Campbell Island 52°33′ S 169°09′ E

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vorige week werd het Nieuw-Zeelandse Campbell Island officieel rat-vrij verklaard. Een intensieve uitroeiingscampagne werd afgesloten.

Ontdekking
Campbell Island (NZ) ligt bijna 700 km ten zuiden van het Zuidelijke Eiland van Nieuw Zeeland, halverwege Antarctica. Ondanks een vergelijkbare breedtegraad met Nederland (52°) is het er het hele jaar door guur, nat en winderig. Het vulkanische eiland heeft een oppervlakte van 114 km2 en kent geen permanente bewoning. Op het eiland staan geen bomen maar wel allerlei unieke grassen waartussen zee- en landvogels broeden. De overvloedige regenval en lage temperaturen resulteren in uitbundige veengroei. In 1810 werd het eiland door kapitein Hasselburg ontdekt. Toen hij zeven jaar later op Campbell Island terugkwam kapseisde in de baai de roeiboot met zijn vrouw, zij overleefde het niet en werd begraven op het eiland.

Shetlandse boeren
Nadat de lokale zeehondenpopulatie al snel was gedecimeerd tot commercieel oninteressante aantallen probeerden men een paar keer veeteelt uit op het eiland. De eerste keer liet men wat schapen en koeien vrij om schipbreukelingen een overlevingskans te bieden. Maar deze dieren waren na een paar jaar allemaal dood. De tweede poging werd groter aangepakt: aan het eind van de negentiende eeuw beheerden Shetlandse boeren ongeveer 4000 schapen en wat koeien. Ondanks dat de schapen het nu wel uithielden, bleek het ook nu weer commercieel oninteressant en in 1937 verlieten de boeren het eiland. De schapen bleven achter en overleefden.

Observatiepost en verveling.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was er tussen ’41-’45 een militaire observatiepost. Alsof de japanners via Antarctica de VS zouden aanvallen? De observatiepost werd later in de jaren vijftig omgebouwd tot weerstation. George Poppleton zat hiervoor drie jaar op het eiland en schreef er een boek over. In het boek staan de bizarre gerechten en grove practical jokes die de verveelde onderzoekers op elkaar uitprobeerden.
-klik voor groter kaartje-

Schapen, katten en ratten
Ook de onderzoekers vertrokken van het eiland. De ‘vreemdelingen’ die het er wel uithielden: merinoschapen, verwilderde katten en de Rattus norvegicus:
de noorse rat.
De schapen aten de unieke flora op, maar vooral de ratten waren desastreus voor de vogelstand. Enkele vogelsoorten werden (bijna) uitgeroeid doordat de ratten zich te goed deden aan de eieren.

Het uitroeiingsplan
In 1998 werden alle Nieuw Zeelandse Subantarctic Islands tot World Heritage Area gemaakt. Dit maakte de weg vrij voor een groots ratten-uitroeiingsplan, het grootste plan in z’n soort. Eerder waren de schapen en de katten al aangepakt. Voor de naar schatting 200.000 ratten werden vier helikopters, een bevoorradingsschip en enkele vliegtuigjes ingezet om voor 2.6 miljoen dollar 120 ton gif te verspreiden. Pete McClelland een succesvol rattenvanger werd aangesteld als projectleider van het Rat Eradication Programme. Zijn plan was om gedurende de winter, wanneer het voedsel het schaarst is, het eiland vanuit de lucht te bestrooien met vergiftigde graankorrels. Nu het eiland rat-vrij is zal de vogelpopulatie zich naar verwachting vanzelf herstellen, of anders zal de mens ook hier een handje bij helpen.

Bronnen:
Sub-Antarctic Campbell Is declared rat-free (National News)
Campbell Island rat eradication Background (70south.com)
Information and history of the island (1999 DXpedition)

0

Reacties (12)

#1 Albert

Hoi Carlos.
Ontzettend leuk die verhalen over afgelegen eilanden.
Disappointment island ( overigens zijn daar enkele van ) geven ook van die leuke story,s.
Wie weet heb je nog enkele want interressant vind ik ze.
Als radiozendamateur is Cambelle island een zeldzaam eiland om mee te praten.
Helaas is mij dat niet gelukt.
Kan je me de reden geven hoe men aan de naam van disappointment island komt.
Jij met je geografische weetjes kan me vast nog wel eens zo.n story vertellen.
Zeker over wat zich op afgelegen eilanden heeft afgespeeld.
Ben zeer geinterresseerd

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Hoi Albert,

Leuk dat je die eilandenpostjes waardeert. Opzich heb ik geen eilanden-register in mij hoofd zitten :) Campbell Island kende ik eigenlijk nog niet voordat ik afgelopen week dat bericht las over dat rattenplan. Dan vind ik het inderdaad wel interessant om daar eens uitgebreid naar te gaan Google-en. Zo komen de meeste postjes tot stand.

Het lijkt me spannend om radiocontact met zo’n eiland aan de andere kant van de wereld te maken. Ik heb geen idee hoe je dat doet, maar dat het niet lukte komt misschien omdat er op dit moment niemand zit. Er is dus een weerstation op Campbell island maar dat is niet permanent bemand. Dat rattenproject is inmiddels klaar, de medewerkers zullen wel weer snel naar de bewoonde wereld zijn gegaan.

Disappointment Island, er bestaan er inderdaad meer van (geloof ik), is een goed plan voor een volgend eiland-postje. Op dit moment ken ik nog niet het verhaal achter de naam. Maar het zal wel erg voor de hand liggen dat zeelieden die hoopten proviand te kunnnen inslaan op een onbekend eiland teleurgesteld waren als er alleen zandvlooien en augurken waren te vinden.

Disappointment Island staat dus op de lijst van “nog te loggen eilanden”, maar ik ga nu eerst tennis kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 nimo

Het eerste wat ik mij afvroeg: is Boudewijn Büch hier ooit geweest?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Nee, er stond geen bibliotheek.

Maar dat merkwaardige boek van die onderzoeker die in de jaren ’50 in dat weerstation zat zal vast wel in zijn verzameling hebben gestaan. Wie het boek wil hebben moet een briefje van 20 dollar naar Jenn Falconer, 17 Volga Street, Melrose, WELLINGTON, New Zealand sturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 toinerz

NZ is dope. Nog 20 dagen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JQN

Ik ben toch niet de enige die aan Boudewijn Büch moet denken…

En dat is iets goeds Carlos :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 dr Banner

Het favoriete voer van de onderzoekers op het weerstation:
http://www.thecry.com/art/painting/warhocam.jpg

En een andere schilder (dan Andy W.) die zich op eilanden liet inspireren:
http://www.i-a-s.de/IAS/Bilder/GAUGUIN/THUMB/SPIRIT.JPG

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lilith

@toinerz: NZ is tha bomb!! :) Waar ga je naar toe in NZ (en voor hoe lang)? Ikzelf zou eerst naar Auckland gaan, aangezien ik daar 34 jaar terug het eerste levenslicht heb mogen aanschouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

@lilith: waren er dichterbij geen ziekenhuizen te vinden? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lilith

Nope :) het lot heeft bepaald dat ik daar geboren moest worden (in tegenstelling tot mijn ouders ende zus die wel in het Hollandsche zijn gebaard). Erger nog, ik ben in een (soort) subwijk geboren met de exotische, tot de verbeelding sprekende naam Otahuhu. Altijd grappig die verbaasde gezichten, als men mijn paspoort bekijkt en dit vermeld ziet staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Dus er staat Otahuhu in je paspoort ?!
Dat klinkt inderdaad als een grap :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Grobbo

Da’s in ieder geval spannender dan – pak um beet – Hilversum

  • Vorige discussie