Zuid-Amerika: la despedida..

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-02-2022
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Zuid-Amerika: de laatste update van mijn hand, met daarin: nieuwe aflevering in Argentijnse schuldenzaak, ook in Colombia protesten, en een stofwolk die Caribische onderzoekers zorgen baart.

Nog niet helemaal een jaar, maar toch al weer eventjes geleden schreef ik mijn eerste ‘Elders’ over en vanuit Zuid-Amerika, het continent waar ik me had gevestigd om mijn freelance carrière af te trappen. Nu, na zo’n veertig stukjes, komt aan die serie een eind. De komende vier maanden heb ik te weinig tijd (bah, wat pretentieus klinkt dat) om wekelijks een paar uur vrij te maken voor een stukje en de comments, en het voelt ook wel of ik weer aan iets nieuws toe ben. Na januari wellicht meer daarover.

Dan het échte nieuws van afgelopen week, te beginnen met Argentinië. Daar is een volgend stapje gezet richting een nieuw overheidsfaillissement, als gevolg van het juridische getouwtrek waar hier eerder ook al berichten over verschenen. Ditmaal probeert de Argentijnse regering met een nieuwe omweg te ontkomen aan de betaalblokkade die de rechtszaak poogt te bekrachtigen – prachtig uitgelegd een tijd geleden door Reuters’ Felix Salmon en zijn Legodoos. De Argentijnen lijken hun kansen in de zaak niet erg positief in te schatten.

Dan Colombia: daar vinden protesten steeds meer bijval, met de Colombiaanse studenten als meest recente toevoeging aan de barricadebestijgers. Eerder gingen boeren en ambtenaren al de straat op en in staking om te protesteren tegen landbouwbeleid van president Santos.

En lastly een bijzonder meteorologisch fenomeen: elke zomer waaien grote wolken vol stofdeeltjes vanuit Afrika richting het Caribisch gebied. Dat is niets nieuws  – wel opmerkelijk is dat de stofwolken volgens wetenschappers de afgelopen jaren steeds groter worden, volgens een onderzoeker zelfs tienmaal zo groot in dertig jaar. Slecht nieuws voor astmatici aan deze kant van de plas.

Dat was hem dan, mijn laatste. Heel veel dank voor jullie aandacht, comments, suggesties, kritiek.  Hopelijk tot in januari, voor een vervolg in een andere vorm. Oh, en ik heb me laten vertellen dat er een zeer capabele potentiële opvolger in de coulissen staat te twijfelen of hij/zij het stokje zal overnemen.. Fingers crossed. Enfin, voor mij is het gedaan – mil gracias, pelotudos de mierda! Chau chau.

Reacties (7)

#1 Andy Cap

@0 Ik zou liever hebben dat hij die legodoos had thuis gelaten, want in plaats van dat hij de zaak daarmee duidelijker maakt, werkt al dat geschuif met poppetjes en treintjes nogal verwarrend.

De link naar “Colombiaanse studenten als meest recente toevoeging aan de barricadebestijgers” verwijst naar een pagina die niet meer bestaat.

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

Ik moest even teruglezen, maar die rechtszaak tegen Argentinië is interessant:

– Argentinië heeft in 2005 een z’n schulden gesaneerd (oftewel plechtig beloofd dat als drie-kwart kwijtgescholden wordt, de rest netjes betaald wordt).

– daarna heeft Argentinië nieuwe kredieten gekregen, die Argentinië wel helemaal terug te betalen beloofde.

– Die oude leningen zijn gekocht door een hedge fund (ze waren nog maar een kwart van de prijs), en dit hedge fund eiste bij de rechter in de VS dat de oude schulden ook helemaal afbetaald werden.

– De rechter bepaalde dat nieuwe schulden geen voorrang hebben op oude schulden.
Argentinië heeft dus de keus: alles terug betalen, of niemand betalen.

http://dealbook.nytimes.com/2012/11/27/in-court-battle-a-game-of-brinkmanship-with-argentina/

Als deze regel op alle landen toegepast wordt, behoren schuldsaneringen tot het verleden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Kutstreek van dat hedgefund dan. Beetje jammer dat rechters daar in mee gaan.

@0: Heeft dat landbouwbeleid van Santos (cq de protesten daartegen) iets te maken met de overeenkomst met de FARC? Ik meende dat landbouwhervormingen deel uit maakten van het vredesverdrag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

In Peru heeft het in de bergen zwaar gesneeuwd: duizenden alpaca’s bedolven onder sneeuw, noodtoestand afgekondigd in de regio Puno.
In Bolivia soortgelijke ellende.
Ook in hooggelegen delen van Brazilië heeft het op uitgebreide schaal gesneeuwd.
Climate change is a bitch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hans Verbeek

Oja, in Brazilië gaat het nog altijd slecht.
Olie- en gasproduktie daalde in juli t.o.v. juni.
De Braziliaanse inkoopmanagers zijn nog altijd somber gestemd, maar iets minder somber dan in juli.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Simon van Woerden

@1 gefixt, dank wederom
@2 Die ‘nieuwe kredieten’ zijn niet zozeer nieuw als simpelweg dezelfde schuldenpapieren met een flinke ‘haircut’, ofwel gedwongen waardeverlies. Niet iedereen ging daarmee akkoord en de zogeheten ‘holdouts’ die de volle originele 100% van de waarde willen zijn nu dus met een flinke rechtszaak bezig.

Over je conclusie bestaat onenigheid onder politiek-economische commentatoren – het geval van Argentinië is volgens bijvoorbeeld dit stuk zo speciaal dat voor een precedentwerking niet hoeft te worden gevreesd.

@3 Zoals in veel artikelen wordt benadrukt heeft Argentinië er een sport van gemaakt stoer te doen over het niet terugbetalen van schulden. Griesa (de New Yorkse rechter die gaat over de bonds, aangezien ze uitgegeven zijn onder New Yorks recht) heeft natuurlijk weinig belang bij een voortdurende en flagrante schending van de wetten die hij geacht wordt te bekrachtigen.

@3 Landbouwhervormingen zijn inderdaad belangrijk in de onderhandelingen met de FARC. Zie dit recente NYTimes stuk met de quote: “The official agenda includes rebel participation in politics, an end to the conflict, how to eliminate the drug trade, reparations for victims and agrarian reform – on which the two sides have reached partial accord.”

@4 en 5: thanks voor de aanvullingen! Snap niet zo goed waar de minnetjes vandaan komen..?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Hans Verbeek

Graag gedaan, Simon.
Plusjes en minnetjes kun je gewoon negeren. Je weet niet wie ze geeft, dus is het ook niet interessant.

  • Vorige discussie