Met communicatie de wereld verbeteren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Mijn naam is Ernst-Jan Pfauth en ik ben student communicatiewetenschap. Geeft het eerste gegeven om niet misverstane redenen af en toe aanleiding tot wat flauwe grappen, het tweede gedeelte spant de kroon. “Communicatiewetenschap? Ga eens communiceren dan!” En geloof me, er bestaan nog meer van dit soort uitingen van een, in mijn ogen, slecht gevoel voor humor. Ergens begrijp ik het ook wel. Iedereen weet wat communiceren is, maar de communicatiewetenschap bedrijven klinkt als een vrij abstracte activiteit.

Sinds oktober 2006 trek ik ten strijde tegen het slechte imago van, zoals wij studenten het liefkozend noemen, CW. Op mijn communicatieblog The Spotlight Effect probeer ik Nederland te laten zien hoe communicatiewetenschap in de praktijk uitpakt. Mijn kruistocht breid ik nu uit naar het terrein van GeenCommentaar. Vanuit een communicatiefocus schrijf ik over actuele maatschappelijke vraagstukken. En ik moet u waarschuwen, ik ben een optimist. Van mijn hand geen zure stukjes, de wereld valt te verbeteren. Momenteel doe ik dat bij Inter Press Service, een non-profit persbureau gevestigd in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. De eerste maanden bestook ik deze blog dus vanaf de andere kant van de oceaan, New York. Ik hoop van harte dat het u bevalt!

0

Reacties (8)

#1 Joost

Ook welkom! Maar wat studienaam betreft doe je toch onder voor hetgeen een aantal schrijvers hier heeft gedaan: kunstmatige intelligentie. Je moest eens weten hoeveel leuke, intelligentie grappen daarover gemaakt worden! :-/

  • Volgende discussie
#2 Jay

@Spuyt, drat, je bent me weer net voor.

Dan zal ik er maar een mop aan wagen:

V: hoe noem je een blondje die haar haar verft?

A: Kunstmatig intelligent.

*badoem chink!*

Maar even serieus Ernst-Jan, ik ben benieuwd. Ik ben getrouwd met een communicatiewetenschapster maar snap nog altijd niet precies wat de studie of de wetenschap inhoudt, dus ik ben heel benieuwd naar je postings…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Troebel

Welkom.
Een goed ding is dat Ernst-Jan zich onder z’n eigen naam voorstelt. Eigenlijk vind ik dat alle ‘redacteuren’ onder eigen naam moeten publiceren, maar ik weet niet of ik het wel aandurf, één expliciet postje en een mafkees zoekt je op in het telefoonboek en valt je lastig…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Welkom Ernst-Jan.

Ook ik overweeg regelmatig of ik niet onder eigen naam zal gaan posten. Maar elke keer dat ik mijn mening iets steviger neerzet om discussie uit te lokken denk ik: hmmmm…

Voor iemand die echt wil is er bovendien best achter te komen wie ik ben. Een moeilijke discussie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan Jaap

Het wordt nog druk hier. Straks gaan we nog regelmatig posten….

Welkom, Ernst-Jan!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arnoud

Welkom Ernst-Jan!

Tja, pseudoniem of niet, mijn naam is gewoon via de links te achterhalen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Isaac

Het rockridgenation blog is misschien ook interessant als je focus ligt op communicatie (daar ligt de focus op communicatie in de politiek).

En ook voor de AI liefhebbers hier een oude BBC Horizon docu: Richard Dawkins – Nice guys finish first. Met name het stuk over de vorm van communicatie tijdens de Eerste Wereld Oorlog:

In one of these, Axelrod examined spontaneous instances of cooperation during trench warfare in World War I. Troops of one side would shell the other side with mortars, but would often do so on a rigid schedule, and aim for a specific point in the other side’s trenches, allowing the other side to minimize casualties. The other side would reciprocate in kind. The generals on both sides were satisfied that shelling was occurring and therefore the war was progressing satisfactorily, while the men in the trenches found a way to cooperatively protect themselves. (via Wikipedia)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ernst-Jan Pfauth

Dank voor het warme welkom! Ik post inderdaad onder mijn eigen naam. Geen bewuste keuze, maar er eigenlijk gewoon zo ingerold. En je naam achterhalen mensen met kwade bedoelingen toch wel.

  • Vorige discussie