Zuid-Amerika: paus, economie en telescoop

Foto: flickr.com/esoastronomy
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: de eerste niet-Europese paus in meer dan duizend jaar, Latijns-Amerikaanse economieën nog altijd in opkomst, en de ALMA reuzetelescoop in Chili’s Atacama-woestijn begint met observeren.

Het grootste nieuws deze week ongetwijfeld: de verkiezing van de nieuwe Argentijnse paus – voorheen kardinaal Bergoglio, nu paus Franciscus. Zingt u maar mee: Papa Americano! Over een paar uur begint de openingsmis, die ook hier in Buenos Aires op grote schermen gevolgd zal worden door nachtbrakende Porteños. Voor lokale beelden: een webcam vanaf het Plaza de Mayo, en bij deze nieuwszender ongetwijfeld live-verslaggeving. Natuurlijk werd het verleden van de nieuwe pontifex direct onder een vergrootglas gelegd en werd een aantal belastende details flink belicht – volgens sommigen, inclusief het Vaticaan zelf uiteraard, teveel. Volgens de pauselijke woordvoerder was het zelfs een “lastercampagne van antikerkelijk links.” Ook veel aandacht voor het simpele karakter van de nieuwe geestelijk leider, een eigenschap die hij nogmaals kracht bijzette door mensen op te roepen in plaats van naar Rome te vliegen voor de ceremonie, liever de armen te helpen. Zoals het een jezuïet betaamt.

Het tweede opmerkelijke bericht is een interessante slideshow bij TheNextWeb, samengesteld uit verschillende onderzoeken over de staat van de economie, internet, technologie en meer in Zuid-Amerika het komende jaar. De moeite waard om een paar minuten doorheen te klikken.

Tot slot mooi nieuws voor spacegeeks: de grootste telescoop ter wereld is afgelopen week operationeel geworden in Chili’s Atacama-woestijn. Op de Chileense hoogvlakte wordt uit de observaties van 66 losse, kleinere telescopen een beeld samengesteld in het millimeterspectrum. Hier meer, en hier een aantal verhelderende infographics.

Reacties (6)

#1 Bismarck

Volgens de pauselijke woordvoerder was het zelfs een “lastercampagne van kerkelijk links.”

Kijk nou, bestaat die Linkse Kerk dus toch!

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Argentinië bereikte peakoil in 1998, sindsdien daalt de olieproduktie. In 2011 moest Argentinië voor het eerst in lang tijd weer olie importeren… bummer.
Vorig jaar nationaliseerde de Argentijnse regering 51% van de oliemaatschappij YPF… en nu belooft de CEO dat Argentinië over 5 a 6 jaar weer in eigen oliebehoefte zal kunnen voorzien.
De inflatie in Argentinië is officieel 11% maar zou ook wel eens 26% kunnen zijn. Daar kan de paus weinig aan doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Je weet het nooit. Kirchner hoopt dat de paus Argentinië de Flaklands kan cheffen. En als Argentinië daar dan gezellig in de zee gaat boren, kan het ook weer goed komen met de olieproductie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

als Argentinië daar dan gezellig in de zee gaat boren, kan het ook weer goed komen met de olieproductie.

De zogenaamd moeilijk winbare olie. Waarom zou die toch moeilijk winbaar genoemd worden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Simon van Woerden

@1 Bismarck woops – dat moest ‘antikerkelijk links’ zijn. *Corrigeren doet*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Hè, dacht ik eindelijk zuurrechtse types te berijpen die het altijd maar over die Linkse Kerk hebben…

  • Vorige discussie