De Koers van de Wereld (2)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van de koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.

RegionaliseringWorldbank – In het jaarlijkse Global Economics Prospect report for 2006 ziet de Wereldbank de economische groei stagneren. In ontwikkelingslanden daalt de groei het sterkst van 6.8 naar 5.7 % per jaar. De economische groei in de rijke landen is vlak: de VS zwakken af, Japan is constant en de EU sterkt weer wat aan. De hoge olieprijs speelt volgens de auteurs van het rapport een belangrijke rol bij het stagneren van de groei. Vooral arme olie-importerende landen komen snel in de financiële problemen. The report warns that a future supply shock could drive oil prices even higher, potentially reducing global output by 1.5 percent for several years (Worldbank). Minder groei betekent ook minder mondialisering en financiële crises leiden soms tot vijandigheden maar soms ook tot nieuwe vormen van regionale solidariteit. Vandaar een algemenere koers naar “Regionalisering”.

Mondiale MarktOECD – In een rapport over de Chinese landbouwsector stelt de OECD dat het verder verlagen van de toch al relatief lage overheidsteun aan de boeren (slechts 6% in vergelijking met 58% in Japan!) deze sector nog efficiënter zal maken. Migratie naar de stad is goed want minder boeren op het platteland maakt de achterblijvers produktiever. En verder: Integrate small-scale farmers into domestic and international markets. Create more efficient farms. Enhance the environmental sustainability of agriculture.(OECD.org) Het zijn slechts adviezen maar het is een heftige inzet op de “Mondiale Markt”.

MondialiseringBrussel – De Europese Unie pusht de liberalisering energiemarkt nog wat verder. The report on the functioning of the Internal Market in electricity and gas confirms that cross-border competition is not yet sufficiently developed to provide customers with a real alternative from the nationally-established suppliers. Key indicators in this respect are the absence of price convergence across the EU and the low level of cross-border trade. (Europa Rapid). Tegelijkertijd heeft het European Economic and Social Committee (EESC) gepleit voor meer aandacht voor ontwikkelingslanden en participatie van NGO’s in de Doha-onderhandelingen voorafgaand aan de WTO-top in HongKong. Concluding the seminar, EESC Vice President Roger Briesch expressed the Committee’s commitment to organize such meetings with civil society participation before each WTO Ministerial Conference. (EU Rapid) De EU blijft een motor achter mondialisering maar betrekt ook maatschappelijke organisaties in dit proces. Twee kleuren: Blauw-Geel

Mondiale Markt Washington / Londen – Presidenten Bush en Blair roepen de WTO-onderhandelaars op om de Doha-onderhandelingen te laten slagen. I called for the reduction and then elimination of trade-distorting agricultural subsidies and tariffs (Whitehouse.gov) Koers is duidelijk: “Mondiale Markt”, maar of het ook gaat lukken?.

Veilige Regio NATO – In een gezamelijke actie hebben NAVO-troepen en het Pakistaanse leger een luchtbrug opgezet en honderden slachtoffers van de aardbeving met helikopters geëvacueerd uit afgelegen gebieden in het reeds besneeuwde gebergte. We have our helicopters flying as often as possible…(NatoNews). Handen uit de mouwen, voor “Mondiale Solidariteit” !

Veilige Regio UN – Kofi Annan heeft in Tunesië de “internet-wereldtop” (WSIS) toegesproken en gesteld dat de digitale kloof tussen arm en rijk moet worden overbrugd. Ondanks dat hij ontkende dat de VN controle over het internet zoekt zal de VN zich toch inspannen voor meer internationale inspraak. “The United States, which has exercised its oversight responsibilities fairly and honourably, itself recognizes that other governments have legitimate public policy and sovereignty concerns, and that efforts to make the governance arrangements more international should continue.” (UN News Centre). Vooralsnog blijft het beheer van het internet nog bij het Amerikaanse ICANN maar enige mondiale inspraak lijkt wel afgedwongen; op weg naar “Mondiale Solidariteit”.

Veilige Regio UNEP – Het United Nations Environment Programme (UNEP) heeft bekend gemaakt dat het in december gaat beginnen met de schoonmaak van een sterk vervuilde locatie in Irak. Op het terrein van de verwoeste metaalfabriek Al Quadissiya nabij Bagdad zal sterk vervuild afval worden opgeruimd. In totaal zijn 50 sterk vervuilde hotspots in Irak aangewezen om op korte termijn te worden schoongemaakt. Toxic Sites in Iraq to be Made Safe (unep.org) Niet lullen, maar poetsen, voor “Mondiale Solidariteit” !

Solidariteit Conclusie – Een lastige keuze deze week, het Wereldbank rapport ziet de economische groei stagneren en de mondialiseringsinitiatieven zijn nog niet verzilverd. Regionalisering door stagnatie van mondialisering en een naderende oliecrisis is een voor de handliggende keuze, maar de concrete daden van UNEP en NATO geven het een solidair tintje. De Koers van de Wereld is deze week richting “Solidariteit”.

Reacties (20)

#1 Pelayo

Olieprijzen en derdewereldlanden. Dat is een interessant onderwerp:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/3747600.stm

Information Minister Ali Abdu Ahmed said diesel would remain available, but petrol had to be conserved for essential use.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/4316834.stm

Lack of fuel has also halted public transport and led to the suspension of food supplies in some areas.

Fuel shortages began after technical problems forced the closure last month of Zambia’s main oil refinery.

Opvallend is wel dat er constant meer aan de hand is dan alleen verhoogde olieprijzen. Wat mij het volgende doet bedenken: Landen dienen al hun kwesties snel op orde te brengen voor er problemen met olietoevoer gaat onstaan om hun slagkracht niet te laten ondergraven.

  • Volgende discussie
#2 Steeph

Ergens heb ik het gevoel dat hierdoor met name de derde wereld landen sneller op andere energiebronnen zullen overgaan (bv zon).
Net als sommige landen nu voor een deel de stap van vaste telefonielijnen overslaan en gelijk naar mobiel gaan.
Kan voordelig voor ze zijn. Mn Afrika zou bijvoorbeeld energie exporteur kunnen worden (vanwege alle zon).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

De energie uit biomassa potentie is voor Afrika ongekend groot. Dat zou een mooi scenario zijn als ze hierdoor gelijk hun economieën verduurzamen en vervuilende tussenstappen overslaan. Maar vooralsnog lijkt mij het dichtknijpen van de oliekraan alleen maar voor meer ellende zorgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

@Carlos

De oliekranen worden elk jaar nog steeds verder open gezet, hoor. Tot nu toe althans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Steeph

@Pelayo: Maar kunnen de kranen net zo snel open gedraaid worden als de vraag toeneemt. Dat is de crux van het probleem.
Als dat niet lukt, stijgen de prijzen snel en ontstaat onrust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Mijn punt in bovenstaande is toch China. Wat daar aan de hand is is MEGA.

Migratie naar de stad is goed want minder boeren op het platteland maakt de achterblijvers produktiever

Dit statement is onjuist. De industriele revolutie, die in China op dit moment herhaald wordt, heeft een andere interne werking. Door de mechanisatie – hogere efficientie – van de landbouw ontstaat er een overschot aan arbeidskrachten die ook moeten leven en daarvoor naar de steden trekken waar de fabrieken zitten te springen om arbeidskrachten om producten te maken. De landbouw kan dus voldoende voedsel produceren om als die ex-boeren – nu arbeiders – in hun flatjes in de banlieus van de grote chinese steden te voeden en uit te buiten voor de grote winsten. De boerderijen in China zullen zeer snel zeer groot worden totdat er nog slechts een procent of 5 van de bevolking (of minder) boer is en de rest mee kan draaien in de economie van productie en consumptie. Als die stroom van productiemedewerkers naar de stad opdroogt ontstaat er een productieschok want dan zijn er andere investeringen nodig om groei vast te houden. Hoe lang dat duurt? Er is nu een generatie aan het bouwen. Binnen een volgende generatie gaat het wringen. Het gaat veel te snel.

Het is de aanloop naar een revolutie.
Middelvingertje omhoog dus.

Mmm… Niet zo optimistisch geloof ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

*even voor de duidelijkheid: dat statement over die migrerende boeren komt van de OECD en niet van mij (of een andere Vliegende Hollander) dat was toch wel duidelijk niet waar? *

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 HansR

@Carlos
Ik kan je geruststellen: dat was duidelijk :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pelayo

De druk op Afrika lijkt te groeien. Dit Washington Post artikel (Registeer of Bugmenot gebruiken) somt het even op: Kenia lijkt steeds geweldadiger te worden en ethnische spanningen te krijgen. Oeganda glijdt af, Ethiopie heeft ernstige rellen met doden gehad, verder lijkt de oorlog tussen Ethiopie en Eritrea elk moment weer op te kunnen laaien. Darfur moge bekend zijn. Oost Congo ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HansR

@Pelayo
De vraag is of het uitsluitend etnische spanningen zijn. De conflicten lopen vaak (meestal?) langs de lijnen van de godsdienst. Hoewel ik Pronk eens heb horen beweren dat dat niet gerelateerd was denk ik daar anders over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mescaline

Hoewel = Omdat

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 mescaline

Die Egyptenaren zagen het helemaal niet zo slecht. Grote pyramides bouwen om het volk wat nuttigs te laten doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 HansR

:D zo is dat.
Ledigheid is des duivels oorkussen nietwaar

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Pelayo

@HansR

Jared Diamond verdedigt aardig goed de zaak dat de genocide in Rwanda *mede* kwam doordat er Rwanda ecologische spanningen waren. Ook in de Washington Post was gisteren een artikel over een archeologische aanwijzingen voor genocide tijdens de ondergang van de Maya’s.

Ondergang wordt volgens deze theorie door een combinatie van factoren veroorzaakt. Vandaar dat we er in het licht van de komende grondstoffen crises goed aan doen een en ander op orde te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 HansR

@Pelayo
Ja, die context had ik ook al bedacht. Vooral de rol van landbouw in opkomsten ondergang van beschavingen is interessant. Misschien aardig om beide te combineren en te kijken wat de rol van religie is ingeval er schaarste van belangrijke goederen optreedt (kan ecologisch zijn maar ook iets anders). Heb ik verder voldoende ideeen over maar onvoldoende kennis van.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Pelayo

@HansR

Ik kan even niets meer dan dit vinden in de gauwigheid, maar met wat googlehandigheid vind je vast meer als je het boeit:

Rwanda caught in the Malthusian trap

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Pelayo

@HansR

Religie dwingt gedrag af. Spijswetten, adat, al dat soort dingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 HansR

@Pelayo
Bedankt. Ik onthoud het onderwerp en kijk of ik daar nog eens iets aan kan studeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 mescaline

@Pelayo 14, het artikel (voor mij zonder nieuws) heeft het niet over genocide. Ja, de Maya leiders werden er toen vermoord, zeer waarschijnlijk door de eigen bevolking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Pelayo

@mescaline

Ja je hebt gelijk. Ik pas het in in wat er meer over heb gelezen: Collapse van J. Diamond.

Goed boek.

  • Vorige discussie