Zweedse band

De gezondheidszorg staat bol van de verzachtende uitdrukkingen. Zo spreekt men over ‘vomeren’ in plaats van over braken en over ‘euthanasie’ in plaats van ‘opzettelijk levensbeëindigend handelen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt zelf door een arts’. Hetzelfde geldt voor het omstreden gebruik van de zogenoemde ‘Zweedse band’. Maar waar hebben we het eigenlijk over?

De afweging om de Zweedse band te tonen, is geen eenvoudige. Omwille van identificatie is gekozen om dit wel te doen. Let op: de afbeelding kan als schokkend worden ervaren, u kunt daarom zelf kiezen om wel of niet te kijken.

Ja, ik ben me bewust van de risico’s en wil de Zweedse band zien.
Nee, ik wil geen Zweedse band zien

 1. 6

  Ik vind dat Sargasso hiermee definitief zijn laatste restje geloofwaardigheid overboord heeft geworpen. Dit doe je niet. Niet nu. Niet hier. En niet zo.

  seven: tekstuele omschrijvingen doen geen recht. Maar er is sprake van aluminiumfolie.

 2. 11

  Bah, wat een nare foto. Ik snap niet dat jullie zoiets plaatsen. Snel aan iets anders denken voordat het beeld zich definitief in mijn geheugen brand.

 3. 14

  Hm, net het artikel gelezen. Een boetetje van 10000 euro (voor mij veel, voor een verpleegtehuis de bonus voor de directiesecretaresse) voor dood door schuld. Alsof je dubbel stond geparkeerd.

 4. 15

  Wat is het alternatief voor de Zweedse band: eentje die bestaat uit sederende medicatie, dat de client/patient de godganse dag sowieso “uit zichzelf” onaanspreekbaar in bed of in z’n stoel blijft hangen?