit gekomen.

De rijders van de Tour de France proberen het beste uit hun lijf te halen. Daarvoor worden voedingssupplementen en wellicht medicijnen voor gebruikt. Feitelijk impliceert dat, dat je snel de grens op zoekt. Overschrijding van die grens is doping, net onder de grens is je maximale prestatie.

De vraag is dan ook of die Landis wel te klagen heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Een chronisch gebrek aan opgepompte klasse is een kenmerk van een schone wielrenner. Maar wel de tweede plaats @Scilnv, die redenering bokt en springt nogal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mescaline

Een chronisch gebrek aan opgepompte klasse is een kenmerk van een schone wielrenner. Maar wel de tweede plaats @Scilnv, die redenering bokt en springt nogal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 BINGOEOER

gooit alleen wel comments dicht van zijn site, beetje jammer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 TheRule

The problem here, though, from the beginning was the fact that the people doing the testing didn’t follow their own rules and their own protocols

Wat een ras-mongool… hij had troep geslikt, dát was ’the problem’. Als je niks geslikt hebt maken regeltjes en protocollen niet uit.
Imho is de Tour de France alleen nog maar de enige toegestane reclame voor de ‘snelste’ drugs ter wereld. Overigens: je weet toch dat wielrennen de gevaarlijkste sport ter wereld is (de meeste doden, door hartstilstand)?

Dus èn een sport die niet zonder drugs kan, èn een sport met de meeste sport-doden: moet er nu niet iemand roepen dat dit verboden moet worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Grobbo

Niemand weet wat en hoe die gasten slikken, maar wat ze wel weten is dat ze goed zijn in maskeren. Testosteron is dan misschien geen snelwerkend middel, maar wellicht hebben ze een ander -wel snel werkend- middel toegediend wat de maskering van het structurele dopinggebruik teniet heeft gedaan.

Als het natuurlijk testosteron was geweest dan had hij al veel eerder betrapt moeten worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JK

Ben het met Grobbo eens, dat is ook mijn idee.

Het is toch een grote hypocriete bende dat rondje Frankrijk. Alsof het normaal is om een maand lang vrijwel elke dag zo te knallen. Misschien wordt het tijd dat hier eens stevig naar wordt gekeken.

Tom Boonen verklaarde overigens al na tien dagen dat hij het niet haalbaar is zonder dope. Dan heb je het toch over een echte prof die afgelopen jaar toch erg bepalend is geweest. Hij stapte uiteindelijk ook af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 troebel

@ouwe reus 3
De tour pas 10 jaar dopingfestijn?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Simpson

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@8: Of misschien heeft die zuippartij de maskering wel opgeheven. Zou in ieder geval wel ironisch zijn geweest.

@ouwereus: 10 jaar pas denk je? Merckx is ooit de Giro uitgeknikkerd voor doping en Simpson viel echt niet alleen dood van zijn fiets omdat het warm weer was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bram VL

Er zit een hoop doping in het cricuit.

Pro-Landis zijn de feiten
– Testosteron werkt niet op korte termijn
– Het is geen manier van doen om een onzekere uitslag al in de pers te gooien op de manier dat het gebeurd is

Contra-Landis
– Het is synthetisch testosteron
– De manier waarop het in de pers is gegooid zou idd niets uitmaken als er niets in de pers te gooien was geweest.

Hoe is meneer aan dat boeltje gekomen.
Bloeddoping.
Tijdens de voorbereiding testosteron geslikt en bloed afgetapt om tijdens de tour te gebruiken.
Pech dat de testosteron was blijven zitten.

Wat de doping int wielrennen betreft, er rijden er idd meer dan genoeg rond die gebruiken.
Kijk idd naar Boonen die probeert te pieken van januari tot einde juli en dit niet kan. Terwijl hij toch Giro laat links liggen.
Terwijl andere renners gewoon alles meerijden en precies nooit verzwakken.

Soit.
Ik denk dat alle sporten wel wat problemen hebben maar ik denk dat het grootste probleem zit in het ongelijk behandelen per sport en land (vooral het tweede).

Als je ziet dat in Amerika bepaalde vormen van doping toegelaten zijn, die internationaal verboden zijn. Welke vragen moet je je dan stellen bij Armstrong, Landis, Leipheimer, ….
Of in andere sport, de wereldrecords onlangs gezwommen op de Amerikaanse kampioenschappen.

En dan nog een puntje. Het is toch niet logisch dat een man met een kapotte heup,die dagelijks hiervoor medicatie moet innemen mee mag rijden. Wat kan je allemaal niet maskeren met die medicatie. Die gedachte heb ik mij bij Armstrong ook meermaals gemaakt trouwens.

Cleane sport is moeilijk maar haalbaar. Je moet alleen iedereen meekrijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bram VL

@bismarck

met dat verschil dat Merckx geflikt is door de Italianen omdat hij te sterk was

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

Troebel is me voor…

Hoe dan ook lijkt me Landis of wel heel schijnheilig, of hij is bewust onwetend gelaten over wat zijn verzorgers in zijn sportdrankjes doen. Al in de jaren zestig beweerde menig wielrenner dat de tour uitrijden niet mogelijk was op een boterham met kaas.

Heel waarschijnlijk is dopinggebruik overigens al zo oud als de tour. Het is alleen dat pas vanaf de jaren zestig (primitief) gecontroleerd werd. Daarvoor kon je dus alle mogelijke rotzooi slikken. Daarna was het een wedloop tussen wat er gevonden kon worden en wat je kon verstoppen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Bismarck

@12: Over Boonen… En vorig jaar dan? Toen reed hij het hele jaar (ronde van Qatar tot en met het WK) en won ongeveer overal waar hij kwam. Hij reed meer koersen en was het hele jaar door sterker dan alle anderen. Zonder doping? Ik denk eerder dat er dit jaar wat mis is gegaan met de doping-experimenten, waardoor resultaten wat tegenvielen (na het begin dan).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

Of beter: In de tour dan, daarvoor heeft Boonen weer meer gewonnen dan vorig jaar zelfs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bram VL

Het is ook zo dat pas na Simpson sportorganisaties zijn gaan nadenken over wat mensen allemaal konden gebruiken.
The Beatles speelden in Hamburg op een mix van beer en een soort drugs waar de naam me elke keer weer van ontsnapt. Maar dat was doodnormaal. Je ging naar de apotheker en ze verkochten het alsof het vitaminen waren.
Opzich is alcohol zelfs al een sportdrug want het onderdrukt in juiste hoeveelheden vermoeidheid en pijn.
En wie zich minder moe voelt of de pijn niet voelt kan langer doorgaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bram VL

@Bismarck

Vorig jaar gaf Boonen ook op in de tour, zelfs vroeger dan dit jaar.
En de koersen die hij rijdt zijn niet allemaal supergrotekoersen.

Verder is het ook zo dat in de voorjaarsklassiekers het over het algemeen zo is dat als Boonen zicht rechtzet en vertrekt 90% van het peleton schrik heeft om mee te gaan, net als bij Merckx vroeger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Bram VL

Edoch na de verdediging van mijn helden ga ik toch moeten toegeven.

Waarschijnlijk pakt iedereen.
Dit omdat de grens van hematocriet op 50% ligt.
Dus iedereen pakt tot net onder die 50% en dan blijf je zuiver zogezegd.
Dit maakt natuurlijk dat je renners als een Boonen (die volgens mij door de natuur reeds gezegend is) minder makkelijk boven alles uitsteken.
Want en renner die van naturen een hematocriet van 40 % heeft heeft ten opzichte van een renner met van nature 30% geen voordeel meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Bismarck

@18: Hij gaf toen op na een val, maar wel pas nadat hij een paar etappes had gewonnen. Overigens dapper om de ronde van Belgie (eindklassement!), E3-prijs, Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, de Tour en het WK kleinere koersen te noemen. Boonen rijdt echt alle koersen, uitgezonderd de giro, de vuelta en de uitgesproken klimkoersen.

Vergelijk dat even met mensen als Landis en dan kun je moeilijk spreken van een luilak. Gezien zijn relatief jonge leetijd (zijn fysieke top als wielrenner moet nog komen) is dat toch juist hoogst opvallend, zelfs voor mensen die het “voorjaar” onderschatten (onder belgen toch wel bekend als het zwaarste seizoen).

Overigens zijn alcohol en Cafeine tot bepaalde concentraties toegestane doping.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 motordem

@Bram VL: 19

Waarschijnlijk pakt iedereen.
Dit omdat de grens van hematocriet op 50% ligt

Dat is al een paar jaar niet meer zo. Tegenwoordig kunnen ze EPO opsporen, vandaar dat iedereen nu weer gezellig met z’n eigen bloeddoping bezig is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Bram VL

@Bismarck
Boonen piekt naar 2 periodes
het voorjaar en binnen dat voorjaar met name naar de Ronde en Roubaix.

En het herfstseizoen met dan vooral het WK.

Dat je in die voorbereiding een hoop koersen meerijdt is normaal.
Dat je die wint is sterk maar overroep het deelnemersveld van de ronde van België, E3-prijs of Parijs-Nice niet. In die periode zitten alle renners verspreid over veel koersen.
Milaan San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix daar komt die hoop dan samen en gaan ze het is echt gaan uitmaken wie het sterkst is.
Zo ook met de tour, je gaat de ronde van Georgia die Landis gewonnen heeft toch ook niet op eenzelfde niveau zetten als Roubaix of de Ronde.
Maar hij heeft em ook gereden en gewonnen.
Net zoals Ullrich naar Zwitserland trok om daar de ronde te proberen winnen.

Het is trouwens al meermaals gezegd en geschreven dat als Boonen de groene trui wil winnen hij de Ronde en Roubaix links moet laten liggen voor een seizoen, net als McEwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 TheRule

Volgens mij moet je doping gewoon vrijgeven, dan is het hele probleem zó van de wereld: dan ziet iedereen meteen dat het nep is, komt er geen sponsorgeld meer binnen en dan is het zo afgelopen met de spuiters en snuivers.
Topsport is heel goed mogelijk zonder troep, je moet alleen accepteren dat er limieten zijn aan wat een mens van nature kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Yevgeny Podorkin

Je hoort renners nóóit zeggen dat ze EPO of ander spul nemen. Nee,.. áltijd: Ik neem geen dóping. Tis pas doping als je gepákt wordt,..is éven genuanceerder! Overtuigd en de onschuld zelve. Het was eigenlijk een bergje van niks waar Landis totaal uitgeput 10 minuten verloor (1e cat.). Je zou zeggen,.. als je dán al rondrijdt met teveel testosteron? Bovendien getest de dag daarvoor. Moet dus na debacle toegediend zijn. Ik ga niet voor de versie van inspanningsfysioloog Harm Kuipers. De totale uitputting, 16 uur voor de bewuste etappe kunnen voldoende geweest zijn voor een extra verhoging testosteronspiegel. Ze hebben m.i. uit frustratie gegokt en verloren bij Phonak,. hobby van een gehoorapparatenboer,…een ploeg waar de dopingzondaars werkelijk als rotte appels door de mand vallen. Ook niet raar dus (Phonak) dat juist Landis e.e.a. is overkomen, in het peloton sowieso al een vreemde eend, maar dat heeft deze tour diverse malen bewezen. Misschien hoopten ze op clementie gezien roering vóór de tour? T- mobile of Rabo had het risico in ieder geval nóóit genomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Bismarck

@22: Als je toch twee jaar op rij tijdens je dal twee touretappes wint, dan kan dat haast niet zonder doping…

  • Vorige discussie