OPINIE - Foute politiek trekt foute mensen aan, zo bewijst de val van Henk Krol maar weer eens.

Genieten was het, afgelopen vrijdag. Henk Krol stapte uit de Tweede Kamer, vanwege een schandaal over… pensioenpremies. De ironie kon haast niet sappiger. Toevallig kwam op dezelfde dag ook nog eens het oordeel van een Italiaanse Senaatscommissie dat Silvio Berlusconi zijn zetel niet mocht houden. Twee oude mannetjes, die allebei naam hadden gemaakt als dubieus ondernemer, en vervolgens vanuit een uiterst opportunistische invalshoek de politiek in waren gegaan: de parallellen lagen voor het oprapen.

Met stijgende verbazing keek ik die avond naar Pauw & Witteman. Wat was iedereen lief voor Krol! Het ging over begrip voor zijn besluit, over een onhoudbare positie, zelfs een beetje over medelijden. Niemand die dat gesjoemel met pensioenpremies hardop veroordeelde. Laat staan dat er werd gerept van het onfrisse luchtje dat er aan het hele 50PLUS-project zit.

Wat 50PLUS doet, is tribale politiek: vol gaan voor een zo gunstig mogelijk beleid voor de “stam” van oudere medemensen. De rest van de samenleving interesseert ze niet zo. Nu is er geen enkele partij die echt een volkomen evenwichtig beleid ontwikkelt dat voor iedere burger wat te bieden heeft, maar er mag in ieder geval van je verwacht worden dat je daar als partij een poging toe doet. Een politieke partij hoort gebaseerd te zijn op een visie voor de hele samenleving, niet op het belang van één specifieke groep.

Ouderenpartijen hebben daar maling aan. Net als partijen voor jongeren, mannen, vrouwen, Surinamers, automobilisten, of inwoners van Flevoland. Hoeba, goeba, eigen stam eerst!

De val van Henk Krol is het zoveelste bewijs dat foute politiek foute mensen aantrekt. Zie ook de carnavalsoptocht die de Lijst Pim Fortuyn heette, of de vechtersbazen, vervalsers van vrachtbrieven en beschonken bestuurders die zich in de PVV-gelederen op bleken te houden.

Natuurlijk, ook de serieuze partijen hebben zo hun rotte appels. Kijk alleen al naar de niet aflatende stroom corruptieschandalen binnen de VVD, wellicht verklaarbaar door haar iets te nauwe banden met de krijtstreepwereld. Maar als je politiek gaat bedrijven op basis van het uitbuiten van ongenoegen, het voortrekken van één groep boven alle anderen,  het aanwakkeren van verdeeldheid en wantrouwen, of grofheid als doel op zich – ja, dan vráág je gewoon om kandidaten van het kaliber Jacobse en Van Es.

Reacties (17)

#1 roland

@0: “.. geen enkele partij met een volkomen evenwichtig beleid dat voor iedere burger wat te bieden heeft, maar er mag verwacht dat je daar als partij een poging toe doet.”
Hoeveel partijen blijven over, niet de christelijke, de .. ?
Iedere partij heeft een eigen “onevenwichtige” maatschappelijke kijk, hooguit een overdreven kijk op peilingen.

 • Volgende discussie
#2 Daan van der Keur

Ach iedere gek die in de Haagse slangenkuil duikt moet toch wel of autistisch (minister Kamp), narcistisch (minister Timmermans), ongelofelijk dom (minister-president Rutte), dictatoriaal (Dietje Samsom) of noem het maar op zijn. Wie kan mij één normaal integer nuchter doodnormaal mens in de Tweede Kamer noemen??? Ik ken er helaas geen één!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bolke

@2: Zit niet meer in de 2de kamer, Jan Marijnissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kalief

Een politieke partij hoort gebaseerd te zijn op een visie voor de hele samenleving, niet op het belang van één specifieke groep.

Wat een onzin. Partijen komen voort uit onvrede over de achterstelling van een bepaalde groep in de maatschappij. Je richt geen partij op als hobby, louter als debatplatform. Het gaat altijd om belangen.

Bovendien is het erg aanmatigend om anderen voor te schrijven wat de basis en dus bestaansrecht van hun partij zou mogen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jack Random

“Hoeba, goeba, eigen stam eerst!”

Noem mij 1 partij die er niet is voor de eigen achterban.

Die is er niet. Elke partij in de TK zit er voor de eigen achterban.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark3000

Als ik de reacties zo lees moet je wel een aap of een koe zijn als je op de PvdD stemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 McLovin

@6: Sinds VVD en christelijk nooit een optie voor mij was en GL, PvDA en D66 onderhand hard hun best hebben gedaan om mij als potentiële kiezer te verliezen begint PvdD voor mij zo langzamerhand een serieuze optie te worden. (Hoewel ik geen vegetariër ben en mijn goudvissen zwemmen in een ronde kom….)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Daan van der Keur

@3: Helaas was Jan Marijnissen een groot nepfiguur, achter de schermen speelde hij altijd de dictator. Het verbaast mij echt dat je dit niet weet. Er zijn zelfs geluidsopnamen van gemaakt die op tv/radio te horen zijn geweest! Jan was altijd lief zodra de tv-camera’s in de buurt waren, maar achter gesloten deuren was hij een afschuwelijke man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Olav

@8:

Jan was altijd lief zodra de tv-camera’s in de buurt waren, maar achter gesloten deuren was hij een afschuwelijke man.

Is hij nog steeds hoor. Een echt baasje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 houtman

Hoe onfris het 50+ luchtje is mag er uit blijken dat de eerste kamer gister de plannen toekomstige pensioenen met een 25 % te verlagen heeft afgewezen.
Niet iedereen hobbelt kritiekloos achter het neoliberale Brussel aan.
http://www.hoedurvenze.be

@4:
Lachen, heette de Partij van de Afbraak niet PvdArbeid, is niet de VVD een ondernemerspartij ?; is niet het CDA van gristenen, net als CU en SGP ?
Is niet GroenLinks van grachtengordel salonsocialisten ?
Is niet D66 van diegenen die zichzelf zien als intellectuelen ?
Hebben we niet een partij voor dieren ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 mark3000

@7 Ok, dat kan, maar heeft dat iets te maken met het ideologisch gehalte van een partij? Als ik voor mijzelf spreek vind ik PvdD te radicaal. De iets-wat rechtsere GL variant van de laatste jaren bevalt mij wel, maar ik behoor dan ook tot een kleine minderheid.

Maar goed, ik ben het met de auteur eens dat een van de ergernissen die ik heb aan een 50+ partij is dat het een opportunistisch partij is die vanuit 1 enkele visie, “de ouderen zijn het meest de dupe…”, opereert. Hun visie heeft niks te maken met de maatschappij, het heeft te maken met de financiën van individuen met een bepaalde leeftijd. En daarbij hoort een vrij kinderachtige manier van politiek bedrijven (voordeel voor ouderen? we zijn voor! nadeel voor ouderen? we zijn tegen!).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jos van Dijk

Met stijgende verbazing keek ik die avond naar Pauw & Witteman. Wat was iedereen lief voor Krol!

Jan Nagel is kennelijk nog steeds de baas bij de VARA

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Jan Nagel is vooral een politieke kameleon: PvdA, Leefbaar Nederland, PRDV, OokU, 50+, hij hangt sinds hij bij de PvdA weg is zijn wagonnetje achter bijna elke populistische locomotief die langskomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 sander_1583

dat verklaart ook dorpspartijen in in de lokale politiek?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 L.Brusselman

Moet zowiezo niets van politici hebben,ben dan ook opgehouden met stemmen .
Politiek trekt nu eenmaal potentiele(latente) machtswellustigen en zelfgenoegzame paternalisten aan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@14: Ik vind de gedwongen gemeentelijke herindelingen daar een betere verklaring voor. Er worden kunstmatige politieke (want de gemeentelijke instellingen hebben in Nederland bijzonder veel taken en dus macht) eenheden gesmeed die duidelijk te ver van de burger afstaan. Dat drukken de kiezers vervolgens uit door op “dorpspartijen” te stemmen.

Ik weet dat het wat off topic gaat, maar wat mij betreft heeft Nederland haar “decentralisatie” (in werkelijkheid een reeks nauwelijks verhulde bezuinigingen), waardoor deze herindelingen noodzakelijk werden, heel verkeerd aangepakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Gladiool

@4: ‘Wat een onzin. Partijen komen voort uit onvrede over de achterstelling van een bepaalde groep in de maatschappij. Je richt geen partij op als hobby, louter als debatplatform. Het gaat altijd om belangen.’

Ik ken zo’n partij: D66

 • Vorige discussie