Alternatieve provinciale herindeling

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

OPINIE - Slecht idee, dat fuseren van provincies. Maar als het dan toch moet, kan het heel wat creatiever en eleganter dan minister Plasterk voorstelt.

Ik geloof niet dat er iemand echt blij wordt van het voorstel van minister Plasterk om Flevoland, Utrecht en Noord-Holland samen te voegen. Ook ik loop niet bepaald warm voor provinciale herindeling. Het graafschap Holland, het bisdom Utrecht, de hertogdommen Brabant en Gelre: ze gaan stuk voor stuk terug tot diep in de Middeleeuwen, toen er van een Nederland, of iets wat daarop leek, nog geen sprake was. Waarom zou je al die geschiedenis zomaar overboord gooien?

Zoveel belangrijks doen die provincies nou ook weer niet: ruimtelijke ordening, jeugdzorg en nog wat frutsels – klein bier vergeleken met de taken van Rijk en gemeenten. De gemeente Rotterdam jaagt er per jaar evenveel geld doorheen als alle provincies bij elkaar. Provinciale politiek interesseert de meeste mensen dan ook geen flikker. (Test: noem de minister-president van Nederland, twee ministers en vijf Tweede Kamerleden. Noem daarna de Commissaris van de Koningin in jouw provincie, twee gedeputeerden en vijf Statenleden).

Ik zie dus weinig voordelen aan het schuiven met provinciegrenzen. Wel nadelen: er moet een omslachtige, lang durende reorganisatie op poten worden gezet, en uiteindelijk zit je met onhandig in elkaar gekitte landsdelen zonder geschiedenis of identiteit. If it ain’t broke, don’t fix it.

Maar als het dan toch moet, die ruilverkaveling van de tweede bestuurslaag, dan kunnen we best wat creatiever zijn dan Plasterk. Ik heb een alternatief plan bedacht, waarin niet alleen bestaande provincies worden samengevoegd, maar ook hele nieuwe grenzen worden getrokken dwars door de huidige provincies heen. Het eindresultaat is een indeling in zes provincies met ieder een zeer sterke eigen identiteit.

Standbeeld van Bernlef

Allereerst komt er een echte Randstadprovincie, waarvan de basis wordt gevormd door de ruit Rotterdam – Den Haag – Amsterdam – Utrecht. Haarlem en de Bollenstreek trekken we er voor de goede orde bij, net als Hilversum. De oostgrens van deze provincie komt even voorbij de Nieuwe Hollandse Waterlinie te liggen.

Wat er overblijft van Noord-Holland wordt samengevoegd met Flevoland (krijgt minister Plasterk toch nog een beetje zijn zin) tot de Zuiderzeeprovincie. Een land van stille, stugge mensen die door stille, stugge polders fietsen. Voor het provinciehuis in Alkmaar komt een groot standbeeld van Bernlef.

Ondertussen gaat alles tussen de Westerschelde en de Oude Maas naar de refo-provincie: Jezusland. Deze strekt zich verder naar het oosten en noorden uit, door de Alblasserwaard en de Betuwe naar de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei en de Veluwe, en uiteindelijk tot in de kop van Overijssel. De inwoners van deze vrome provincie werken hard, vrezen God en krijgen veel kinderen, en de ambtenaren weigeren er lustig op los. Jezusland wordt bestuurd vanuit Barneveld, waar een slechts uit SGP en ChristenUnie bestaande coalitie met gemak aan een meerderheid in de Provinciale Staten komt.

Carnaval

Friesland, Groningen en Drenthe worden samen Het Noord’n. Het provinciebestuur komt in Groningen, de enige stad van formaat in deze contreien. Maar misschien wordt de oude Fryske Frijheid wel weer uitgeroepen – al hoop ik dat niet voor de inwoners van Het Noord’n, gelet op waar die vrijheid in de praktijk op neerkwam.

Het Noord’n gaat grenzen aan Het Oost’n, een provincie die grofweg Salland, Twente en de Achterhoek omvat, met als hoofdstad Enschede. In deze provincie wordt de Nedersaksische streektaal tot officiële taal verheven. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar de inwoners gezamenlijk mopperen op “de mens’n uut ’t west’n”, waarna er onder het genot van een flesje Grolsch (nou ja, genot…) uitgebreid naar Normaal kan worden geluisterd.

Ten slotte worden Brabant en Limburg aan elkaar geplakt. Samen met Zeeuws-Vlaanderen en het deel van Gelderland dat beneden de Waal ligt, gaan zij één grote zuidelijke provincie vormen: Katholistan, bestuurd vanuit Roermond. In alle provincies behalve Katholistan zijn carnavalsvieringen en muziek van Guus Meeuwis voortaan verboden. Kijk, zo doen de provincies eindelijk iets nuttigs!

Ik heb in Paint een grove schets gemaakt van de nieuwe indeling, die hieronder te zien is. Ik verwacht binnenkort een telefoontje van het ministerie van Binnenlandse Zaken, met het verzoek om ogenblikkelijk naar Den Haag te komen en mijn plan in overleg met een ambtelijke werkgroep verder uit te werken. Want zeg nou zelf, dit is toch een veel logischer en eleganter indeling dan die malle vijf landsdelen van het kabinet?

Provinciale herindeling

 

0

Reacties (25)

#1 Tom

Iets zegt me dat de naamgeving van de Randstad niet helemaal overeenkomt tov Jezusland en Katholistan. Verder leuk bedacht hoor.

 • Volgende discussie
#2 Inca

Misschien moet je de randstadprovincie gewoon ‘Wij’ noemen :) Voor de heldere tegenstelling met ‘de rest.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kilgoretrout

Ben als Utrechter niet blij hoe me Stadsie in Plasterks plan verwordt tot een buitenwijk van Amsterdam, helaas komt Utrecht in dit plan ook niet echt florisant uit de bus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spam

Kunnen we Zeeuws-Vlaanderen niet gewoon ontpolderen of aan de echte Vlamingen schenken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 DrBanner

Jezusland beter in Noord en Zuid worden opgesplitst. Het zuidoostelijke deel van ‘Randstad’ kan beter bij Jezusland getrokken worden, en een deel van de Nederbetuwe kan er beter juist uit. Dat zou met het rivierengebied (Brabants+NoordLimburgs maasdal en de Overbetuwe, zuid veluwezoom en Liemers) tot een eigen gewest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ed

Ik denk dat als dit doorgaat dat er een hoop natuur gaat sneuvelen voor het grootkapitaal

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 ed
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

Gezien het feit dat de regering toch de meeste taken al doorschuift aan de provincie en de gemeenten, kunnen we Nederland ook beter een andere naam geven en de regeringsvorm drastisch veranderen.

De republiek der 6 provinciën krijgt de volgende regeringsvorm:
De volksvertegenwoordiging wordt rechtstreeks gekozen door de provincie inwoners; 10 per provincie.
De eveneens rechtstreeks gekozen provincie-besturen benoemen de ministers en kiezen een president.

Plasterk wordt geexporteerd ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kalief

Je kunt ook volstaan met slechts drie min of meer diagonaal lopende provincies: de Kuststreek (alles aan zee), de Grensstreek (alles aan België en Duitsland) en de Binnenlanden (alles daar tussenin).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Martijn

Alkmaar, de Zaanstreek en Almere loskoppelen van Amsterdam en koppelen aan Urk en Emmeloord en Spijkenisse en Dordrecht los van Rotterdam en koppelen aan Barneveld en Staphorst is zowel cultureel als planologisch totaal onzinnig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Trialanderr0r

Kan nog simpeler…

1) Binnen de A10
2) De Provincie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jack Random

“Waarom zou je al die geschiedenis zomaar overboord gooien?”

Waarom moet je alles uit de historie behouden, alleen maar omdat het historie is?

Verder is Nederland te klein voor provincies. Je kunt provincies ook helemaal overboord gooien (wat doen die dingen nou eigenlijk voor zinvols), en steden van tenminste 100k inwoners als bestuurlijke eenheden nemen, met daaromheen wat kernen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Brrrtje

Whahaaa LOL! Ik ben achtien, zit bij het corps en maak grapjes over mensen uit provincies waar ik nooit geweest ben!!!één! Sargasso plaatst het toch wel, lol!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Camiel van Altenborg

@13: Drie keer fout. Ik heb alle provincies van Nederland uitgebreid gezien, en ik heb geen idee waar je vandaan hebt dat ik bij het corps zou zitten, maar ik wens niet met dat tuig geassocieerd te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Kalief

Als het enige doel van de provinciale herindeling is bezuinigen op de bestuurslaag dan kun je volstaan met gemeenschappelijke besturen en de provincies laten voor wat ze zijn.

Daarnaast kosten reorganisaties geld en omdat de provincies geen wingewesten zijn, zijn die kosten niet terug te verdienen. Of de bezuinigingen waar worden gemaakt is nog maar afwachten. Met wat geluk draait de hele operatie quitte maar ik zou die gok liever niet nemen.

Als de herindeling afhangt van kosten/baten dan zou je regio’s kunnen maken op basis van hoeveel ze bijdragen aan het BNP (pdf, 2009, regio Eindhoven, pagina 11, 3.25MB).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 adriaan stok
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Desperanto

Doe Friesland maar apart. Willen ze daar toch graag. Wanneer we tevens een extra (noodzakelijke) bestuurlijke vernieuwing doorvoeren, kunnen we weer spreken van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Doen we ook nog iets aan historisch besef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 HansR

@6: Iets nieuws onder zon?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Vast Goed

Rake typering: het irriteert mij dat mijn huidige woonplaats in Jezusland ligt, maar ik kan het niet ontkennen.

Maar in alle ernst: de meerwaarde van de provincie is heel helder. Op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling zorgen zij namelijk voor afstemming van gemeentelijke plannen. Zo kan worden voorkomen dat individuele gemeenten elk optimale plannen voor kantoren/winkels/wonen gaan maken, maar die bij elkaar zorgen voor een overmaat. Zonder provincies zou nederland nu volstaan met lege kantoren, winkelcentra en onverkochte huizen en dat ten koste van natuurgebieden.

[/ironie]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 analist

@14: en ik heb geen idee waar je vandaan hebt dat ik bij het corps zou zitten

Je hele houding…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Henk van S tot S

@20:
Nu wil ik me meestal niet in dit soort vriendelijkheden mengen maar:
Een beetje analist analyseert en gaat niet af op vage gevoelens.
Is hier sprake van broddelwerk of van de gemiddelde economische analyses ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 ed
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Camiel van Altenborg

@20: Dus als je een paar grappen maakt met een duidelijk Randstadperspectief, ben je gelijk een corpsbal? Ik geloof dat de corpora dan opeens een heel stuk groter zouden worden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 ed
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Steven

Beste redactie.
Provinciale herindeling is de noemer van het samenvoegen van
Noord holland, Utrecht en de parel, Flevoland (Zuid holland schuift later geruisloos aan) Hoe de rest van Nederland zich gaat positioneren zal Den Haag een worst zijn, 4 of 5 provincies zoek het lekker samen maar uit. Dus die eerste slag moet zo snel mogelijk gemaakt worden. De minister is inmiddels onderweg met een tas vol zuurstokken en wurg stokjes in zijn achter zak.
De werkelijke reden laat zich gemakkelijk raden:de grootste schat Flevoland ,de meest economische flexibele en vooral het meest multi functionele lapje grond van Nederland, heb je dat in bezit dan ben je spek koper ,stel je eens voor Almere 350000 inwoners en AIRPORT LELYSTAD als broodnodige uitbreiding van ??? Inmiddels heeft de minister zijn surprise pakket uitgebreid met mondkapjes en oordoppen.Even een blik in de toekomst ,na wat gerommel aan de Grondwet (gaat Geldwet
heten)en het electoraal stelsel wat verbouwen, hier en daar een kamertje slopen, en na het maken van een babbelje met de monarch, gouden handdruk oid, ziet Nederland er al een stuk beter uit.
Als over pakweg 25 jaar Nederland gaat krimpen wordt het pas echt mooi rustig op het platteland. Een troost hebben we, een paar tientjes nodig voor een tentoonstellinkje over de geschiedenis van Oost Nederland (Nederland is inmiddels al opgedeeld in oost en West ) ,een belletje naar het ministerie is voldoende ,gemaakte belkosten worden uiteraard vergoed . Met vr gr. een provinciaal.

 • Vorige discussie